Ibland får man faktiskt leka med maten

den 4 september 2009, kl 08:08

picki_img_7061

När jag fyllde år lekte vi Gissa maten, en alldeles egenpåhittad lek. Till middag hade vi lagat laxsallad för många, ett finfint recept ur en Alltommat tidning fråm i somras. Leken gick helt enkelt ut på att alla runt bordet fick varsitt papper och skulle gissa ingredienser i laxsalladen vi åt till huvudrätt (19 ingredienser inklusive sju olika salladssorter) samt i den tillhörande såsen. Det var faktiskt en rätt rolig lek om jag får säga det själv. Och om det bästa med maten var att den var god, så var det näst bäst att så mycket gick att förbereda dagen innan.

Laxsallad för 25 personer
2 kilo varmrökt lax
2,5 kg räkor med skal
2 kg färsk potatis
rejält med dill
citron
1 dl olivolja
0,5 msk salt
1 tsk socker
0,5 tsk svartpeppar
500 g färska sockerärtor
3 st fänkål
1 knippe salladslök
4 huvuden krispsallad
350 g blandad sallad och salladsskott

Örtsås;
4 vitlöksklyftor
2 krukor timjan
rejält med dill
3 ägg
0,5 dl dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
5 dl rapsolja
1 liter turkisk yoghurt
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

citroner till garnering

Detta kan göras dagen innan:
Ta bort skinn och binn från laxen, dela den i mindre bitar. Skala räkorna. Skrapa potatisen och koka den i lättsaltat vatten, låt ånga av. Skär potatisen i halvor, hacka dillen, skölj citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Blanda dill, citronskal, citronsaft, olivolja, salt, socker och peppar. Blanda dressingen med potatisen och låt kallna. Örtsåsen: Skala och lägg vitlöken i en bunke, tillsätt örter, ägg, senap, vinäger och olja. Mixa till en slät sås med en stavmixer. Rör i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Samma dag:
Ansa och strimla sockerärtor, fänkål och salladslök. Skölj och riv de olika salladssorterna i mindre bitar. Blanda salladen på en stort serveringsfat och toppa med sockerärtor, lök, potatis, lax och räkor. Pynta med citronklyftor och servera med rejält med bröd.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen