Om jakten på den goda banankakan

den 14 november 2009, kl 10:02

Fotograf: Carl Fredriksson

Jag har ett dubbelt förhållande till bananer och banankaka. Jag gillar banan, ett kalasbra mellanmål när hungern slår till. Men, vid minsta antydan till att bananen börjar smaka eller lukta brun banan så får jag svårt att äta den, hur gärna jag än vill. Vi kastar dock sällan bruna bananer, istället har det blivit så att Carl bakar banankaka på löpande band (kan man använda brun banan till något annat än banankaka så säg?). Hursomhelst så har det blivit några banankakor vid det här laget. Banankaka som å sin sida gärna (och inte helt otippat) smakar just brun banan. Det är därför få av banankakorna som får godkänt av mig, men till slut dök det upp en banankaka som jag mer än gärna äter igen. En kaka med skivad banan i, som smakar banankaka fast ändå inte.

Banankaka
3 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 st lime
2 msk kakao
2 st bananer

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt smält smör, mjölk samt skal och saft från en lime. Dela smeten i två bunkar och tillsätt kakao i den ena. Smörj och bröa en brödform. Varva ljus smet, chokladsmet och skivade bananer (det översta lagret måste vara kaksmet, så att bananerna täcks). Grädda kakan i ungefär 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna på galler.

Receptet är från Tasteline. I originalreceptet används gröna bananer, men inte hos oss, då faller ju hela vitsen med att äta banankaka?

Fler (gul-)bananrecept
Johanna och Robins kaka
En annorlunda chokladefterrätt
(Nästan-)glass
Chokladdoppad fryst banan
Indisk yoghurtefterrätt

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen