Efterlysning; julgodisbakande pappor!

den 25 november 2009, kl 09:25


Jag vet att ni som läser här sitter inne med både det ena och det andra, kan ni hjälpa till i jakten på en julgodisbakande pappa? Är någon av er pappa (helst i Uppsalatrakten) som tillsammans med sina barn har som tradition att göra julgodis inför julen? Eller känner ni någon som passar in på beskrivningen? Skicka i så fall ett mail omedelbart så har ni chansen att få vara med i tidningen (UNT) och bjuda på tre-fyra (inte alls avancerade) julgodissorter.

Maila mig på tina@pickipicki.se, så vidarebefodrar jag ditt mail till en hoppfull journalist!

Skriv ut inlägg

Det delas ut 10-poängare i det röda köket!

den , kl 08:00

Foto: Carl Fredriksson
Foto: Carl Fredriksson

I söndags åt vi trerätters i knytisformat. Johanna och Robin hade med sig förrätt, efterrätt och givetvis även den lilla solskensbebisen. Om förrätten var ett kärt återseende; toast med vegetarisk skagenröra, så var chokladfondanten till efterrätt en uppskattad premiär både för Carl och mig. Wow, vilken höjdare! Någonstans däremellan åt vi den varmrökta regnbågen och till det en potatis- och västerbottenbakelse. Den senare var ett experiment som blev helt okej men som inte väckte några större jubel. Däremot var både fisken och efterrätten så nära en tiopoängare man kan komma. Högst betyg av allt får nog lilla bebin (som nästan inte är en bebis längre). I samma andetag äter hon citron, grimaserar och klappar händerna. Vilket geni! Jag envisas med att hennes första ord ska bli pickipicki. Vi övade litegrann faktiskt, men jag fick mest glada illtjut i respons. Det sitter dock inte särskilt långt inne, det är jag fullständigt övertygad om.

Potatis- och västerbottenbakelse 1.0
Koka potatis och stöt potatisen så att det fortfarande är bitar kvar i moset. Rör ner mjölk till krämig konsitens, smaka av med salt och peppar. Rör ner riven västerbottenost i potatismoset och häll upp i portionsformar. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 225 grader tills potatisbakelserna får fin färg.

Kommentar: Mäktiga är bara förnamnet. Gick hem hos Carl som gillar både potatismos och ost. Jag vill ju väldigt gärna tycka att det här är gott och vet inte riktigt vad jag ska skylla på, kanske att jag inte är särskilt förtjust i potatismos? Jag får nog experimentera lite till. Tips och idéer mottages tacksamt.

Chokladfondant med en
kalasfin fruktsallad

75 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 st ägg
4 msk strösocker
Fruktsallad;
sharon
blodgrape
passionsfrukt

Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen delad i mindre bitar. Låt chokladen smälta på svag värme under omrörning. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp och vänd ner detta i chokladsmeten. Häll i 4 stycken smorda ugnsfasta formar, alternativt muffinsformar (som med fördel kan stå i en muffinsplåt), grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter. Chokladfondanten ska vara gräddad på utsidan men flytande inuti. Servas förslagsvis med en klick vaniljgglass och Johanna och Robins kalasfina fruktsallad med sharon, filéead blodgrape och passionsfrukt.

Själva chokladfondantreceptet är för 4 och receptet kommer ursprungligen från Tasteline.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen