Hjälp, jag har en renbog i kylskåpet!

den 28 februari 2010, kl 17:07

För ett tag sedan kom Carl hem från norr med enrisrökt renbog i bagaget. Till det röda köket där det bor en vegetarian och en ofrivillig nästan-vegetarian, bör kanske tilläggas. Så hjälp mig! Hur äter man rökt renbog? Och till vad? Den står på menyn på söndag om en vecka, så ni har flera dagar på er att styra upp något bra av det här!

Veckomatsedel
Mån Skördepasta
Tis Fiskgratäng med rotfruktskross
Ons Tacopaj
Tor Rödbets- och linsbiffar med kryddstark bulgur
Fre Doris 8-årskalas (pannkakstårta kanske?)
Lör Fiskwallenbergare med blomkålspuré
Sön Enrisrökt renbog

Skriv ut inlägg

Helgfrukost är en hög amerikanska pannkakor

den , kl 01:10

Skillnaden mellan vardags- och helgfrukost hemma hos oss är milsvid. Frukostrutinerna på vardagar är effektiviserade in i det minsta. Allt som kan, plockas fram kvällen innan och väntar på köksbänken. Frukosten är många gånger uppäten innan jag ens förstått att jag har vaknat. På helgerna däremot, då vaknar vi först och äter sen. Har man dessutom tur så kan det hända att man bjuds på en hög amerikanska pannkakor till frukost. Det är helglycka. Med andra ord inte riktigt samma känsla som på väg till tåget en måndagsmorgon.

Amerikanska pannkakor

knappt 5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk socker
drygt 2 dl mjölk
3 ägg
50 g smör

Blanda mjölk, ägg och smält (och avsvalnat) smör i en bunke. Blanda de torra ingredienserna för sig och vispa därefter ner mjölblandningen i mjölk-ägg-och-smör-blandningen. Stek små pannkakor på medelvärme, ung en 0,5 dl smet per pannkaka. Färdigstekta pannkakor kan hållas varma i ugnen (max 75 grader). Servera pannkakorna med lönnsirap och/eller blåbär.

Receptet är från pannkakssidan pannkakor.se.

Skriv ut inlägg

Inbakade rotfrukter med chèvreost och timjan

den 25 februari 2010, kl 09:14

Det här åt vi hemma hos grannen häromkvällen. Jag som alltid har haft lite fobi både för smördegsinbakad mat och för chèvreost fick ge mig och konstatera att just det här var riktigt gott. Jag föreställer mig att man kan servera rullarna lite som man vill, som dom är tillsammans med en rejäl sallad eller kanske som tillbehör till fågel, fisk eller mittimellan.

Inbakade rotfrukter
med chèvreost och timjan
smördeg (fryst köperulle eller egen)
ett gäng rotfrukter (kålrot, morot, potatis, sötpotatis)
en bit chèvreost
färsk timjan
salt och peppar

Dela rotfrukter i tärningsstora bitar och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka (men med lite tuggmotstånd). Låt rotfrukterna svalna. Kavla ut smördeg till en stor rektangel (ungefär 40*30 cm), fyll med ett lager rotfrukter och toppa med smulad chèvreost och färsk timjan. Salta och peppra. Rulla ihop till en rulle och nyp ihop ändarna. Grädda i 200 grader i ungefär 15 minuter eller tills rullen får fing färg.

Skriv ut inlägg

Vad packar du för matsäck i sportlovstider?

den 22 februari 2010, kl 21:41

Häromdan såg vi en liten koltrast som pickade äpple i vintersolen. Härligt, för att äta mat utomhus ska inte underskattas (och visst blir jag lite extra glad när fler än jag gillar pickipicki). Matsäck är för övrigt halva nöjet med utflykter såhär års och i eftermiddags pratade jag om just matsäck med sportlovstema på radion. På frågan om mest udda matsäck fick jag dock säga pass. Här kommer mina matsäckstips, för dom håller jag i alla fall koll på. Vad har du för matsäcksfavoriter? Och vad är det mest udda du ätit i matsäcksväg? Berätta vetja! .

Mina matsäcksfavoriter
Värmande soppa i termos
Finfina mellisbullar
På grillen; pinnbröd och banan med choklad
Stekpannescones med kanel och kardemumma
Tinas fuskglögg

Och du förresten, om du vill se fågeln picka äpple, håll musen över bilden.

Skriv ut inlägg

Nu lurar vi vintern med en riktig sommarsoppa

den 21 februari 2010, kl 10:52

picki_img_1905

Här är det mer snö än någonsin tidigare. Men oroa er inte, i veckan tänker jag lura vintern med en riktig sommarsoppa, kall gaspacho! Det ska erkännas att jag känner mig ogenerat nöjd över mina sluga planer. Men vi får väl se om jag skrattar bäst som sist.

Veckomatsedel
Mån Lenas vegetariska spagettisås
Tis Köttsfärssoppa med rotfrukter
Ons Laxbollar med rostade semsamfrön
Tor Gaspacho
Fre Grannens kycklingpaj
Lör Krämig pasta med ädelost och kräftstjärtar
Sön Hemgjord sushi

Skriv ut inlägg

Vi slår till med en färgsprakande paella

den 20 februari 2010, kl 10:22

Gårdags kvällen bjöd på en färgsprakande paella, som inte bara var vacker utan riktigt god också. Färggrann mat passar för övrigt finfint i vinterstormar och oväder. Receptet sparar jag därför och kommer att hålla hårt i. Nästa gång blir det färska musslor till, och om jag känner mig själv rätt så är nästa gång väldigt snart.

En färgsprakande paella
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 st kycklingfiléer
400 g räkor med skal
2 dl avorioris
4-6 dl vatten
1 buljongtärning
1 burk körsbärstomater
1 röd paprika
1 paket saffran
1 lagerblad
salt, peppar
rejält med bladpersilja

Skiva vitlök och dela den gula löken i båtar. Stek löken mjuk i olja i en stor stekpanna. Dela kycklingfilén i mindre bitar och bryn dessa tillsammans med löken, salta och peppra. Tillsätt ris och saffran och fräs någon minut. Tillsätt paprika delad i mindre bitar, 4 dl vatten, buljong, lagerblad och hela burken körsbärstomater. Småputtra under lock tills riset är färdigkokt och paellan krämig, tillsätt ev mer vatten under tiden. Vid servering, toppa med skalade räkor och rejält med färsk persilja.

Maten räcker till 4 personer och även om jag meckat lite i ursprungsreceptet så tillhör äran Martina på Mat och odla.

Andra färgglada middagar
En indisk kycklinggryta
Färggranna plättar
Skördemiddag

Skriv ut inlägg

Och så är jag ju ödmjuk också!

den 18 februari 2010, kl 14:11

Om vi ska prata om det här med att skryta. Något jag är fenomenalt bra på är att laga mat utifrån vad som finns närmast i kylskåp och skafferi, oftast blir det gott och alltid blir det något. Fotografera maten gör vi alltid, utan undantag, man kan med andra ord konstatera att vi är bra på att komma ihåg just detta. Sen kommer vi till det jag är allra, allra bäst på, det vill säga att spara fotot i arkivet på picki och i samma ögonblick glömma bort vad det egentligen var för ingredienser i den där maträtten. Då är det tur att jag även är bra på att hitta på, fabulera, fantisera och låtsas om att jag vet hur jag gjorde. Men, strunt i det vetja, här är receptet på den goda pastarätten vi åt häromveckan.

Pasta med kronärtskockshjärtan
Koka spagetti eller liknanade för tre portioner. Stek under tiden gul lök delad i båtar, skivad fänkål, paprika och lite röd chili i rapsolja. Rör ner färdigkokt pasta, kronärtskockshjärtan och ruccola. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad lime. Servera pastarätten som den är, eller tillsammans med grillad kyckling.

Räcker till 2 portioner och en matlåda.

Skriv ut inlägg

Bulgursallad med tonfisk och stekt halloumi

den 17 februari 2010, kl 08:08

Det blir lite som en déjà vu varje gång jag ger mat omdömen som ”vardagsmat när den är som allra bäst” och ”det går fort att laga och är gott att äta”. Men, det går inte att komma ifrån att en hel del middagar verkligen hamnar i det facket, dvs snabblagad och god vardagsmat. Och tur är väl det då de flesta kvällar i veckan faktiskt är vardagar med ont om matlagningstid.

Bulgursallad med tonfisk och halloumi
Koka 4 portioner bulgur i grönsaksbuljong enligt anvisningar på paketet. Stek centimetertjocka skivor halloumi på medelvärme, ett par minuter på varje sida eller tills de får fin färg. Låt vatten eller olja rinna av från en burk tonfisk, smaka av med chilikrydda. Servera bulguren med tonfisk, halloumi, tunt skivade rödlöksbåtar, ruccola (eller annan sallad), hackat äpple och rejält med färsk bladpersilja.

Receptet är för 4 portioner.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen