Recept på en god potatisgratäng efterlyses!

den 10 mars 2010, kl 10:06

I söndags åt vi renbogen tillsammans med potatisgratäng och sås på trattkantareller. Närmare söndagsstek än så kommer vi knappast här hemma. Det var riktigt gott, men det var inte den perfekta potatisgratängen som jag fantiserar om dom få gånger vi ska till att laga potatisgratäng. Det är synd, för jag tänker att mig att potatisgratäng skulle kunna vara alldeles fantastiskt gott om man bara får till det. Någon som sitter inne med ett riktigt bra recept? Hojta gärna till i så fall. Såsen däremot var fantastiskt god. Det är faktiskt inte mycket i mitt skafferi som slår torkade trattkantareller, det är en sak som är säker.

Carls trattkantarellsås
Mortla en näve torkade trattkantareller. Låt 3 dl matlagningsgrädde småputtra i en kastrull tillsammans med den mortlade svampen och några hela torkade svampar. Tillsätt ungefär 2 msk soya. Vispa ner någon matsked maizena. Smaka av med salt och peppar.

Skriv ut inlägg

31 kommentarer till “Recept på en god potatisgratäng efterlyses!”

 1. Lina kl 12:16, den 10 mars 2010

  Den här potatisgratängen har jag gjort i ett par år nu, och den är uuuuunderbar! Blir perfekt krämig och ”biter” inte tillbaka. ;)

  Linas potatisgratäng

  10-12 potatisar
  2-3 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  5 dl vispgrädde
  en skvätt mjölk (ca 1-2 dl)
  salt
  nymalen svartpeppar
  150 g riven god ost, gärna Västerbotten

  Gör så här:
  Skala potatisen och skiva den. Skala vitlöken och krossa den. Den behöver inte hackas eller pressas!
  Blanda i en stor teflonkastrull: grädde, mjölk, rejält med salt och peppar. Koka upp detta och tillsätt vitlök och potatis, låt koka upp och småputtra i ca 10-15 minuter tills potatisen känns klar.
  Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor. Häll alltsammans i en gratängform och strö över osten. Grädda i ugnen, 225ºC ca 10-15 minuter eller tills osten blivit gyllenbrun.
  Strö gärna färsk persilja över innan servering. Hugg in!

 2. Erika/Erka Perka kl 12:22, den 10 mars 2010

  Hej,jag har skrivit om en potatisgratäng som jag tycker är fantastiskt god, väldigt krämig och fin i smaken. du jttar den här: http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2009/10/helgens-hojdpunkt-lammstek.html

 3. Erika/Erka Perka kl 12:23, den 10 mars 2010

  PS kankse ä den lite omständig att göra men den är värd besväret. DS

 4. Josefina kl 14:51, den 10 mars 2010

  potatis, purjolök, grovmalen svartpeppar.
  häll över grädde eller gräddmjölk med pressad vitlök i (som inte får hamna i en enda klump på på slutet). in i ugnen, lägg på västerbottensost mot slutet och låt den bli gyllenbrun.

  inget konstigt alls.
  och blanda INTE i en massa rotfrukter, för då blir det rotfruktsgratäng.

 5. Hanna kl 15:03, den 10 mars 2010

  Om du har en moulinex (du vet en san dar plastig trefotad sak man kan skiva/riva saker i) sa anvand den, sa potatisskivorna blir lite tunnare och jamntjocka, sen gor jag precis som Josefina, men jag anvander matgradde och skippar osten. Hall pa gradde sa att det precis tacker potatisen, sa blir den lagom kramig.

  Lycka till!

 6. Maria kl 16:14, den 10 mars 2010

  Jag tycker att Tina Nordströms potatisgratäng är bra:
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=6263&a=113587

  Tricket med att koka potatisen i gräddmjölk innan den går in i ugnen kör jag alltid med sedan jag såg henne göra gratäng på tv. Resultatet blir mycket krämigare än ”vanlig”. Att blanda hälften potatis, hälften jordärtskockor i en gratäng är också en favorit!

 7. Sara W kl 18:04, den 10 mars 2010

  Jag är en flitig besökare på din prisbelönta blogg. Den är så himla trevlig och jag tycker väldigt mycket om dina bilder. En liten Sunshine award till dig, då jag verkligen uppskattar det du gör.

 8. maja kl 19:16, den 10 mars 2010

  Hej
  Potatisgratäng är min specialitet ;)
  Då jag alltid bruka höfta har jag ej något recept men jag brukar alltid ta så många potatisar jag anser att jag behöver, skala och skiva, hacka lök. Nu till det bästa som gör att gratängen blir så god är at du ska koka löken och potatisen i vispgrädde ett tag med salt, peppar och vitlök. Smöra en form och häll i ”gräddpotatisen” i formen, på med riven ost och jag lovar dig att du/ni inte blir besvikna ;)

 9. Martina kl 19:22, den 10 mars 2010

  Jag brukar inte koka min potatis innan. Skiva bara potatisen och varva i en ugnsform med skivad lök, på varje lager så ska man salta, peppra, lite grillkrydda och pressad vitlök, fortsätt så i några lager. Det sista du gör är att hälla över grädde. Tycker jag blir supergott!

 10. marja kl 20:13, den 10 mars 2010

  jag brukar inte heller koka potatisen. däremot kokar jag alltid grädden (visp) med vitlök och rejält med salt. mer salt än vad man tror. och så svartpeppar på. ingen ost eller så, bara grädde.
  sen brukar jag alltid ta den mjöliga potatisen till gratäng.

 11. Sofie kl 20:17, den 10 mars 2010

  Att koka potatisen i grädden och sedan grädda allt i en form i ugnen. Leila har ett recept på en supersmaskig gratäng med kantareller i hennes kokbok. Smaskens!!

 12. tina kl 21:19, den 10 mars 2010

  Alla: Tusen tack för alla fina potatisgratängstips! Oj vad vi kommer att få äta potatisgratäng när vi ska äta oss igenom den här listan! Det kommer dröja länge innan jag behöver googla potatisgratäng igen. Tack!

  :-)

 13. Tina kl 07:59, den 11 mars 2010

  vi skivar potatis,pressar vitlök,sv peppar,flingsalt, och blandar med mjölk(grädde vid festliga tillfällen)och ett paket mjukost- kräääämigt och gott!

 14. charlotta kl 08:58, den 11 mars 2010

  jag är inte stor fan av potatisgratäng, tyvärr. men rotfruktsgratäng däremot. mmm!

 15. Katja kl 11:43, den 11 mars 2010

  En supergod och krämig potatisgratäng med smak av dill. Se receptet här:

  http://www.foodelicious.se/Potatisgratang_dill.html

 16. Karen kl 16:03, den 11 mars 2010

  Jeg følger ingen eksakt oppskrift når jeg lager potetgrateng, men kanskje får du noen gode tips likevel. Min grateng er i allefall veldig populær.

  Stek skivet løk og hvitløk mykt i smør. Ha i skrelte poteter i skiver og hell på kremfløte/grädde (ikke melk) til det nesten dekker (bruker kanskje 3 dl fløte til ca 10 poteter). Tilsett salt og pepper. Legg på lokk og kok opp, la småkoke ca 12 minutter. Hell over i en ildfast form og dryss på revet ost. Stek ved 200 grader i ca 30 minutter.
  Trikset er altså å bruke løk og hvitløk for smak, koke potetene i fløten på forhånd og å bruke bruke skikkelig kremfløte og ikke matfløte eller melk.

 17. Irene kl 18:20, den 11 mars 2010

  …kikar in i din härligt matiga blogg ibland, och blir inspirerad! Tack :o)

  Potatisgratäng är mums tycker jag, så här har jag börjat göra: (har inga direkta mått)

  skivad potatis
  charlottenlök
  salt/peppar
  sen blandar jag creme fraiche och grädde, gratängen blir krämig och god :o)

 18. Camilla E Lindström, En mammas dagbok ♥ kl 19:48, den 11 mars 2010

  Vilken mysig blogg du har!

 19. tina kl 20:36, den 11 mars 2010

  Tina: Mjukost, intressant!

  Charlotta: Rotfruktsgratäng gillar jag med, det är gott!

  Katja: Tack, tack!

  Karen: Åh, jag har aldrig lagat mat på norska förut. Det kan blir spännande! :-)

  Irene: Gott, tack!

  Camilla: Roligt att du gillar picki! :-)

 20. Erika/Erka Perka kl 20:49, den 11 mars 2010

  Jag diggar din blogg och har därför gett dig en Sunshine Award.

 21. Yasemin kl 21:37, den 11 mars 2010

  Jag brukar lägga i färdig grillad kyckling i gratängen. Mycket grädde så att den blir krämig. Nu hade jag även i soltorkade tomater. Supergott! :) Du kan hitta receptet här

  http://yaseminskok.blogspot.com/2010/02/kramig-potatisgratang-med-kyckling.html

 22. mikaela kl 23:09, den 11 mars 2010

  Jag gör som många fler här, skivar potatisen tunnt tunnt i typ matberedare.

  Fõr att få det extra krämigt så låter jag potatisen bubbla en smula I kastrull med mjölk/grädde för att få loss stärkelsen som då gör underverk i ugnen sen! :D

 23. Eva kl 08:38, den 12 mars 2010

  Hemligenheten är att man måste använda King Edward och inget annat. Vill man utveckla sig lite så förhöjer skivad svartrot anrättningen.

 24. Ulrika kl 16:49, den 12 mars 2010

  Trixet är att steka löken mjuk (men inte så att den får färg) i smör innan. Sedan varvar man potatis, lök och grädde av något slag. Till slut, klicka ut smör. Och glöm inte saltet. Mycket salt skall det vara.

  Mycket trevlig blogg!

 25. Emmy kl 00:32, den 13 mars 2010

  Jag använder mig precis som Maria av Tina Nordströms recept. Det blir en riktigt krämig gratäng om man låter potatisen koka i gräddmjölken tills den tjocknat. Brukar byta ut halva mängden potatis mot palsternacka ibland.

 26. tina kl 17:06, den 13 mars 2010

  Erika: Tack! Solstrålar tillbaka till dig!

  Yasemin: Kycklinggratäng med soltorkade tomater låter gott!

  Mikaela: Det blir nog matberedare nästa gång! :-)

  Eva: King Edward får det bli!

  Ulrika: Tack! Ja, saltet hade vi nog snålat på nu senast. Bakläxa på saltet!

  Emmy: Palsternacka och Tina ska jag lägga på minnet, tack!

 27. Tant Grön kl 21:25, den 14 mars 2010

  Jag är själv inte så bra på potatisgratäng så det blir inte så ofta jag gör det. Men jag måste nog också testa Tina Nordströms variant. Den verkade bra!

 28. tina kl 20:46, den 15 mars 2010

  Tant grön: Jag med!

 29. Så(s) som i himlen! at pickipicki kl 08:30, den 19 oktober 2010

  [...] jakt efter recept så vill jag påminna om inlägget där jag efterlyste bra potatisgratängtips. Bland era kommentarer finns massor av inspiration att hämta. Publicerad i kött, sås | Comment (0) Skriv ut [...]

 30. Anna i Göteborg kl 15:17, den 20 oktober 2010

  Jag passar på att slänga in ett tips också: Ibland vill jag ha en lite mer ”potatiskakelik” gratäng. Då brukar jag skiva potatisen så tunt det går och ”trycka” ihop den i en form. Sedan häller jag på en blanding av creme-fraiche, matlagningsgrädde salt, peppar och pressad vitlök, men inte så mycket att det flyter. Toppar såklart med massor av god ost :)

  En hit för de som inte vill ha en krämig, kladdig gratäng (varje gång) ;)

 31. tina kl 00:59, den 21 oktober 2010

  Anna: Åh, det ska provas! Tack! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen