Carl bjuder på en hästsko XL!

den 12 maj 2010, kl 23:02

Carl är fantastisk! Igår kväll skickade jag in honom i köket med uppgiften att styra upp något ätbart till picki (mest för att få vara ifred). Genom den stängda dörren hörde jag honom mumla både om apelsiner och ugnsbakad mango. Du kan aldrig gissa vad jag gör, utropade han vid något tillfälle. Och nej, det kunde jag verkligen inte. Ett par timmar senare fick jag tillfälle att titta närmare på resultatet. En hästsko hade han bakat, lika stor som halva köksbordet! Som inte detta i sig vore bra nog, så smakade brödet kalasgott! Jag tror minsann att en hästsko är det rätta att bjuda på vid kommande studentmottagningar och grillkalas. Vem hade trott det häromdan, inte jag i alla fall.

En hästsko
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk olivolja
2 dl solrosfrön
2 dl fint rågmjöl
10-11 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön

Smula jästen och strö över salt och honung. Rör ner vatten och mjölk.  Tillsätt solrosfrön och arbeta därefter ner råg- och vetemjöl (arbeta därna degen med maskin). Låt degen jäsa under bakduk i 1-1,5 timme. Stjälp sedan ut degen och rulla den i sesamfrön och lite mjöl. Snurra degen och forma till en hästsko på ett bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i 10 minuter, därefter i 180 grader i ytterliggare 20 minuter. Låt brödet svalna på galler (Ursprungsrecept ur fina Under valnötsträdet).

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Carl bjuder på en hästsko XL!”

  1. Mikaela kl 12:09, den 13 maj 2010

    Tänk om min Carl också kunde göra sådant. Det enda han gör är att värma pizza och lunchlådor som jag lagat :P

  2. Emmas Kök kl 20:45, den 13 maj 2010

    Ja det var verkligen inget litet bröd det här. Tror faktiskt inte att det får plats i min lilla ugn :)

  3. Yasemin kl 10:23, den 14 maj 2010

    Härlig form på bröder. :)

  4. tina kl 17:10, den 16 maj 2010

    Mikaela: Haha, lyllos mig.

    Emma: Såhär i efterhand är jag förvånad at det faktiskt fick plats i vår ugn.

    Yasemin: Ja, eller hur! :-)

  5. Lotta kl 20:20, den 19 maj 2010

    Perfekt för min student därmed! :)
    Tycker det är hur fint som helst!

    Jag ska bara säga; så här emellan, att er blogg var min räddning i somras när det regnade som värst! Jag vet inte hur mycket jag stod och fixade och bakade… och recepten kom från er sida!
    Förgyllde hela släktens tillvaro dessutom, tiden då alla var lediga.
    Jag hade inte varit här på länge nu, det kom ju en höst… men så kom jag och tänka på bloggen igen! Älskar den! Ville bara säga det…
    Och att jag ska ge mig an en egen blogg nu. Kommer så smått:)

    Tack för era fina recept!
    /Lotta

  6. tina kl 22:21, den 19 maj 2010

    Lotta: :-D Det var verkligen fint sagt!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen