Att göra en lång historia (nästan) kort

den 10 juni 2010, kl 09:52Historien om varför jag bakade just det här brödet igår skulle kunna bli blir riktigt, riktigt lång. Den skulle innefatta en nästan-lika-lång förmiddag i tvättstugan, en efterlysning av vänta-ut-tvätten-tips på twitter som resulterade i det här frestande muffinsreceptet. Efter det ville jag helst inte baka någonting annat, men inte heller dessa utan lavendelblommor.

Historien om brödet skulle även innehålla blod, svett och tårar i jakten på ett enkelt brödrecept istället. En jakt som för övrigt slutade med att jag ringde en vän, som i sin tur bläddrade fram ett recept i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Den boken skulle man ju ha haft i sin ägo, med tanke på att jag vid det laget hade bläddrat igenom samtliga böcker i kokbokshyllan, ett otal mattidningar samt hela internet. Förresten, en parentes apropå Bergenströms bok, jag har en klasskamrat som kallar den för Hångel- och basilikaboken, jag tror han har lite svårt att minnas vad den heter. Men strunta nu i det. För att göra en lång historia kort, det här lättbakade brödet är väldigt gott.

Enkelt lantbröd
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Arbeta ner gramhamsmjöl och det mesta av vetemjölet, degen ska fortvarande vara ganska lös i konsistensen. Låt jäsa under bakduk i en timme. Arbeta försiktigt ner resten av mjölet. Dena degen i två lika stora delar och forma två avlänga bröd. Låt jäsa på plåt i ytterligare 20 minuter. Grädda i 250 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och ta ut bröden när de har fin färg på ovan- och undersida (det tar ungefär 5-10 min).

Tips – sparade recept
Vet du om att recept jag sparar för framtida tillfällen samlas under hjärtat högst upp till höger om pickifågeln? Vill du tipsa om ett recept går det därför alldeles utmärkt att lämna receptet/länken som en kommentar till det inlägget. Där tittar jag ofta i jakt på inspiration!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen