Finsk kurpitsapiirakka på svenska

den 31 juli 2010, kl 10:21

Häromdan gjorde jag kurpitsapiirakka, en slags zucchini- och potatiskaka i ugn. Receptet har vandrat från mormor till kusin och från kusin till mig. Kusinen trodde att han mindes ungefär  hur det var, och jag har därefter efter egen förmåga översatt det från finska. Det kan med andra ord vara något helt annat än originalreceptet, men i så fall gör det inte så mycket. För jag gillar min kurpitsapiirakka precis så som den är. Lagom med en bit till mellis, eller på middagstallriken tillsammans med någonting annat.

Kurpitsapiirakka
5 kokta potatisar
1 stor zucchini (eller 2-3 små)
1-2 färska små gula lökar
4 msk vetemjöl
4 ägg
400 g keso
rejält med färsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar
(riven ost)

Riv potatis och zucchini grovt. Rör ner mjöl, ägg, keso och hackad lök. Smaka av med timjan, salt och svartpeppar. Toppa eventuellt med riven ost (det glömde jag bort, men det blev gott ändå). Grädda i 225 grader i ungefär 40 minuter, eller tills den stelnar och får fin färg.

Skriv ut inlägg

Kall hallonsoppa med vispad grädde

den 30 juli 2010, kl 10:30

Igår var det den varmaste dagen i Finlands historia. Det var så varmt att en av mina (uteköks-)byggjobbare slängde sig på marken och slutade att svara på tilltal. Själv inledde jag dan med att koka saft, och avslutade med att tillaga en läskande hallonsoppa, inspirerad av Ingela. Soppan var en ovanligt trevlig och god sommarefterrätt. Eftersom hallondjungeln växer och frodas så kan jag lova att det kommer bjudas på mer hallonsoppa här på sommarkollot, åtminstone om värmeböljan håller i sig.

Hallonsoppa med vispgrädde
och söta krutonger

1,5 liter färska hallon 
knappt 1 liter vatten 
1-1,5 dl florsocker
1 msk citronsaft
vispgrädde
söta krutonger eller kakor

Mixa hallon, vatten och florsocker efter behag, till en slät soppa. Servera soppan kylskåpskall. Pynta med en klick vispad grädde och krutonger av någon kaka (vi hade en långpannekaka med röda vinbär och hallon), alternativt smulade mandelbiscotti eller liknanade. Soppa räcker till 6-8 portioner.

Skriv ut inlägg

Mat som växer som ogräs

den 29 juli 2010, kl 10:11

Här på sommarkollot växer det så att det knakar i trädgårdslanden. Pappan hävdar bestämt att squashen/zucchinin växer 1 dm per dygn, men det är möjligt att han överdriver något. Oavsett vilket växer dem snabbare än vad vi hinner med att äta, trots att det serveras zucchini i alla möjliga och omöjliga former till varje måltid. Vi äter så mycket zucchini att Carl tror att han aldrig mer kommer kunna äta zucchini när vi kommer hem igen. Jag tror han har fel. För hur kan man låta bli att älska mat som växer som ogräs? Det är omöjligt. Om någon sitter inne med ett bra recept, dela gärna med er i en kommentar. Den här soppan har för övrigt mamman tilllagat efter mormors recept, och den gick hem hos oss alla.

Mormors zucchinisoppa
400 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
1,5 zucchini/squash (2-3 köpezuchini)
2 tomater
vatten
1 grönsaksbuljongtärning
färska örter (ex timjan och oregano)
(0,5 blad libbsticka)
1 tsk ättika
salt, peppar

Tärna fläsket i små tärningar, hacka löken och dela zucchinin i munsbitar. Skålla tomater och dela i mindre bitar. Fräs fläsket i en kastrull. Tillsätt lök och zucchinin och stek en kort stund utan den får färg. Tillsätt 2 dl vatten, eventuellt mer om det behövs. Låt småkoka några minuter, tillsätt ättika och färska örter. Smaka av med salt och peppar. Receptet är för 4 personer.


Ylöjärvi, 28 juli 2010

Skriv ut inlägg

Rosa kakor i det röda köket!

den 27 juli 2010, kl 18:10

Som så många gånger tidigare i sommar for vi på loppis, eftersom jag kan aldrig kan få nog. Vi brukar skoja om att det skulle behövas dubbelt så många köksskåp hemma hos oss för att få rum med alla porslinsfynd, och dessvärre är det nog sant. Senast blev det inget porslin, istället blev det något som jag inte är så säker på vad det egentligen är. Jag tror att den kan användas för att stansa ut runda pepparkakor, men jag kan ha helt fel. Det finns en bild längre ner i inlägget, någon som vet? Eftersom pepparkakor inte lockade mitt i högsommarvärmen fick det bli brysselkex istället. Sådana kakor har jag aldrig bakat förut, men dem är charmigt söta på klassiskt barnkalasvis. Det var bara det att jag tänkte helt fel. Brysselkex stansas inte ut, kakdegen rullas i rosa socker och delas sedan i kakor. Det insåg jag först halvvägs in i kakbaket. Föreställ er besvikelsen i det. Tur att kakorna var goda i alla fall.

Brysselkex
200 g smör
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl pärlsocker el strösocker
röd karamellfärg

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vaniljsocker och strösocker till en slät kakdeg. Dela degen i ett par mindre bitar och rulla till lika stora rullar. Häll ut pärlsocker på en stor skärbräda och droppa i ett par droppar karamellfärg. Rulla rullarna i pärlsocker och dela i centimetertjocka kakor. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.


Här är vad-det-nu-är
Det rosa kakbaket

Skriv ut inlägg

Chèvrepaj med spenat och valnötter

den 26 juli 2010, kl 09:15

Vissa saker vill man gärna tycka om, fast de egentligen inte är någon favorit. Jag håller till exempel på att lära mig tycka om getost, och det går faktiskt bättre och bättre för varje gång. I just den här pajen har chrèvreosten så många fina kompisar att den smakar getost men på ett snällt vis i trevligt sällskap med andra smaker. Det är bra, åtminstone för den som är på getostinskolning såsom jag är.

Chrèvrepaj med spenat och valnötter
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
3 dl vispgrädde
3 ägg
0,5 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tunt skivad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1,5 dl lagrad riven ost
0,5 kruka basilika
50 g babyspenat
180 g chèvreost
50 g valnötskärnor

Blanda samman smör, mjöl och vatten, knåda till en slät deg. Tryck ut pajdegen i en form och låt stå i kylen i minst 30 minuter. Förbered under tiden fyllningen genom att stek rödlök och vitlök snabbt i lite olja. Vispa ihop grädde och ägg, smaksätt med salt och peppar. Nagga pajbotten och förgrädda i 10 min i 225 grader. Fördela löken i pajskalet. Strö över riven ost, hälften av chèvreosten (smulad i mindre bitar), spenat och basilika. Häll över äggsmeten och toppa med resten av chèvreosten samt valnötter. Grädda mitt i ugnen i ungefär 40 minuter, pajen kan ev behöva täckas med folie sista tiden i ugnen. Servera pajen ljummen, förslagsvis tillsammans med en rejält bönsallad med rödlök, tomater och en god dressing. Receptet är så gott som copy-paste från matbloggen Remsans bistro.

Skriv ut inlägg

Sverigeresans bästa dygn!

den 25 juli 2010, kl 10:22

Något motsägelsefullt kanske, men Sverigeresans bästa dygn tillbringades faktiskt i Danmark. Carl fick ett infall och styrde bilen över bron en kväll, vilket visade sig vara ett mycket lyckat drag. Dan därpå badade vi oss genom Själlands ostkust. Ett badstopp vid varje badplats, från Köpenhamn till Gilleleje, öns nordligaste spets. I en hamn (Espergærde havn) köpte vi nyrökt lax av en farbror som stod och rökte fisk nere vid vattnet. Det var nog veckans allra godaste måltid. Badturnén avslutades i Gilleleje, med ett uppfriskande kvällsdopp i solnedgången. Den natten bodde på ett mysigt Bed&Breakfast och morgonen därpå serverades vi en alldeles ljuvlig frukostbricka i trädgården med havsutsikt. Bland annat med nybakat bröd och hemgjord jordgubbsmarmelad. När vi for över bron hade jag sett smørrebrød och pølse framför mig, istället blev det fisk i alla dess former för hela slanten. Fisk som är det bästa jag vet, inte så konstigt att jag gillar Danmark! Förresten förstår jag faktiskt inte dem som säger att vi ska lämna Skåne till danskarna. Varför det? Jag tycker att vi erövrar Danmark istället!

Fotografier från Danmark;

Bättre än såhär blir det inte

Finaste fisken kammade hem toppbetyg

Gilleleje

Från söder till norr

Skriv ut inlägg

Ännu fler ätbara Skånetips…

den 24 juli 2010, kl 11:27


Här kommer ytterligare ett par ätbara tips att ringa in på Skånekartan. Förresten så gjorde vi faktiskt det, ringade in alla era tips i en gammal kartbok. Den arkeolog som om ett par hundra år gräver fram vår upplaga av Försvarets vägatlats från 1983, kommer nog få klura bra länge på vad alla röda ringar innebär, försvarshemligheter månne? Hursomhelst, dessa två tips är till mig att komma ihåg en nästa gång och till er som ännu inte varit här. Ni som redan besökt dessa ställen, gillar ni också  Ebba och Lisa?

Helsingborg
Helt igenom 50-tal in i minsta detalj, vill jag minnas att det skrevs i samband med tipset om Ebbas fik i Helsingborg. Och tro det eller ej, det var verkligen på det viset. Det kändes som att kliva in i ett museum, fast i ett levande format. Här inne råder precis som på många museum fotoförbud (på interiören), vilket verkligen var frustrerande. Men visst är det snyggt, speciellt och framförallt kul! Och gott fika, givetvis.

Ystad
Nere vid hamnen i Ystad ligger Lisas Skafferi. Redan mätta tänkte vi att vi alla fall skulle kika in här, eftersom vi blivit tipsade om bland annat deras goda foccacia. Väl inne var det dock omöjligt att lämna butiken utan något ätbart med sig. Varsin rejäl matsäckssmörgås av finaste sort fick därför följa med oss därifrån. De visade sig vara en bra investering, tveklöst resans godaste smörgåsar.


Finfina matsckssmörgåsar från Lisas skafferi

Skriv ut inlägg

Smaken av sommar i efterrättsformat

den 23 juli 2010, kl 08:30

Från dess vi premiärgrillade för säsongen i april så har jag slitit mitt hår över vad det var för grillad efterrätt jag blivit tipsad via ett mail – hunnit glömma bort en gång – bett om att få bli påmind om och sedan glömt bort igen. Jag tordes faktiskt inte fråga ännu en gång, med risken att bli stämplad som senil redan vid 25-års ålder. Men, efter att ha fått leta ordentligt bland gamla mail så hittade jag det tillslut. Mandelmassa! Det blev så gott som jag föreställde mig, och lite därtill. Vi valde att servera den grillade mandelmassan med vaniljglass och rejält med färska bär. Ett bra drag, jag tror faktiskt inte att en efterrätt kan smaka mer sommar än såhär.

En grillad sommarefterrätt
Dela mandelmassan i skivor, drygt en centimeter tjocka. Grilla någon minut på varje sida. Mandelmassan ska få fin färg, men passa så att den inte bränns. Servera omedelbart, förslagsvis med en kula vaniljglass och ett rejält lass med färska sommarbär.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen