Rosa kakor i det röda köket!

den 27 juli 2010, kl 18:10

Som så många gånger tidigare i sommar for vi på loppis, eftersom jag kan aldrig kan få nog. Vi brukar skoja om att det skulle behövas dubbelt så många köksskåp hemma hos oss för att få rum med alla porslinsfynd, och dessvärre är det nog sant. Senast blev det inget porslin, istället blev det något som jag inte är så säker på vad det egentligen är. Jag tror att den kan användas för att stansa ut runda pepparkakor, men jag kan ha helt fel. Det finns en bild längre ner i inlägget, någon som vet? Eftersom pepparkakor inte lockade mitt i högsommarvärmen fick det bli brysselkex istället. Sådana kakor har jag aldrig bakat förut, men dem är charmigt söta på klassiskt barnkalasvis. Det var bara det att jag tänkte helt fel. Brysselkex stansas inte ut, kakdegen rullas i rosa socker och delas sedan i kakor. Det insåg jag först halvvägs in i kakbaket. Föreställ er besvikelsen i det. Tur att kakorna var goda i alla fall.

Brysselkex
200 g smör
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 dl pärlsocker el strösocker
röd karamellfärg

Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, vaniljsocker och strösocker till en slät kakdeg. Dela degen i ett par mindre bitar och rulla till lika stora rullar. Häll ut pärlsocker på en stor skärbräda och droppa i ett par droppar karamellfärg. Rulla rullarna i pärlsocker och dela i centimetertjocka kakor. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 10-12 minuter.


Här är vad-det-nu-är
Det rosa kakbaket

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Rosa kakor i det röda köket!”

  1. Erika - Bakglädje kl 18:34, den 27 juli 2010

    Jag har ingen aning om vad det är för något du köpt. Ska bli kul att se om någon vet.
    Brysselkex är så gott. Och dessutomväldigt vackra.

  2. Therese Ö kl 19:18, den 27 juli 2010

    Gulliga kakor och superfin skål. Kul att du hittade till Ebbas, jag är lika fascinerad vid varje besök.

  3. Linda kl 21:27, den 27 juli 2010

    Vad gott det ser ut med brysselkex, har ingen aning om vad du köpt, hoppas du får svar på det, vore kul att veta vad den är till för

  4. Fridas kök kl 21:54, den 27 juli 2010

    Är det inte en sån där ”Kak-Petter”? Duktiga Mia Öhrn skrev om den för inte allt för längesen… –> http://miaohrn.wordpress.com/2010/07/20/en-fiffig-manick/
    Kika in där för tips, vettja´! :-)

  5. Katrin kl 22:06, den 27 juli 2010

    Vad bra! Jag ska baka lite småkakor till ett kalas och kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag ska baka – det finns ju sanslöst mycket som lockar. Brysselkex blir det i alla fall! Jag har sett en annat recept där det ska vara fem deciliter mjöl till samma mängd smör, får väl se var jag hamnar… Använder du rumsvarmt smör?

  6. Helena kl 18:04, den 28 juli 2010

    Vilka fina kakor du har bakat, om jag ändå kunde smaka.

    Kram

  7. Josefina kl 20:08, den 28 juli 2010

    brysselkex är så snygga tycker jag. :P

  8. Camilla kl 09:19, den 29 juli 2010

    Jag håller med Josefina här ovanför. Brysselkex är superfina. :) Och perfekt matchning med din Iittalaskål med mumintrollen (jag har en likadan som används flitigt som godisskål). :)
    Ha en fin torsdag!

  9. Mikkan kl 10:39, den 29 juli 2010

    Riktigt söta kakor blev det ju ändå, även om jag ju förstår känslan av pyspunka. När man ställt in sig på en kökspryl så är det inte lätt att ställa om.

  10. tina kl 11:18, den 29 juli 2010

    Erika: Ja visst är dom!

    Therese: Tack för tipset, att man blir fascinerad är verkligen en träffsäker beskrivning. :-)

    Linda: Oavsett vad det är så kommer det bli runda pepparkakor hos oss i år, det känner jag på mig. ;-)

    Frida: Kak-Petter! Haha, det känns bra att mitt loppisfynd har ett så fint namn. Tack, klart att det måste vara en kak-Petter! :-D Tyvärr har jag inte utbytbara stansare som Mia har.

    Katrin: Jag var så ivrig i kakbaket att det kylskåpskalla smöret åkte raka vägen i matberedaren. Men det blev bra ändå, trots det och trots lite mjöl! :-) (Jag är ingen van kakbakare…)

    Helena: Såg att du varit sjuk på självaste födelsedan. Men vet du vad, om man är sjuk på sin födelsedag så har man en dags födelsedag innestående, till valfri anann dag. Jag lovar. Kram

    Josefina: Ja! :-D

    Camilla: Den rosa tillhör favoriten bland muminmuggarna (och skålarna).

    Mikkan: Ja! Här är en som förstår vad jag talar om!

  11. Ett rosa fototriss | pickipicki kl 09:53, den 2 oktober 2011

    [...] mat på pickipicki Rå(sa)stekt potatis En chockrosa rödbetspesto Klappgröt Rosa kanelbullar Brysselkex Rosa dammsugare Läsarnas bästa tips på rosa mat (se kommentarer) Tweet Publicerad i rosa | [...]

  12. birgitta kl 00:18, den 23 mars 2012

    faster till mumsfillibaba o prylen ska man rulla på en utkavlad deg o då blir det runda kakor

  13. birgitta kl 00:18, den 23 mars 2012

    faster till mumsfillibaba o prylen ska man rulla på en utkavlad deg o då blir det runda kakor lycka till

  14. tina kl 13:15, den 25 mars 2012

    Birgitta: Välkommen hit! Jag har faktiskt testat att baka runda kakor, loppisfyndet passar finfint för det ändamålet! :-D

  15. karins blogg - om livet i linoleumheaven kl 16:03, den 28 maj 2012

    Jag har flera olika såna där rullar som man bara rullar över degen för att ta fram olika former. Vet dock inte helt hur jag ska avnända dem på bästa sätt. Men när jag googlade hittade jag hit :)

  16. tina kl 21:40, den 28 maj 2012

    Karin: Pepparkakor! ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen