Fredagsefterrätt?

den 12 november 2010, kl 08:18

Jag äter risgrynsgröt på traditionellt vis en endaste dag om året (oddsen på just vilken dag är låga). Resterande av årets dager är intaget av grötris begränsat. Men, ibland plockar vi fram rispaketet och gör finsk rieska på mormors vis, eller karelska piroger med äggsmör. Jag blir dock alltid lika glad de få gånger det bjuds på risgrynsgröt i ett eller annat format. Som den här efterrätten som mamman kokade ihop för ett par helger sedan. Hon må ha inspirerats av en tidning med julrecept, men det här smakar garanterat mer gott än vad det smakar jul. Ingen risk att fångas av julpolisen med andra ord.

Risgrynsgrötsefterrätt
med hallonsoppa

3 dl kokt risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
en näve frysta hallon
400 g frysta hallon
(el 4 dl outspädd hallonsaft)
1-2 dl gelesocker

Blanda den kokta (och avsvalnade) risgrynsgröten med fast vispad grädde och vaniljsocker. Skeda därefter upp gröten i 6 st glas eller små formar. Toppa gröten med ett gäng hallon. Låt sedan resterande frysta hallon rinna av för att ta tillvara på saften från hallonen. Koka upp den outspädda hallonsaften (ungefär 3-4 dl) tillsammans med gelésocker. Låt koka en minut under omrörning. När saftsoppan svalnat, skeda den över gröt och hallon. Förvaras i kylskåp till servering.

Recepten

Finsk rieska på mormors vis
Karelska piroger med äggsmör

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Fredagsefterrätt?”

  1. Paula kl 09:35, den 12 november 2010

    Det såg väldigt gott ut, men också väldigt likt ris a la malta!

  2. Elin kl 17:25, den 12 november 2010

    Som en risifrutti deluxe ;) Snyggt!

  3. Linda - Cupcakefluffan kl 20:32, den 12 november 2010

    ser himla mumsigt ut, just risgrynsgröt som den är gillar jag inte, men som efterätt är det kanongott, längtar efter Ris ala malta

  4. Tina kl 22:06, den 12 november 2010

    Paula: Vi äter ris a’la malta med apelsinklyftor i, gott!

    Elin: Hehe, det sa mamman med. Men det här är tiotusen ggr godare än risifrutti! :-D

    Linda: Jag med!

  5. charlotta kl 14:59, den 13 november 2010

    de där finska pirogerna åt jag när jag var i helsingfors förra året, de var helt galet goda!

    hoppas att ni har en finfin helg, picki!

  6. Ivana kl 18:51, den 13 november 2010

    Vilken otroligt god men också snygg rätt!

  7. Josefina kl 12:45, den 14 november 2010

    mums – det är så snyggt med ”lager”. en julig efterrätt. :)

  8. Erika - Bakglädje kl 19:32, den 14 november 2010

    Mums, det där ser riktigt gott ut. Jag gillar risgrynsgröt. Tyvärr blir det oftast bara till jul det tillagas.
    Kul att du provade körsbärskakan och testade med glögg i, det låter juligt och gott.
    Kram

  9. tina kl 20:06, den 14 november 2010

    Charlotta: Karelska pirogerna toppar favoriter-bland-finska-maten-listan. Vilken tur att du inte missade dom på plats! :-)

    Ivana: :-)

    Josefina: Lager på lager är snyggt, minns du den randiga chokladmoussetårtan? http://www.pickipicki.se/2007/08/randig-chokladmoussetarta/

    Erika: Gott, men nästa gång blir det nog med madeira! Kan tänka mig att den är snäppet vassare! :-)

  10. Emmy kl 20:34, den 15 november 2010

    Det här ska jag se till att laga på julaftons kväll. Lite roligare än att bara äta gröt. Ser jättegott ut!

  11. tina kl 22:31, den 15 november 2010

    Emmy: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen