Hej och välkommen advent!

den 27 november 2010, kl 09:35

Om jag tjuvkikar i statistikprogrammet, så avslöjar den genast att ni googlar adventsfika, lussebullar och julbak från tidig morgon till sen kväll (och ja, föralldel nätter med). Är det adventsfika ni vill ha, så är det adventsfika ni ska få. Här är därför skattkartan över i vilka vrår på pickipicki ni hittar recepten som styr upp adventsmys och glöggkvällar (klicka på bilderna så kommer ni till recepten). Adventsfrossa helt enkelt, varsågoda.

Saffran på olika vis…

Saffransbiscotti och saffran på andra vis
Saffran är ett gult trolleripulver, och det smakar aldrig så gott som i december. Saffransbiscotti är en av mina favoriter i adventsfikatider. Dessutom är dem en snygg och uppskattad gå-bort-present.

 Fisk i saffranssås

  Leilas saffransscones

Något sött vore rätt gott ändå…

Radiokaka och annat sött
Här är ett urval av kategorin sött-att-lyxa-till-det-med-i-adventsfikatider. Här finns allt mellan den klassiska radiokakan till chokladgodis med smak av lakrits och havssalt, knäckebröd och ett gäng pepparkaksnötter. De senare är lätt beroendeframkallande.

 Mozartkulor

  Vit chokladtryffel med lingon

 Chokladbräck

  GI-godis

 Lakritskola med havssalt

  Chokladtryffel

Och lite salt vore inte så dumt…

Pepparkaksnötter och lite salt
Givetvis är advent och stundande jul mer än bara julgodis och lussebullar. Här är mat som väcker jullängtan, utan att för den delen behöva tjuvstarta med den klassiska julmaten. Ett par sallader, några bröd, och ett rejält gäng pepparkaksnötter. De senare är lätt beroendeframkallande.

 En vintersallad

  En fräsch rödkålssallad

 Kavringtårta med grönmögelost

  Knäckebröd

 Pepparkakstilltugg med ost

  Fikonbröd

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Hej och välkommen advent!”

  1. Plommonet kl 11:03, den 27 november 2010

    De där saffransbiscottina är mina all-time high. Jag tittade i ”Vinterns söta” härom dagen och snodde lite recept. Där fanns ett recept på pepparkaksbiscotti och jag tittade på det och tänkte ”… men de KAN ju inte vara godare än de med saffran!” så det receptet fick fortsätta okopierat. :P Dags att göra en sats tror jag! (ska bara kalasa mig igenom mamma och pappas 50årsparty först. ;))

  2. Hanna kl 11:56, den 27 november 2010

    Jag tänkte eventuellt testa göra chokladtryffel med messmör i. Tror att det är en vinnande kombination! Har även hört att whisky och messmör är gott men minns inte hur de skulle gå att kombinera…

  3. frida kl 12:50, den 27 november 2010

    Sweet! Du vet att jag alltid surfar in hos dig för inspiration i köket. Om du vill testa på adventsfika a la Frida som kom förbi här i morgon runt 14. Det blir en del barnfamiljer, men ni kanske vågar ändå?

  4. Emma kl 13:27, den 27 november 2010

    Snyggt kollage! Kombinationen rödkål och apelsin är så snygg och god. Pepparkaksnötterna låt spännande. Trevlig 1a advent!

  5. Mian kl 18:26, den 27 november 2010

    Radiokaka! Nostalgi!

  6. Josefina kl 18:41, den 27 november 2010

    wow, vad mkt GOTT! radiokaka är ju en favorit med starka nostalgivibbar. planerar att göra ngt sött i morgon på första advent. får se vad … kram!

  7. Linda - Cupcakefluffan kl 20:42, den 27 november 2010

    Saffransbiscotti har jag bakat idag, så gott, imorgon blir det lussekatter och pepparkaksglassen står i frysen :-).

    Radiokaka är himla gott, det gjorde jag i somras och då hade jag nog inte ätit det på över 20 år,sedan jag var barn, men gott blev det och sött

  8. Lotta kl 21:27, den 27 november 2010

    Så härligt att bli inspirerad av dig nu när det kliar i julbaksfingrarna. Jag har varit lite oinspirerad ett tag, men det här borde ju få igång även mig!

  9. Erika - Bakglädje kl 23:23, den 27 november 2010

    Oj, vad mycket gosaker. Massor med inspiration inför julbaket. :-)
    Jag har bakat saffransbiscotti i helgen, det är så gott. En kaka som måste finnas med varje jul.

  10. Martina kl 10:56, den 28 november 2010

    Jisses vad mycket godsaker du raddar upp, man blir ju väldigt sugen så här på morgonkvisten, själv ska det bakas mjuk pepparkaka idag ;-)

  11. tina kl 11:21, den 28 november 2010

    Plommonet: Då gissar jag att du är mätt idag? :-) Själv sitter jag och spanar in ditt chokladrecept.

    Hanna: Jag har varit rädd för messmör i mat och godsaker, men lät mig. Ser fram emot en rapportering i bloggen!

    Frida: Jag trodde aldrig att jag och falukorven skulle bli inbjudna att skrämma små söta barn igen:-)

    Emma: Salladen är toppengod! Fin första advent önskar jag dig med!

    Mian: :-D

    Josefina: Kram!

    Linda: Mmm, jag längtar efter årets första lussebulle…

    Lotta: Hoppas det! ;-)

    Erika: Ja, bästa fikat såhär års!

    Martina: Det låter inte så dumt det heller. Vi åt mjuk pepparkaka pyntad med lingontopping för en vecka sedan. Gottgott!

  12. Studentgourmanderna kl 22:08, den 1 december 2010

    De där lakritskolorna testade jag förra året och de var gudomliga! Blir repris i år igen.

  13. tina kl 22:11, den 1 december 2010

    Studentgormanderna: Jag bjöds på dem i helgen. En hit för den som gillar lakrits och kul med lite annorlunda julgodis!

  14. I vått och torrt? | pickipicki kl 09:03, den 27 november 2011

    [...] och adventsinspiration Ett gäng recept för att komma i första adventsstämning Recept på garderobsglöggen (glöggen ska stå i minst 3 veckor, du hinner till jul!) [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen