Snabbmat som i potatisgnocchi

den 15 november 2010, kl 08:53

Jag brukar säga att gnocchi är snabbmat. Men då ska man ha i åtanke att vi brukar köra på köpevarianten, som omväxling till färsk pasta ibland. Premiären av hemlagad gnocchi blev en missberäkning i schemat, och råkade därför falla ut i att det var Carl och inte jag som stod och rullade gnocchi efter gnocchi. Carl hävdar numera envist och bestämt att gnocchi a-b-s-o-l-u-t inte är snabbmat, möjligen straffarbete. Hoho, så illa kan det väl inte ha varit? Gott var det i vilket fall, kanske extra gott för den som kom hem till dukat bord.

Potatisgnocchi
750 g mjölig potatis
1 ägg + 1 äggula
1 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 krm peppar

Koka skalad potatis. Låt potatisen ånga av och mosa den. Rör ner ägg, äggula och vetemjöl till en slät deg. Forma degen till små, ovala potatisbollar. Lägg några gnocchi åt gånger i en kastrull med lättsaltat, kokade vatten. Låt de koka tills de flyter upp till ytan. Lyft upp de färdigkokta gnocchisarna med en hålslev. Lägg dem i en oljad ugnsform och grädda i 225 grader i 5 min. Gott tillsammans med pesto och riven parmesanost, en god tomatsås, eller kanske något helt annat (Recept för 4 portioner).

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Snabbmat som i potatisgnocchi”

  1. Eva kl 11:28, den 15 november 2010

    ”Njåkkisar” är mumsmat men absolut ingen snabbmat! Vi brukar ”gaffla” = trycka till med en gaffel för fint mönster i våra ”njåkkisar”, och så äter vi de små skönheterna med pesto och nyriven parmesan…

  2. Carin kl 12:55, den 15 november 2010

    Hej,
    Om man rullar varje liten gnocchi tar det ju verkligen tid. Det jag alltid gör är att rulla smala längder i fingerstorlekt och sedan skära eller klippa dem i bitar. Så mycket snabbare.

  3. carl kl 16:47, den 15 november 2010

    Eva: jag gafflade till några också. Men dom dög inte för att förevigas.

  4. tina kl 21:57, den 15 november 2010

    Eva: Vi som knappt äter ost har ökat vår parmesankonsumption väldigt mycket under det senaste halvåret. Det är så himla gott!

    Carin: Smart! Jag ska tipsa Carl! ;-)

    Carl: Hm, det minns jag inget av. Hur gafflade du dom? Pickade du? :-)

  5. Annika kl 22:04, den 15 november 2010

    Jag hallucinerade om gnocchi och kycklingragu i förra veckan, men fick aldrig fingrarna ur. Får kanske ta nya tag nu i veckan?

  6. Johanna kl 22:23, den 15 november 2010

    Mohi, kan inte du testa en veganvecka någon gång? :) Skulle vara väldigt spännande att följa och se vad du skulle komma på för kul mat :)
    Ha det bra!

  7. tina kl 22:27, den 15 november 2010

    Annika: Ja, det är aldrig försent för nya tag! Själv går jag och fantiserar om moussaka om dagarna! Snart…

    Johanna: Inte så dum idé! Den här veckan har vi paus i veckomatsedelsfabriken. Det var helt enkelt ingen som orkade storhandla i helgen, som vi kör en skafferitömningsvecka. Men nästa vecka kanske? :-)

  8. nässelblom & choklad kl 09:43, den 16 november 2010

    Jättegott med hemgjord gnocchi – men definitivt ingen snabbmat :) Jag gör det väldigt sällan, har överlämnat det till min italienska svärmor men nu verkar till och med hon tycka att det är för mycket jobb med dem. Jag ska faktiskt ta och göra det någon dag då tiden räcker till.

  9. Sofie / Mumsfillibaba kl 21:09, den 16 november 2010

    Har verkligen funderar många gånger på att göra egna gnocchisar men inte vågat ge mig på detta ännu. Men blir ju riktigt sugen. Får väl ta hjälp av min middagspartner. Lite socialt att stå och göra gnocchisar ihop!

  10. tina kl 22:42, den 16 november 2010

    Nässelblom&choklad: Wow, en italiensk svärmor vet nog hur man ska handskas med gnocchi. :-)

    Sofie: Inte så dumt, hälften jobb, dubbelt så snabbt och dubbelt roligt. :-)

  11. Jag maskerar fusk med hemlagat | pickipicki kl 20:49, den 25 mars 2011

    [...] Recept på gnocchi hittar du här. Tweet Publicerad i basilika, pesto, snabbt | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  12. Överbliven potatis? | Middagstips & enkla recept på vardagsmat kl 20:52, den 22 juni 2013

    [...] Gnocchi är små kulor av potatis och mjöl som påminner om pasta och är goda till pastasås. Enkelt men lite pilligt att göra. Recept hittar du här. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen