Att lägga rabarber på rabarber

den 12 maj 2011, kl 07:20

Det är ingen hemlighet att jag tycker väldigt mycket om rabarber. På sommarkollot växer rabarbern som ogräs, och i april tog jag mig däför friheten att i en rejäl kruka med jord ta med en rotknöl hem. Att i morgonsol äta frukost på balkongen är alltid en fröjd, men att dessutom kunna se rabarbern växa någon centimeter för varje dag är en bra investering i ett gott humör. Om min rabarberplanta fick resa över Östersjön för att flytta hem till oss, så gjorde rabarbern en något längre resa för några hundra år sedan. Med en enkelbiljett från Kina till Europa var rabarber en poppis handelsvara som tidvis hade ett högre pris än opium. Vartefter sockret blev både billigare och mer tillgängligt falnade ryktet om rabarber som medicinalväxt och istället åt man rabarber för att det var gott. Hur gott det än är så faller rabarber inte under ju-mer-desto-bättre-regeln, till följd av dess höga innehåll av oxalsyra. Charlotta gjorde rabarber-pickipicki och frågade om rabarber är farligt. Nu äter man ju sällan så mycket rabarber att oxalsyran ska kunna ställa till problem, om man inte har besvär med njursten eller är ett litet barn förstås. Däremot gör man bäst i att låta bli att tillreda rabarber i aluminiumkastrull, då oxalsyran fäller ut aluminium i rabarberkoket. Ett utmärkt sätt att rengöra kastrullen förvisso, men vänta då in sensommaren när rabarbern börjat bli träig och kvoten med rabarberpaj redan är fylld. Av den fina och späda rabarbern som tittar upp nu ska du helst testa att göra en riktigt fin rabarbersallad. Det gör åtminstone jag om 10 min, SR P4 Uppland, lyssna vetja!

Köttbullar med fettuchini och rabarbersallad
500 g nötfärs
1 gul lök
1 dl finhackade färska örter (basilika, koriander ex.vis)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
fettuchini el annan färsk pasta
1 liten fänkål
1-2 stjälkar rabarber
1 liten bit vitkål
3 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten, forma runda små köttbullar och stek i lite smör eller rapsolja. Ansa fänkål och skär den så tunt som möjligt, hyvla eller skär vitkål tunt, likaså rabarber. Rör ihop dressingen och blanda ner i salladen (dressingen kan dubblas om det blir stora mängder rivna grönsaker i förhållande till dressing). Servera köttbullarna med rabarbersallad och färsk pasta.

Fler rabarbertips, tack-så-hemskt-mycket!
Ljuvlig rabarbersorbé
Faster Annikas rabarbervatten

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen