Skåne del 2 – matvandring

den 22 maj 2011, kl 23:06

Matvandringen vi var på för ett par veckor sedan kommer jag att bevara i mitt minne länge. Att det tog 5,5 timme att promenera 4 kilometer är ju anmärkningsvärt i sig, och avslöjar kanske hur många uppdukade bord vi stannade vid längs vägen. Den som har varit på utflykt med mig vet att ju-fler-fikapauser-desto-bättre är mitt motto, jag befann mig med andra ord i himmelriket. Precis som man hinner med att smaka mycket mat, så hinner man med att fota många bilder. Här är ett urval av bilderna och av maten vi åt. En extra bonus är ett av Monicas recept som jag har fått lov att publicera här. Sätt er bekvämt, det här kan vara tidernas längsta inlägg på picki;


För mig är Skåne öppna rapsfält, men vi vandrar över både stock, och sten…


Vi har inte vandrat speciellt långt när vi kliver in i ett mäktigt uterum där
stora trädkronor bildar tak. Uppdukade bord, och finporslin i höga travar.
När Monica berättar om maten som serveras viskar jag till Carl att det måste vara såhär det ser ut i Nangijala. När vi smakat av allt, och lite till ropar Monica att vi ska hjälpas åt att tömma faten innan hon dukar undan, då slår det mig att det är ju Emil i Lönnebergas stora tabberas vi befinner oss mitt i.


Möjligen lite otippat föll den skånska drickablandningen mig
i smaken, svagdricka med mjölk.

Fler saker från det stora matstoppet som föll mig lite alldeles extra i smaken var Tockafarmarens varmrökta tuppbröst, liksom Monicas finfina kålsallad.

Monicas kålsallad
2/3 riven vitkål + 1/3 riven rödkål blandas noga med:
2 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 krm timjan
1 krm citronmeliss
1 krm oregano
1 krm libbsticka
1 krm salvia
2 msk salt
2 dl vatten

Får stå över natten med tyngd över lock


Sen vandrar vi vidare. Vi äter i skogen…

Vi äter fiskbuffé vid vattnet…


Vi vandrar över backar…

Och i en kohage äter jag spettekaka för första gången någonsin. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men för mig som inte vet bättre smakar spettekaka lite som maräng med omelettsmak. Märklig skapelse, synd att skära sönder något så vackert.


På efterrättsbuffén fanns förresten en ljuvlig hallonnektar, jag tror aldrig att jag har druckit godare saft. Håller tummarna för en rejäl hallondjungel på sommarkollot, går den här saften att härma någorlunda så får svartvinbärssaften konkurrens vad gäller sommarens saftkok. Jag googlade förresten hallonsaftsproducenten och såg att de även driver ett Halloncafé i Bodarp. Ännu ett inringat utflyktsmål på Skånekartan tack-så-mycket.

Matvandring
Monica Frangeur arrangerar matvandringar under sommarhalvåret och all mat är ett urval av smakprover från småskaliga livsmedelsproducenter i Skåne. Matvandringarna är inte helt otippat poppis och sommarens vandringar är så gott som fullbokade. Nästa sommars matvandringar släpps i november, och jag tror jag vet någon som vet vad hon ska köpa i julklapp i år. Jag säger inget mer, så har jag inget sagt.
Hemsidan med mer info återfinns här.

Skåne del 1
Kastanjelund

Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen