Tacospolisen är i stan!

den 1 december 2011, kl 07:15

Idag besöker tacospolisen P4 Morgon Uppland, och om det är något jag retar ihjäl mig på så är det köpevarianten av tacokrydda, guacamole och salsasås. Jag lägger mig ytterst sällan i vad folk äter, men dessa tre ting ogillas skarpt. Jag menar, vad har färdig tacokryddmix som inte min har? Inget! Eller hoppsan, höll visst på att glömma druvsocker, salt, modifierad stärkelse, potatisfibrer, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin och jästextrakt. För att inte tala om guacamole på burk. Nu är ju inte matte mitt favoritämne, men visst avrundas väl 1,5% avokado till 0 va? Starta radion 07.30 vetja, så får ni höra hur man på 20 min gör tacokrydda så (stark) god att ögonen tåras, en guacamole som får samtliga korianderälskare på fall och sist men inte minst en finfin tomatsalsa.

Salsasås
4 tomater
1 liten rödlök
1 msk rapsolja
0,5 röd chili
0,5 lime
1 nypa (rå-)socker
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Finhacka chili och rödlök. Fräs 2 min i olja. Tillsätt finhackade tomater, pressad saft från lime, salt, socker och svartpeppar. Låt småkoka i 5 min. Servera ljummen el kall.

Guacamole
2 mogna avokado
0,5 tomat
0,5 lime
1 nypa salt
1 näve färsk koriander

Mosa avokadon med en gaffel, det får gärna vara bitar kvar. Blanda ner finhackad tomat, saft från lime, en nypa salt och generöst med finhackad koriander.

Egen (vuxen-)tacokrydda
0,5 msk cayennepeppar
1 tsk chiliflingor
2 tsk paprikapulver
4 tsk spiskummin
1 msk oregano
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk råsocker
1 tsk malen koriander

Barnvarianten: uteslut chiliflingor och cayennepeppar, alt minska mängden/byt till mildare variant. Hur man gör? Blanda! Vad man gör sen? Till exempel: stek kycklinglårfilé tillsammans med 1,5 msk tacokrydda. Servera i wrap tillsammans med guacamole, tomatsalsa och grönsaker.

Skriv ut inlägg

21 kommentarer till “Tacospolisen är i stan!”

  1. anna kl 08:36, den 1 december 2011

    Gillar!

  2. Vardaxlyx kl 08:59, den 1 december 2011

    Mumma och åter mumma! Kanske blir tacos på fredag ;-)
    Kramkram

  3. Plommonet kl 09:59, den 1 december 2011

    Jag brukar köpa min tacokrydda på en av småbutikerna i Haga, men där är det bara kryddor i påsen och inget annat tjafs heller. Och guacamole på burk? 1,5 % avokado – don’t even get me started… Jag tänker inte göra något annat än att ge mitt allra största bifall och under kvällen blanda till lite egen tacokrydda – det är nämligen det enda som jag inte har recept på. Inte haft recept på, rättare sagt. Tack Tina! :)

  4. Linda kl 10:38, den 1 december 2011

    Heja tacopolisen! Din krydda ska provas – hoppas den inte smakar för likt det där man köper i påse, den gillar jag inte…

  5. Zarah kl 11:25, den 1 december 2011

    …och du anar inte vad jag hade svårt för att hålla mig för garv när jag var i Mexico och hamnade i samspråk med en Norsk kvinna som var DJUPT besviken på maten därnere. Hon hade ju faktiskt åkt till Mexico för att hon gillade texmex så mycket – men det hon fick var ju inte alls gott. Salsan smakade inte alls som den hemma, på burk…

    Ärligt talat trodde jag att hon drev med mig. Sen tänkte jag ”hon kanske menar att hotellmaten är turistifierad, liksom”? Men nej. Hon tyckte att det var äckligt, för det smakade inte som Santa Marias… Knappt jag visste om jag skulle skratta eller gråta!

    TACK för recepten!
    /föredrar äkta vara
    ;)

  6. Loba kl 13:29, den 1 december 2011

    *applåd*

  7. Hanna kl 14:22, den 1 december 2011

    Om någon som lovat mig guacemole ställer fram burkvarianten så är det fog nog att gråta. Inte ens gott, och så långt ifrån avocadosmak som man kan komma. Så heja tacopolisen! Använder heller inte köpetacokrydda, men ibland blir det salsa. Men här finns det iaf färsk salsa i butikerna så den är ok, men hemmagjord är ju helt klart godast!

  8. tina kl 20:10, den 1 december 2011

    Anna: Gillar att du gillar!

    Vardagslyx: Det här med fredagstacos alltså, är det receptet för en bra helgstart? :-)

    Plommonet: Åh, kryddbutiken i Haga. Den saknar jag! Tack själv förresten, fina du!

    Linda: Den här är smakar mer kryddstarkt, och mindre strunt!

    Zarah: Hehe, då hade hon nog inte uppskattat mina recept! :-)

    Loba: <3

    Hanna: Guacamole på burk borde förbjudas!

  9. Kanel och vanilj kl 15:39, den 2 december 2011

    Bra rutet!

  10. tina kl 10:00, den 3 december 2011

    Kanel och vanilj: :-)

  11. Emmy kl 08:59, den 4 december 2011

    Håller med! Just dessa tre måste man göra själv. Och precis som du skriver omingredienserna i de köpta varianterna – valet borde vara självklart!

  12. tina kl 19:26, den 4 december 2011

    Emmy: Eller hur!

  13. Mattautologier « Språkkonsultstudenter på SU, kull 17 kl 18:58, den 5 december 2011

    [...] (recept hittar du förresten hos pickipicki). Salsa betyder sås på spanska och [...]

  14. Linda kl 21:54, den 12 januari 2012

    Min första omgång av din goda tacokrydda har gått åt! Dags att blanda mer :-)

  15. tina kl 22:13, den 12 januari 2012

    Hurra! Vår börjar också lida mot eko i burken. Vet du vad vi gjorde häromdan? C fick ett akut sug efter dipp att dippa nachoschipsen i, vi som aldrig äter dipp. Ett par tsk denna i någon dl creme fraiche blev riktigt gott!

  16. Emelie kl 00:40, den 14 januari 2012

    Suverän tacokrydda Picki, tack :)

    Salsan var i klenaste laget! Nästa sväng blir det lite grön paprika i också samt lite vinäger!

  17. Idag äter vi chips och dipp till frukost! | pickipicki kl 06:56, den 8 mars 2012

    [...] upp och lägg med en tallrik med hushållspapper. Toppas förslagsvis med flingsalt, chilipulver, egen tacokrydda eller liknande. Publicerad i chips, radiomat, röra | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  18. Patrik kl 22:49, den 4 maj 2012

    Skönt att se att du slutat blanda i creme fraische och annat konstigt i guacan! Jag kommenterade ditt första försök till guaca och ser att du nu gör framsteg. Massor med koriander, krossa avokadon försiktigt och, för allt i världen, passera inte den stackars avokadon utan låt det vara bitar kvar. Snart så …

  19. tina kl 22:55, den 4 maj 2012

    Emelie: Snällsalsa, jag håller med!

    Patrik: Hehe!

  20. Chili sin carne och blomkålscouscous | pickipicki kl 18:42, den 8 november 2012

    [...] Chili sin carne 1 gul lök 1 msk smör el rapsolja 3 morötter 2 röda chilifrukter 690 g passerade tomater 400 g hela skalade tomater 400 g kidneybönor 400 g edamamebönor 400 g borlottibönor 1-2 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 msk vinäger 1 tsk socker 1 msk torkad timjan 1 msk egen tacokrydda [...]

  21. Lucka 17 – En vegetarisk chokladchili | chokladkalender 2012 kl 15:48, den 17 december 2012

    [...] Vinnarchilin hittar ni här LL Bästa receptet på guaccamole hittar ni här Publicerad i mat | Comment [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen