En citronmajonnäs

den 9 februari 2012, kl 07:29

Tack för alla fina hälsningar! 

Om en liten stund vispar jag ihop en citronmajonnäs i P4 Morgon Uppland, och så pratar vi om vad man kan hitta på med skalet från alla finfina citrusfrukter vi äter så här års. I det röda köket hamnar citronskalen oftast i yoghurtsåser, gärna tillsammans med vitlök och färska örter. En riktigt favorit är palsternackspurén som smaksätts med skal och saft från citron. Fräscht och gott! Likaså är citronskal som smaksättare i couscous, färskost eller örtsalt. Vad gäller apelsin är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att smaksätta socker med limeskal och marinera bär i detta är lika fint med sommarbär som frysfyndade bär vintertid. Så gör alltså vi med våra citrusskal, hur gör du?

Citronmajonnäs 
2 äggulor
2 dl rapsolja
knappt 0,5 tsk dijonsenap
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar

Samtliga ingredienser bör ha samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna (kraftig för hand eller med elvisp) och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle. Äggulorna ska hinna ta upp oljan innan mer olja fylls på. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron.

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “En citronmajonnäs”

  1. JENNYS MATBLOGG kl 07:35, den 9 februari 2012

    Citron majonnäs är så himla gott.
    Speciellt när man ska göra smörgåstårtor med skaldjur!!

  2. Gunilla kl 08:05, den 9 februari 2012

    Roligt att höra din röst i radio igen! Kram kram

  3. Kim kl 11:19, den 9 februari 2012

    Jag måste få erkänna att de oftast hamnar i soptunnan. Men nu kanske det blir ändring på det!
    En gång smaksatte jag brännvin med citronskal och basilika, det blev en bra midsommarnubbe.

  4. anna kl 11:56, den 9 februari 2012

    Pommes och citronaioli, mmm!

  5. Lottzy kl 19:29, den 9 februari 2012

    Tänk vad enkelt och sååååå mycket godare än köpt!

  6. Hanna kl 16:22, den 10 februari 2012

    Hemmagjord majo är det godaste!

  7. tina kl 11:04, den 11 februari 2012

    Jenny: För att inte tala om en prima räksmörgås!

    Gunilla: Tack, kram!

    Kim: Basilika också, vad otippat men spännande!

    Anna: O ja! Vi serverade majonnäsen till citronmarinerad kyckling och rostade rotfrukter. Mycket gott!

    Lottzy: Ja verkligen, går snabbare att vispa ihop egen än att bege sig till affären för att köpa färdig. Olja och ägg har man (jag) ofta hemma, men aldrig majonnäs.

    Hanna: :-)

  8. Den efterlängtade räkmackan! | pickipicki kl 20:58, den 19 mars 2013

    [...] En citronmajonnäs En grillad räkciabatta med avokado och mangosalsa Publicerad i räkor, smörgåsvariant | [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen