Somliga flätar håret, andra flätar bröd

den 12 mars 2012, kl 08:20

Somliga flätar håret, medan andra flätar bröd. Som Carl till exempel, han flätade två stycken bröd igår och goda blev dom. Mycket. Ja, faktiskt så goda att jag slutade räkna antalet bara-en-till-smörgås, när vi var inne på tredje vändan till köket igår kväll. 

Helenas brödflätor
500 g vetsurdeg
600 g vetemjöl special
300 g vatten
5 g jäst
17 g salt
sesamfrön

Rör ut jäst i vatten och blanda med surdeg och vetemjöl. Knåda i 10 min, tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa 75 minuter, stöt och vik degen 2 gånger under jäsningen. Lägg skarven nedåt. Dela degen i sex bitar, låt vila under bakduk 15 min. Rulla/dra sedan försiktigt ut varje del till en 25 cm lång sträng. Blöt strängarna och rulla i sesamfrön. Fläta därefter de fröande strängarna tre och tre till två bröd. Jäs bröden 60 min. Sätt in bröden på sten i 250 grader, spruta vatten och sänk direkt till 225 grader. Grädda i 30-35 min.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Somliga flätar håret, andra flätar bröd”

  1. Kim kl 12:37, den 12 mars 2012

    Tjusigt, är lite imponerad av flätningstekniken måste jag få säga. Fick han öva på ditt hår innan?

  2. Hanna kl 13:04, den 12 mars 2012

    Då vet man att det är gott bröd när man inte kan sluta äta det. Även om man är mätt. :)

  3. Plommonet kl 16:14, den 12 mars 2012

    Har alltid tycks att flätat bröd är så fint. Mormor gjorde sånt med fyra flätor när vi var små – hut det går till övergår fortfarande mitt förstånd!

    Hmm. Nu blev jag lite nyfiken och nördig. Jag undrar om det går att göra att flätat knäckebröd?

  4. Lottzy kl 17:56, den 12 mars 2012

    Oj vad vacker och god den ser ut. var det någon som vågade skära i den?
    kram

  5. Mårtenssons kök kl 21:04, den 12 mars 2012

    Mycket snyggt flätat, kanske en ny karriär i framtiden?

  6. Fröken Dill kl 09:37, den 13 mars 2012

    Stiligt, stiligt! Och borde gå att baka med den nya köpe-surdegen som finns i affärerna nu. Perfekt för oss ”surdegsskrämda”…

  7. tina kl 11:50, den 13 mars 2012

    Kim: Haha, nej vet du vad!

    Hanna: Så sant som det var sagt!

    Plommonet: Det ska väl du veta, knäckebrödsdrottningen! När du kommer hit ska vi ha knäckebrödskola tror jag bestämt, jag vill lära mig alla dina knep! ;-)

    Lottzy: Om, du skulle bara veta hur många gången vi skar. :-)

    Mårtenssons kök: :-D

    Fröken Dill: Hehe, jo!

  8. sofie mumsfillibaba kl 22:20, den 13 mars 2012

    Jag försökte fläta en kanellängd förra veckan. Gick sådär. Snyggt bröd tycker jag!

  9. tina kl 21:05, den 14 mars 2012

    Sofie: Åh, kanellängd vad gott!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen