Sparris och hollandaise

den 10 maj 2012, kl 08:34

Lyllos mig! Vet ni varför? Jo, för idag äter vi färsk sparris med hollandaisesås till frukost i P4 Morgon Uppland. Först vispar jag så ihärdigt att det hamnar inom kategorin morgongympa, sen äter jag den godaste förrätten frukosten av dem alla.

Sparris med hollandaisesås
2 knippen färsk grön sparris
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar. Ansa sparrisen. Lägg ner i lättkokande lättsaltat vatten ca 3 min, beroende av tjocklek. Lyft upp med hålslev och servera med hollandaisesås.

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Sparris och hollandaise”

  1. Emilia kl 09:58, den 10 maj 2012

    Drömde i natt att jag lagade hollandaise och den skar sig hur jag än gjorde. Tillslut var det en rostliknande sörja med 5 stekta ägg flytande i den. Din verkar onekligen godare :)

  2. Designing good life - Sarah kl 11:39, den 10 maj 2012

    Låter ljuvligt gott!

  3. Hanna kl 13:47, den 10 maj 2012

    Verkligen lyllos dig!

  4. Kim kl 20:46, den 10 maj 2012

    Men, jag tänker att det är assvårt att göra hollandiase? Eller är det bara jag som skrämt upp mig själv. Får nog ta och testa för man har ju hört om en ljuva kombon sparris och hollandaise förr…

  5. tina kl 21:05, den 10 maj 2012

    Emilia: Hehe!

    Sarah: Det är ju ofrånkomligen gott!

    Hanna: Ibland så. :-)

    Kim: FOlk är generell mer rädda för såser som slutar på -aise. Det behöver man inte vara.

  6. Mårtenssons kök kl 21:20, den 10 maj 2012

    Lyllos absolut!

  7. Emmy kl 23:09, den 10 maj 2012

    Sparris måste var en bit av himlen som ramlat ned!
    Testa vit sparris med hollandaise, rostade hasselnötter, rivet citronskal och råriven rödbeta. En finfin förrätt :-)

  8. tina kl 06:41, den 11 maj 2012

    Mårtenssons kök: :-)

    Emmy: :-) Det var fin poesi, och gott låter det med!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen