Lyxvarianten av en grillad smörgås

den 12 maj 2012, kl 17:03

Det är lätt att uppgradera en smörgås till en smörgås man minns. Hur? Man trollar med tillbehören! Paprikan slänger man in på högsta värme i ugnen, och glömmer bort. Brödet gör ett nedslag på grill eller i grillpanna. Sen viftar man med sitt trollspö så att den råa rödlöken blir en ljuvligt god syltad rödlök, det är nästan ett för lätt trick. Köttet marinerar man efter tålamod och tid. Har man lite av just dom två varorna är det inget att fälla några tårar över. Basilikaoljan är nämligen en prima efteråt-marinad, för oss som alltid är ute i sista stund. Och gott blir det, sanna mina ord.

En grillad smörgås med flankstek, rostad paprika,
syltad rödlök och basilikaolja
4 skivor gott surdegsbröd
2 msk rapsolja

400 g flankstek
3 msk olja
3 msk chipotlepasta
0,5 tsk salt

Basilikaoljan:
2 krukor färsk basilika
5 msk rapsolja
1/3 vitlöksklyfta
rivet skal från en 0,5 citron
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Syltad rödlök
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

1 st avokado
2 st röd paprika (alt grillad paprika på burk)

Rör ihop marinaden och låt köttet marinera så länge som tiden tillåter, gärna sedan kvällen innan men kortaare tid fungerar också fint. Om du grillar paprikorna själv; 250 grader högt upp i ugnen, grillvärme så länge att skalet blir svart och paprikorna börjar falla ihop. Ta ut och låt svalna, dra av skalet när de svalnat. Skala löken och skva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg,socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund. Mixa ihop ingredienserna till basilikaoljan. När köttet är färdigmarinerat, bryn på hög värme någon min på varje sida, Lägg in i ugn i ugnsform, mitt i ugnen 150 gader, tills innertemperatur på 55 grader. Låt vila i aluminiumfolie medan resten förbereds. Rosta brödet i olja i en stekpanna, tills det får fin färg. Toppa det rostade brödet med skivad avokado och/eller grillad paprika i botten, därefter syltad rödlök, flankstek som skurits i centimetertjocka skivor och lite basilikaolja överst.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen