Lyxvarianten av en grillad smörgås

den 12 maj 2012, kl 17:03

Det är lätt att uppgradera en smörgås till en smörgås man minns. Hur? Man trollar med tillbehören! Paprikan slänger man in på högsta värme i ugnen, och glömmer bort. Brödet gör ett nedslag på grill eller i grillpanna. Sen viftar man med sitt trollspö så att den råa rödlöken blir en ljuvligt god syltad rödlök, det är nästan ett för lätt trick. Köttet marinerar man efter tålamod och tid. Har man lite av just dom två varorna är det inget att fälla några tårar över. Basilikaoljan är nämligen en prima efteråt-marinad, för oss som alltid är ute i sista stund. Och gott blir det, sanna mina ord.

En grillad smörgås med flankstek, rostad paprika,
syltad rödlök och basilikaolja
4 skivor gott surdegsbröd
2 msk rapsolja

400 g flankstek
3 msk olja
3 msk chipotlepasta
0,5 tsk salt

Basilikaoljan:
2 krukor färsk basilika
5 msk rapsolja
1/3 vitlöksklyfta
rivet skal från en 0,5 citron
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Syltad rödlök
2 st rödlök
0,5 msk smör
2 msk råsocker
2 msk vitvinsvinäger
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

1 st avokado
2 st röd paprika (alt grillad paprika på burk)

Rör ihop marinaden och låt köttet marinera så länge som tiden tillåter, gärna sedan kvällen innan men kortaare tid fungerar också fint. Om du grillar paprikorna själv; 250 grader högt upp i ugnen, grillvärme så länge att skalet blir svart och paprikorna börjar falla ihop. Ta ut och låt svalna, dra av skalet när de svalnat. Skala löken och skva i centimetertjocka skivor. Stek mjuka i smör utan att de tar färg,socker, vinäger, salt och peppar. Låt koka ihop ytterligare en liten stund. Mixa ihop ingredienserna till basilikaoljan. När köttet är färdigmarinerat, bryn på hög värme någon min på varje sida, Lägg in i ugn i ugnsform, mitt i ugnen 150 gader, tills innertemperatur på 55 grader. Låt vila i aluminiumfolie medan resten förbereds. Rosta brödet i olja i en stekpanna, tills det får fin färg. Toppa det rostade brödet med skivad avokado och/eller grillad paprika i botten, därefter syltad rödlök, flankstek som skurits i centimetertjocka skivor och lite basilikaolja överst.

Skriv ut inlägg

10 kommentarer till “Lyxvarianten av en grillad smörgås”

  1. Kim kl 22:13, den 13 maj 2012

    Jag är såld på smörgåsar och mackor och är således helt förförd av den här.

  2. Sandra kl 07:54, den 14 maj 2012

    Åh, vilken supermacka! Mums!

  3. Hanna kl 12:43, den 14 maj 2012

    Sluuuuuuuuurp!

  4. Christer Erngren (@nukokarjag) kl 20:16, den 14 maj 2012

    En smörgås helt i min smak :)

  5. tina kl 21:38, den 14 maj 2012

    Kim: Jag med!

    Sandra: Mums!

    Hanna: :-)

    Christer: Bra smak! ;-)

  6. Emmy kl 22:01, den 14 maj 2012

    En riktig lyxvariant och så får du det att låta så enkelt! Jamie Oliver brukar också sno ihop så där fina mackor utan att det verkar det minsta jobbigare än att bre en vanlig smörgås. Varför då välja en vanlig smörgås? ;-)

  7. Kanel och vanilj kl 10:51, den 15 maj 2012

    Oooooooooooooh, vad gott!

  8. tina kl 21:19, den 15 maj 2012

    Emmy: Jag gillar vanliga smörgåsar också, men den här är något alldeles extra!

    Kanel och vanilj: :-D

  9. mamman kl 15:01, den 5 oktober 2012

    På återbesök här på kollot har jag just syltat rödlök, två hela burkar. Och i källaren hamnar en låda gul lök och lite röd lök. Funderar hur vi ska göra med all purjolök.

  10. tina kl 17:58, den 5 oktober 2012

    Mamman: Potatis- och purjolökssoppa!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen