Kom och ät!

den 8 september 2012, kl 13:06

Idag är det Kulturnatten här i Uppsala och precis som i fjol lagar jag mat på P4 Upplands scen på Celsiustorget. Har du vägarna förbi så kom och vinka vetja, då kan det hända att du får smaka en prima långkokschili. Eller så startar du radion hemma och följer receptet nedan, tänk det vore ju som att laga mat tillsammans! Gör du det senare så törs jag lova att du kommer att vara nöjd i morgon när en mycket god söndagsmiddag redan står klar.

En prima chili
1,5 kg högrev
3-5 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
2 små gröna paprikor
1 förpackning färdigkokta svarta bönor
1 förpackning färdigkokta kidneybönor
3 msk finhackad färsk ingefära
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 röd chili (utan kärnor, grovhackad)
1 flaska (50 cl) öl
2 konservburkar hela cocktailtomater
2 lagerblad
1 tärning köttbuljong
2-4 msk chipotlepasta
2 tsk honung
1-2 msk vitvinsvinäger
0,5 msk salt
1 tsk spiskummin
2 bitar mörk choklad

Servera med en gräddfil och färskt bröd

Putsa köttet från senor och liknande. Tärna och bryn köttet i omgångar i olja i en stor gryta. När köttet är brynt, lyft upp det och lägg åt sidan. Stek lök delad i båtar, morot delad i 2 centimeter tjocka bitar tillsammans med vitlök, ingefära, chili, chilpotlepasta och lite olja. Lägg ner köttet igen, buljong, lagerblad och häll över tomater och öl. Låt koka upp. Låt småkoka i 1,5-2 h. Under tiden, smaka av med honung, vinäger, salt och spiskummin och ev mer chipotlepasta. När köttet blivit mört, tillsätt paprika delad i mindre bitar tillsammans med väl sköljda bönor och grovhackad choklad. Låt stå några minuter till och servera sedan med gräddfil och bröd.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Kom och ät!”

  1. anna kl 13:12, den 8 september 2012

    And att jag har lämnat stan annars hade jag gärna kommit förbi och smakat !

  2. Ann-Louise kl 19:13, den 8 september 2012

    Oooo… ingredienslista låter mycket positiv. Detta ska jag definitivt göra en vegetarisk variant på. Jag ska påminna mina svärföräldrar om kulturnatten och tipsa dem om ditt matstånd. Förresten, om du är läkarstudent så kanske du känner till min svärmor – Kerstin Hulter Åsberg.

  3. Mårtenssons kök kl 20:31, den 8 september 2012

    Chili på helt kött är ju en riktig höjdare! Hade det inte varit så lågt från oss till torget så hade vi definitivt kommit på en provsmakning!

  4. tina kl 16:09, den 9 september 2012

    Anna: Den gick åt ändå!

    Ann-Louise: Det gör jag inte. Ja nog fanns det mat överallt alltid, jag är fortfarande mätt. Nästa gång ni är i stan och hälsar på svärföräldrarna måste du hojta till!

    Mårtenssons: :-)

  5. Emmy kl 19:44, den 9 september 2012

    Hade jag haft vägarna förbi hade jag mer än gärna passat på att smaka din gryta. Låter mycket mustigt och smakrikt med alla goda kryddor. Långkok är verkligen urgott.

  6. Emilia kl 13:49, den 10 september 2012

    Så gott! Spännande med choklad i.

  7. Josefina kl 19:13, den 10 september 2012

    Du, jag kommer mer än gärna och äter! Ser fantastiskt gott ut. Får man en potatis till? Kram.

  8. Helgen som var | pickipicki kl 19:17, den 10 september 2012

    [...] måste ha varit årets kallaste kväll, tur att chilin värmde gott i magen. På söndagen plockade någon sitt livs första kantarell, och sken ikapp [...]

  9. tina kl 19:20, den 10 september 2012

    Emmy: Ja, bästa höstmaten!

    Emilia: Ja, testa vetja!

    Josefina: I lördags fick man ingen potatis till. Men kommer du hit så lovar jag att bjussa på potäter!

  10. Mamma Mat kl 11:48, den 11 september 2012

    Jösses, vad gott! Måste ju lagas snart.

  11. tina kl 18:37, den 11 september 2012

    Mamma Mat: Långkok av alla dess slag är verkligen gott, hurra för höstmat!

  12. Mamma Mat kl 10:26, den 17 september 2012

    Hej! Lagade ditt chilirecept igår till middag och alla vid matbordet älskade det. Har berättat det på min blogg, lagt in en bild och länkat till dig och dina recept. Kolla
    http://mammamat.se/2012/september/cowboy-chili.html.
    Hälsningar Mamma Mat

  13. tina kl 15:43, den 17 september 2012

    Vad kul och vad glad jag blir! :-)

  14. Malin´s Diner kl 22:03, den 18 september 2012

    En rejäl chili står på min to-do-list. Måste tag tag i det i höst. Riktigt bra höstmat, långkok och gott!

    Kram Malin

  15. tina kl 22:15, den 18 september 2012

    Malin: :-)

  16. Anna kl 14:00, den 12 oktober 2012

    Hur många räcker receptet till?

  17. tina kl 15:32, den 12 oktober 2012

    Anna: Hos oss räckte det till 8, men då serverade vi enbart bröd till.

  18. Tjugohundratolv – här är snabbreprisen | pickipicki kl 13:48, den 31 december 2012

    [...] I september föddes Johans och min podcastbebis picki, matgeek och poden. Och så lagade jag bästa långkokschilin på P4 Upplands kulturnattsscen… …sen slog Carl och jag nya rekord när vi långbakade [...]

  19. Fin fin chili | Josefines Skafferi kl 09:22, den 4 mars 2013

    [...] Söndag är en perfekt dag för långkok. Jag använde mitt bästa loppisfynd, en gammal gjutjärnsgryta! Ursprungsreceptet kommer från pickipicki. [...]

  20. Isflingan kl 12:22, den 8 oktober 2013

    En riktigt prima chili till söndagsmiddag blev d :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen