Farmors pepparkaksrecept

den 21 december 2012, kl 12:48

Förra helgen gick det stora pepparkaksbaket av stapeln i det röda köket och jag premiäranvände mig utav farmors recept på pepparkaksdeg. Jag tillhör den (lilla?) skara som tycker att pepparkakorna är godare än själva degen, men just den här degen gjorde faktiskt skäl för sitt namn genom att vara otippat kryddig och god. Den som har skarpa ögon kanske ser att det tillverkades allt från Muminmammor, till Lilla My och självaste Finland i sin helhet. Nu är det bara själva huset som saknas, någon som har en ritning på muminhuset kanske?

Farmors pepparkaksdeg
400 g socker
1,5 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 msk malda nejlikor
1,5 msk kanel
2 msk malda pomeransskal
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma (på eget initiativ)
250 g smör
1 msk bikarbonat
runt 800 g vetemjöl

Koka upp socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills du har en slät smet. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör ut bikarbonat i någon matsked kallt vatten i ett glas. Rör ut detta i smeten. Arbeta in mjölet i degen. Plasta in i folie och låt stå i kylskåp över en natt.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Farmors pepparkaksrecept”

  1. Molly kl 14:13, den 21 december 2012

    Någon ritning på muminhuset har jag inte, men jag har spanat in formar till det på iittala outlet :)
    önskar dig en fin fjärde advent samt god jul! :)

  2. Anki kl 15:52, den 21 december 2012

    Underbart! Var var VAR hittar man sådana formar? Min muminmamma skulle älska dem!!

  3. Isflingan kl 10:03, den 22 december 2012

    frågade maria efter mallar men tyvärr hade hon slängt dem :( hon hade dock ritat dem för hand så d klarar du oxå :)

  4. tina kl 17:40, den 22 december 2012

    Molly: Detsamma!

    Anki: Dom här har jag fått i present av mamman, tror hon köpt dom i Finland. Men tror jag har sett muminformar i Iittalabutiker. Fina är dom!

    Isflingan: Du får skicka mig bilden som inspiration!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen