Nu tjuvstartar vi midsommaren!

den 20 juni 2013, kl 06:55

Om en dryg halvtimme tjuvstartar vi midsommarfirandet i P4 Morgon Uppland. Av dom obligatoriska färskpotatis, matjessill, gräslök och jordgubbar blir det matjesrullar och en flädermousse toppad med jordgubbar och fläderblommor. Rullarna kan packas ner i picknickkorgen eller delas och serveras som plock på midsommarbordet. Flädermoussen är en riktig sommarefterrätt precis som den är, men kan också gästspela mellan tårtbottnarna inuti en midsommartåra. Jag ni hör ju att vi är på god väg, nu är det bara blomsterkransen som saknas.

Matjesrullar
200 g matjessill i bitar
100 g kokt kall färskpotatis
0,5 röd lök
ett knippe gräslök
2 dl crème fraîche
salt och svartpeppar
3 stora tunnbröd

Tärna potatisen och dela matjesfiléerna i mindre bitar. Blanda tillsammans med lite matjesspad, crème fraîche, finhackad röd lök och finklippt gräslök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Vid servering, skär rullarna 4-5 cm långa bitar och ställ på höjden tillsammans på en tallrik. Toppa med finklippt gräslök. Servera som förrätt, på en midsommarbuffé alternativt strunta i att dela rullarna utan packa ner dom hela i picknickkorgen.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk florsocker
2 gelatinblad (kan ersättas med vegetariskt alternativ)
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen medan du vispar för hand hela tiden. Det ska bli varmt men inte koka. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör hela tiden så att de löses upp. Vispa ner siktat florsocker och låt sedan den tjocka krämen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned den i flädersmeten. Servera moussen i 6-8 glas eller koppar, låt stå kallt någon timme innan servering. Toppa med jordgubbar och fläderblommor.

Ännu mer midsommar
Potatis- och matjessnittar
Sommarbär med fläderkräm
Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept


Rullar på höjden

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen