Kära dagbok

den 29 juni 2013, kl 21:54


I förrgår stekte vi kantarellerna i smör, stansade ut brödrundlar och stekte även dom. Sen toppade vi bröden med svamp och svampen med finklippt gräslök. En liten förrätt var vad årets första kantareller blev.

Efter maten spelade vi in veckans fläderpodcast och kunde konstatera att Johan och jag kokar flädersaft på olika vis. Avsnittet hittar ni här respektive här.

Avslutningsvis serverade Johan en mäktig liten sötsak till efterrätt. Banoffee pie med kanderade bananer. Jag har nog aldrig varit så mätt i hela mitt liv, men gott var det ju.

Skriv ut inlägg

Receptet som tog båten över sjön

den 28 juni 2013, kl 17:43

Här är den, avokadopastan som under våren cirkulerat på så gott som alla finska och finlandsvenska bloggar jag följer. Och det är ett gäng. För varje gång den dök upp igen och igen och igen, bestämde jag mig för att detta måste lagas snart. Snart var idag och visst är det här någonting jag tänker äta igen. Snabblagat, lättlagat, vegetariskt och gott. Ja det är helt enkelt mat som passar finfint att laga en sommarkväll som denna. Nu hjälps vi år att sprida det här receptet i Sverige, visst?

Den finska avokadopastan
2-3 portioner tagliatelle
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
1 lime
2-3 mogna avokado
salt och svartpeppar
0,5 dl olivolja
en näve basilika
en näve bladpersilja
60 g riven parmesanost

Koka pastan al dente. Blanda under tiden i en skål: finhackad chili, finhackad vitlök, limesaft, olivolja, persilja, basilika och avokado skuren i bitar. Smaka av med salt och peppar. Rör ner riven ost och 1 dl kokvatten. När pastan är klar blanda vänd ner den i avokadobladningen. Servera direkt.

Skriv ut inlägg

Kära dagbok!

den 26 juni 2013, kl 21:20


Idag plockade jag årets första kantareller och min ingenjör vek mig en ask.

Dom avundsjuka kommer att säga att kantarellerna är små. Men hej där, dom är plockade tre dagar tidigare än i fjol och det är det enda som räknas.

26:2 juni 2013.

Skriv ut inlägg

Sen senast har vi…

den 25 juni 2013, kl 07:45


Sen senast har vi gått på ett kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13.

Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på det där härliga viset.

Sen gömde vi det kortklippta håret i ostkustens största krans och firade midsommar i Roslagens famn, på den blommande ö där vågorna kluckar mot strand.


På solvarma klippor har vi sovit middag tillsammans med våra matchande skor.

Midsommaraftonen bjöd på traditionsenlig mat som i gubbröra, farmorns inlagda sill och fasterns frysta matjestårta.

Mamman var snyggast på kalaset och den rökta laxen var som alltid min favorit på bordet.
Svåra tårtor i all ära, men visst var det en klassisk jordgubbstårta vi åt samma kväll.

Skriv ut inlägg

Nu tjuvstartar vi midsommaren!

den 20 juni 2013, kl 06:55

Om en dryg halvtimme tjuvstartar vi midsommarfirandet i P4 Morgon Uppland. Av dom obligatoriska färskpotatis, matjessill, gräslök och jordgubbar blir det matjesrullar och en flädermousse toppad med jordgubbar och fläderblommor. Rullarna kan packas ner i picknickkorgen eller delas och serveras som plock på midsommarbordet. Flädermoussen är en riktig sommarefterrätt precis som den är, men kan också gästspela mellan tårtbottnarna inuti en midsommartåra. Jag ni hör ju att vi är på god väg, nu är det bara blomsterkransen som saknas.

Matjesrullar
200 g matjessill i bitar
100 g kokt kall färskpotatis
0,5 röd lök
ett knippe gräslök
2 dl crème fraîche
salt och svartpeppar
3 stora tunnbröd

Tärna potatisen och dela matjesfiléerna i mindre bitar. Blanda tillsammans med lite matjesspad, crème fraîche, finhackad röd lök och finklippt gräslök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Vid servering, skär rullarna 4-5 cm långa bitar och ställ på höjden tillsammans på en tallrik. Toppa med finklippt gräslök. Servera som förrätt, på en midsommarbuffé alternativt strunta i att dela rullarna utan packa ner dom hela i picknickkorgen.

Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk florsocker
2 gelatinblad (kan ersättas med vegetariskt alternativ)
3 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen medan du vispar för hand hela tiden. Det ska bli varmt men inte koka. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör hela tiden så att de löses upp. Vispa ner siktat florsocker och låt sedan den tjocka krämen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned den i flädersmeten. Servera moussen i 6-8 glas eller koppar, låt stå kallt någon timme innan servering. Toppa med jordgubbar och fläderblommor.

Ännu mer midsommar
Potatis- och matjessnittar
Sommarbär med fläderkräm
Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept


Rullar på höjden

Skriv ut inlägg

En tallrik solgul morotssoppa

den 18 juni 2013, kl 08:41

Det här var nästa recept hon ringat in i den australiensiska mattidningen. Något att laga en regnig dag, hade hon skrivit bredvid den solgula morotssoppan. Hon har känsla både för svenskt sommarväder och för mina smaklökar. Inte helt otippat regnade det redan samma kväll och det här visade sig vara en ny soppfavorit. Mustig och söt på samma gång och med en smak av kummin. Så nu ger jag den vidare till er, varsågoda vetja, kanske något att servera i regnet redan ikväll?

Morotssoppan
40 g smör
2 gula lökar
2 tsk finhackad färsk ingefära
750 g morötter
1,5 tsk hel kummin
1,5 tsk spiskummin
1 liter kycklingbuljong
färsk bladpersilja
torkade chiliflingor

Fräs grovhackad lök och ingefäran i smör i en kastrull på låg värme. Löken ska bli mjuk utan att få färg. Mortla kummin och tillsätt i kastrullen tillsammans med morötterna som skalats och slantats. Fräs några minuter och tillsätt därefter buljong och spiskummin. Låt småkoka under lock i ca 20 min. Mixa därefter soppan slät, smaka av med salt om det behövs. Pynta soppan vid servering med finhackad persilja och chiliflingor. Servera med vitlöksbröd.

Skriv ut inlägg

Sommarfika i poden!

den 16 juni 2013, kl 19:13

I ett lusthus vid en sjö spelade vi in veckans podavsnitt med tema sommarfika. Himlen bjöd på ett riktigt oväderskådespel och värden han fyllde lusthuset med sommartårtor av det lyxigare slaget. Att vi hade så trevligt att vi glömde bort tiden resulterade i vårt längsta avsnitt hittills. 62 min sommarfika finns därför att lyssna på här eller i iTunes. Apropå sommarfika så bakade jag småkakor med fina M i veckan. Det som är så fint med småkakebak är ju att om man fyller dom med bär som här, så börjar man göra plats i frysen för nya skörder (eller för all del för kakor att plocka fram när det vankas sommarfika).

Rödvinbärssnittar
250 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk stötta kardemummakärnor
2 ägg
6,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,5 dl rödvinbärssylt (225 g röda vinbär, 2 dl syltsocker)

Koka ihop sylten:  koka ihop bär och socker, låt småkoka några minuter och därefter svalna. Kör smör, socker, vaniljpulver och kardemumma i en matberedare. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra lika stora delar och forma till rullar. Lägg två rullar åt gången på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom. Tryck ut en skåra i mitten och fyll den med sylt. Grädda ca 15 min i 200 grader. Skär i sneda snittar och låt svalna. Recept från Allt om mat grill, juni 2012.


Rödvinbärssnittar i stora lass 

Skriv ut inlägg

När kungligheten kom till stan

den 11 juni 2013, kl 20:24

Jag hade inte sett henne på ett halvår, men igår kom hon med tåget. Och som en riktig kunglighet glittrade och glimmade hon när hon fastnade på bild. Vi pratar alltså om tjejen som ägnat de senaste sex månaderna åt att på andra sidan jordklotet laga sig igenom pickis arkiv. Jo, jag lovar att det är sant och hon borde belönas med guldmedalj för den bedriften. Med sig i packningen hade hon en australiensisk mattidning med inringade recept som skulle passa pickis smak. Här är det första utvalda receptet, en citrontårta som visade sig vara frisk och söt på en och samma gång. Toppad med dom obligatoriska jordgubbarna kan jag tänka mig att den här citronmättade tårtan passar prima på vilket midsommarbord som helst.

Citrontårta med färskostkräm,
lemon curd och bär
Kakbotten:
250 g rumsvarmt smör
3 ekocitroner (rivet citronskal och saft)
330 g strösocker
4 ägg
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
140 g tjockyoghurt

Fyllning:
125 g smör
2 ägg
3 ekocitroner (saft)
1 tsk rivet citronskal
150 g strösocker
250 g färskost

Lägg bakplåtspapper i en rund bakform med avtagbara kanter. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt i en bunke. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Rör sedan sedan ner yoghurt, citronsaft och siktat mjöl. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i 160 grader i 90 min, eller tills kakan är genomgräddad. Vispa under tiden ihop lemon curd såhär: tillsätt smör i en kastrull, vispa ner ägg, citronsaft, skal och socker. Rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknar, ca 10 min. Ställ svalt i ett par timmar. Vispa färskosten fluffig med elvisp, rör ner en dryg dl av curden. När kakbotten svalnat, dela i tre lika tjocka bottnar. På lager 1 bred ut 1/3 av den vispade färskosten och lägg över nästa botten. Bred även här ut 1/3 av färskosten och toppa med översta lagret kakbotten. Toppa med resterande färskost och överst lemon curd och bär.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen