En kock i mitt kök

den 18 januari 2008, kl 11:04

Igår kväll bjöd vi in till tävling i vårt kök. Kristofer fick utmaningen att laga middag av det (lilla) som fanns att tillgå i kylskåp och skafferi. Om han fick höga poäng i kategorierna; smak på mat, upplägg på fat och trovärdighet som kock, var priset sista biten Sachertårta.

Hans tårtbit var mer än välförtjänt. Jag tror bestämt att det var såsen som fick oss på fall. Hade jag vetat hur god såsen skulle bli hade jag suttit bredvid spisen och antecknat hur han gjorde. Såhär i efterhand tror jag att han gjorde ungefär såhär:

Fänkålssås
en finhackad gul lök
smör
1 fänkål delad i mindre bitar
0,5 l(eller var det mer?) vatten
1 buljongtärning
creme fraiche
mjölk och mjöl till redning
salt, peppar

Fräs löken i smör. I med fänkålen. Tillsätt därefter vatten och buljongtärning. Låt koka ordentligt och en bra stund. Mixa till en slät sås. Vispa ner creme fraiche och red såsen med mjöl och mjölk. Salta, peppra.

En uppdaterad variant med exakta mått, hittar ni här.

Jag funderar på att provlaga såsen imorgon och servera den till lax och potatis som jag blev tipsad om. Blir den hälften så god som igår så är jag nöjd.

20080117_kocken_07.jpg

Välkommen tillbaka kocken!

Skriv ut inlägg

Trerätters på en födelsedag

den 17 januari 2008, kl 14:48

Idag bjöd Carl på födelsedagsmiddag.

Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
Grön currygryta med sötpotatis och aubergine
Sachertårta

Tanken var att det skulle finnas fina bilder till det här inlägget, men vi var så ivriga på att få smaka på all spännande mat att det helt glömdes bort, synd.

Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
250 g halloumi
500 g körsbärstomater
1 msk citronsaft
1 msk balsamvinäger
2 tsk färsk timjan
6 msk olivolja
4-6 skivor fullkornsbröd

Marinad
Lägg halloumi och tomater i en skål, ej metall. Vispa ihop citronsaft, vinäger, timjan och olivolja. Häll blandningen över osten och tomaterna. Täck över och marinera minst tre timmar, gärna över natten.

Stek halloumiosten i 1 minut på vardera sida eller tills den är gyllenbrun, Lyft upp och håll varm.
Lägg tomaterna i stekpannan och stek dem i fem minuter eller tills skalen börjar spricka. Lyft upp och håll varmt. Rosta brödet, fördela osten, lägg på tomaterna och ringla över marinad. Servera.

Förrätten räcker till 4-6 personer.

Sachertårta
Botten
3 msk starkt kaffe
150 g mörk blockchoklad
150 g smör
2 dl socker
4 st ägg
1 ½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Fyllning
3/4 dl aprikosmarmelad

Glasyr
100 g mörk blockchoklad
1 msk smör

Häll kaffet och den delade chokladen i en liten kastrull och smält försiktigt. Rör smöret och sockret vitt och poröst. Tillsätt chokladen lite i taget och rör om väl. Tillsätt ett ägg i taget. Banda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en väl smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 35 minuter eller tills kakan känns färdig. Låt den svalna innan den stjälps upp.
Dela kakan i två bottnar och bre aprikosmarmelad mellan. Smält chokladen till glasyren coh blanda med smöret. Bred över och runt om kakan.

20080116_pickipicki_treratters_fodelsedag_2.jpg
Tänk om det vore födelsedag varje dag?

Skriv ut inlägg

Godaste fikat i helgen

den 13 januari 2008, kl 18:44

I lördags åt vi chokladkaka till efterrätt. Den var så god, så god! Jag tackar en av mina matbloggsidoler för receptet, som jag kopierade rakt av. Vissa saker är för bra för att ändras på. Tack Eva!

Skriv ut inlägg

Fiskgryta med dinkel

den 9 januari 2008, kl 19:13

Fiskgryta med kokt dinkel, 4 portioner
Koka hel dinkel enligt anvisning på paketet, mellan 20-30 minuter. Gott som variation till ”vanligt” ris. Vid bordet var vi överens om att dinkel mättar på ett helt annat vis tack vare lite tuggmotstånd.

Fräs hackad gul lök och finhackad färsk ingefära i lite olja. Tillsätt en burk kokosmjölk och en burk hela, skalade tomater. Smaksätt med gurkmeja, chili, lite limesaft, salt och peppar. Tillsätt grovt riven vitkål och vit fisk delad i mindre bitar. Låt puttra under lock i ungefär 5 min, tills fisken är klar.

För ett par månader sen köpte vi flera lime som vi inte hann använda innan de började skrumpna. I samma veva läste jag i tidningen Buffé om att man kan använda torkad lime i maten. En lime, som alla gånger torkat vid det här laget, delades och fick göra sällskap. Om den gav så mycket smak ska jag låta vara osagt, men det kändes bra att den äntligen fick komma till användning, så länge som den väntat.

Skriv ut inlägg

Skogsutflykt

den 6 januari 2008, kl 18:52

Det är tur att man har vänner som ser till att man får komma ut på äventyr ibland. Igår kväll klädde vi oss i våra varmaste kläder, packade grillbar matsäck och varm dryck, sedan promenerade vi ut i den mörka skogen. Johanna tände en finfin brasa som värmde gott i kylan. Utflykter är bland det bästa jag vet.

På kvällens grillmeny
Skär en skåra i en oskalad banan, tryck ner ett par bitar choklad. Vira in i aluminiumfolie och lägg på glöden lagom länge, tills bananen blivit mjuk och chokladen smält.

Ett äpple, även det inlindat i aliminiumfolie låg på glöden (i elden) tills det blev mjukt.

Pinnbröd
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten. Knåda degen, om den känns kladdig, tillsätt mer mjöl. När det är grilldags, rulla till långa smala ormar och vira runt en pinne. Grillas över glöd.

Skriv ut inlägg

Känsliga läsare varnas

den 5 januari 2008, kl 23:20

När jag ser bilden här nedanför, på nyårsaftonens efterrätt, så kan jag inte låta bli att tänka på förra årets efterrätt. Johanna och Robins panna cotta som vi åt i Idre.

Skriv ut inlägg

Gott nytt år!

den 1 januari 2008, kl 21:38

Nyårsaftonens efterrätt; vaniljglass och hallonsorbé i en form av mörk choklad, toppat med lite hallon från i somras. Enkelt, vackert och gott!

Smält choklad och pensla en vanlig bullform, ställ kallt och lossa sedan pappret.

Med önskan om att 2008 blir ett bra år!

Skriv ut inlägg

Vem knäpper alla fina fotografier?

den , kl 01:01


Kameran
Med några få undantag är alla fotografier på pickipicki fotade av mig eller av min sambo Carl. De kameror som vi fotar med är en  Canon EOS 5D mark III och en Canon EOS 5D mark II. Objektivet som oftast används går här hemma under namnet picki-objektivet och är en Canon EF 50 F/1.4, vi använder även Canon EF 24-70 F/2.8 L.

Vett och etikett
Det är inte okej att ta fotografier härifrån utan att fråga om lov. Är du intresserad av att använda en bild i något sammanhang, kontakta mig först.

Uppdrag
Nu går det återigen finfint att anlita oss för fotojobb. Vi har tidigare fotat på uppdrag åt bland annat SevanMiddagsfrid och Uppsala Tourism. Kontakta gärna oss om ni är intresserade av ett samarbete, pickipicki innehar F-skattsedel: tina@pickipicki.se.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen