Trerätters på en födelsedag

den 17 januari 2008, kl 14:48

Idag bjöd Carl på födelsedagsmiddag.

Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
Grön currygryta med sötpotatis och aubergine
Sachertårta

Tanken var att det skulle finnas fina bilder till det här inlägget, men vi var så ivriga på att få smaka på all spännande mat att det helt glömdes bort, synd.

Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
250 g halloumi
500 g körsbärstomater
1 msk citronsaft
1 msk balsamvinäger
2 tsk färsk timjan
6 msk olivolja
4-6 skivor fullkornsbröd

Marinad
Lägg halloumi och tomater i en skål, ej metall. Vispa ihop citronsaft, vinäger, timjan och olivolja. Häll blandningen över osten och tomaterna. Täck över och marinera minst tre timmar, gärna över natten.

Stek halloumiosten i 1 minut på vardera sida eller tills den är gyllenbrun, Lyft upp och håll varm.
Lägg tomaterna i stekpannan och stek dem i fem minuter eller tills skalen börjar spricka. Lyft upp och håll varmt. Rosta brödet, fördela osten, lägg på tomaterna och ringla över marinad. Servera.

Förrätten räcker till 4-6 personer.

Sachertårta
Botten
3 msk starkt kaffe
150 g mörk blockchoklad
150 g smör
2 dl socker
4 st ägg
1 ½ dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Fyllning
3/4 dl aprikosmarmelad

Glasyr
100 g mörk blockchoklad
1 msk smör

Häll kaffet och den delade chokladen i en liten kastrull och smält försiktigt. Rör smöret och sockret vitt och poröst. Tillsätt chokladen lite i taget och rör om väl. Tillsätt ett ägg i taget. Banda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i en väl smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i ca 35 minuter eller tills kakan känns färdig. Låt den svalna innan den stjälps upp.
Dela kakan i två bottnar och bre aprikosmarmelad mellan. Smält chokladen till glasyren coh blanda med smöret. Bred över och runt om kakan.

20080116_pickipicki_treratters_fodelsedag_2.jpg
Tänk om det vore födelsedag varje dag?

Skriv ut inlägg

3 kommentarer till “Trerätters på en födelsedag”

  1. Nässelblom & choklad kl 11:47, den 22 januari 2008

    Grattis på födelsedagen! Det låter som en jättegod middag. Bilder är alltid kul, men ibland kan man bara inte hålla på och fotografera. Min familj är ganska trött på att sitta och vänta vid matbordet….Ser att du har flyttat. Bloggen ser jättesnygg ut.

  2. Sista-minuten-tips till nyårsafton | pickipicki kl 22:47, den 30 december 2008

    [...] Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi Morotssoppa med smak av fetaost Huvudrättstips Lax med fänkålssås Pastarullar med spenat och [...]

  3. Ska det firas så ska det | pickipicki kl 08:16, den 19 januari 2009

    [...] semla (förlåt alla som tar illa vid sig). I lördags bakade Carl sin kalasgoda Sachertårta (samma som för ett år sedan) och jag bakade Karins kardemummaskorpor. Sen har vi fikat, fikat, fikat och idag känns det ganska [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen