En souvenir till förrätt

den 17 mars 2012, kl 10:43

Han som for till Kalix i veckan, kom hem med löjrom i bagaget. Godast igår var därför förrätten. En skiva bröd rostad i smör i stekpanna, toppad med löjrom, gräddfil, finhackad rödlök och finklippt gräslök.Jamen tack för souveniren säger man väl, de ätbara är de bästa.

Skriv ut inlägg

En grön soppa i glas

den 15 mars 2012, kl 06:56

Sedan någon vecka tillbaka har jag gått och tänkt på avokadosoppa. Det kan vara ett tecken på sommarlängtan, eller att det helt enkelt var alldeles för länge sedan senast. Alldeles strax slår jag därför till och bjuder på soppa i glas i radion. Avokadosoppan är en snäll soppa, men mäktig på sitt eget vis. Allra bäst gör den sig just därför som förrätt i lite mindre portioner. Finfin att toppa med en näve räkor och lite chiliolja. Eller som här, vegovarianten med smulad getost. Den senare passar snäppet bättre för hon som just idag inte kände för att skala räkor innan frukost.

Avokadosoppa till förrätt
3 avokado
2-2,5 dl grönsaksbuljong
1 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liten purjolök
1 knippe färsk dill
att pynta med:
smulad getost alt räkor

Värm buljongen. Dela, skölj och finstrimla den vita delen av purjolöken, lägg i buljongen så att purjolöken mjuknar. Låt svalna. Mixa avokadon. Rör ner buljong, purjolök, citronsaft och finhackad dill. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan ljummen eller kall, den bör serveras nytillagad. Pynta med räkor eller smulad getost. Soppan räcker till 4 små glas. Vill du servera den i större glas eller skålar, dubbla receptet.

Skriv ut inlägg

Soppa- och brödmatematiken

den 13 mars 2012, kl 21:15

När vi tentapluggar tillsammans tar vi ibland paus och roar oss med att rita diagram med grafer som kan tänkas korrelera på ett eller annat vis. Koncentrationsnivå och mellisintag, trötthet och jag-ska-bara-kolla-mailen-paus, antal studietimmar och fnitter. Inte helt otippat så hänger ju faktiskt det mesta ihop. Det är inte heller en slump att jag har ätit soppa till lunch och middag tre dagar i rad, så ser det så gott som alltid ut dagarna efter ett brödbak. En soppa är som bekant halv utan ett gott bröd, liksom ett bröd är till sin fördel i sällskap av en finfin soppa. Ja ni förstår ju mat-matematiken, tillsammans pekar bröd- och soppkurvorna rätt upp i smakhimlen.

Thaisoppa med räkor
och koriander
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 palsternacka
1 msk rapsolja
0,5 röd chili
1 tumme färsk ingefära
saft från 0,5 lime
3 tsk fisksås
3 msk hummerfond
5 dl vatten
2 stjälkar citrongräs
1 burk kokosmjölk
2 msk thailändsk chilisås
800 g frysta räkor med skal
färsk koriander

Skala räkorna. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Dela i mindre bitar och fräs i olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt finhackad chili, finriven ingefära, saft från lime, fisksås, fond och vatten. Dela citrongräs i hälften, pressa till citrongräset med en mortel el liknande. Stoppa ner i grytan. Koka tills rotfruterna är mjuka. Fiska upp citrongräset och släng. Mixa soppan och tillsätt därefter kokosmjölken. Koka upp och smaka av med thailändsk chilisås. Servera soppan pyntad med räkor och generöst med färsk koriander.

Skriv ut inlägg

Somliga flätar håret, andra flätar bröd

den 12 mars 2012, kl 08:20

Somliga flätar håret, medan andra flätar bröd. Som Carl till exempel, han flätade två stycken bröd igår och goda blev dom. Mycket. Ja, faktiskt så goda att jag slutade räkna antalet bara-en-till-smörgås, när vi var inne på tredje vändan till köket igår kväll. 

Helenas brödflätor
500 g vetsurdeg
600 g vetemjöl special
300 g vatten
5 g jäst
17 g salt
sesamfrön

Rör ut jäst i vatten och blanda med surdeg och vetemjöl. Knåda i 10 min, tillsätt salt och knåda ytterligare 5 min. Lägg degen i en oljad plastlåda med lock och låt jäsa 75 minuter, stöt och vik degen 2 gånger under jäsningen. Lägg skarven nedåt. Dela degen i sex bitar, låt vila under bakduk 15 min. Rulla/dra sedan försiktigt ut varje del till en 25 cm lång sträng. Blöt strängarna och rulla i sesamfrön. Fläta därefter de fröande strängarna tre och tre till två bröd. Jäs bröden 60 min. Sätt in bröden på sten i 250 grader, spruta vatten och sänk direkt till 225 grader. Grädda i 30-35 min.

Skriv ut inlägg

Idag äter vi chips och dipp till frukost!

den 8 mars 2012, kl 06:56

Alldeles strax har vi tema chips och dipp i P4 Morgon Uppland. Uppladning inför melodifestivalsfinal på lördag, eller en täckmantel för att få äta chips och dipp till frukost? Ingen vet. Nachoschipsen är prima är slå till på om man har tortillabröd som legat lite för länge eller om helt enkelt inte känner för att cykla till affären. När vi ändå talar om chips så måste jag passa på att nämna potatis- och sötpotatischipsen till höger i bild. Meckiga, goda, men dessvärre inte riktigt värda besväret när frityroset lade sig som en dimma över lägenheten. Får man önska sig en bättre fläkt i födelsedagspresent? Vad gäller dipp så gör jag en sötpotatiskommus inspirerad av Plommonet. Chips och dipp må vara en annorlunda frukost, men likväl gott oavsett klockslag.

Sötpotatishommus
400 g sötpotatis
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
1 burk kokta kikärtor
1 msk tahini
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1,5 tsk pressad citronsaft.

Skala och klyfta sötpotatisen. Lägg i en ugnsform och toppa med olja och salt. Rosta i mitten av ugnen 200 grader tills sötpotatisen är mjuk, ca 25-30 min. Låt svalna. Mixa kikärtorna (sköljda och väl avrunna) tillsammans med sötpotatis och tahini. Smaka av med vitlök, salt och pressad citronsaft.

Nachoschips
Klipp vete- eller majstortillas i mindre trekanter. Hetta upp 0,5 dl rapsolja i en stekpanna, vrid ner till medelvärme. Lägg i bitarna några i taget. Vänd när de börjar få färg. När de har fin färg och är knapriga, plocka upp och lägg med en tallrik med hushållspapper. Toppas förslagsvis med flingsalt, chilipulver, egen tacokrydda eller liknande.

Skriv ut inlägg

Årets första grillutflykt

den 7 mars 2012, kl 10:46

Vad kommer du egentligen att skriva om det här, frågade Ragazze-Elin flera gånger under vår grillutflykt i skogen i lördags. Tja, jag skulle ju kunna ha skrivit att det tar sin tid att väcka liv i en eld när veden är blöt, att fina Frida var något frustrerad över att ha utsetts till eldansvarig, eller att tårar hängde i flera barnögon när orden kall korv och inget pinnbröd nämdes. Men, det vore synd som sammanfattning på en så fin förmiddag. För det jag framförallt minns några dagar senare är att jag äntligen fick tillfälle att träffa en av mina första matbloggsidoler, att det var årets första dag när solen värmde och att jag fick inviga min nya fina vårjacka. Och inte minst, det blev ju faktiskt både eld och grillpremiär tillslut, och skocken med rosaklädda barn såg rätt nöjda ut, trots att pinnbröden var gräddade i det kortaste laget.

Pinnbröd
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en knapp tsk salt
2 dl vatten
ev pynt: sesamfrön

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg, om den känns kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Lägg i en påse och ta me dpå utflykten. När det är grilldags, rulla till långa smala ormar och vira runt pinnar. Grillas över glöd.

Pinnbrödstips
Bonustips 1: Vira degen runt korven som ska grillas.
Bonustips 2: Rulla pinnbröden i sesamfrön innan grillning.

Skriv ut inlägg

Vinnaren i matlådefabriken

den 5 mars 2012, kl 19:41

När måndagskvällen kommer och vi lagar matlådor som ska räcka veckan ut är vi nära att få fabriksstämpeln i pannan. När en rätt hamnat på spisen börjar nästa rätt att förberedas. När rätt nr 1 är klar förflyttas den in i vardagsrummet för att förevigas på bild, medan rätt nr 2 hamnar på spisen. Sedan börjar det om, igen och igen. Godast i matlådefabriken ikväll var kycklingen med timjan, oliver och citron. God som i mycket god, en matlådevinnare som vi säger här hemma.

Kyckling med timjan, oliver och citron
800 g kycklingfilé
1 msk rapsolja
1 msk salt
1 krm svartpeppar
2 dl grädde
0,5 kycklingbuljong
1 tsk torkad timjan
skal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl goda oliver
färsk timjan till pynt
ris, eller andra (gulle-)gryn att servera till

Dela kycklingfiléerna i fyra. Bryn i olja på medelhög värme, krydda med salt och peppar. Häll över grädde, smula i buljong och torkad timjan. Låt småputtra under lock i 10 min. Tillsätt pressad vitlöksklyfta, skal från riven citron och oliver. Låt småkoka ytterligare 5 min. Servera med ris och pynta med repad timjan.

Skriv ut inlägg

En söt potatis, och jag

den 2 mars 2012, kl 21:50

Jag och sötpotatisen är mycket goda vänner. Om jag säger såhär, man kan lita på sin sötpotatis i alla lägen, rostad i ugn, i chipsformat, som puré, dipp eller tja varför inte tillsammans med fetaost i en prima sötpotatisgratäng. Testa vetja, så förstår ni att sötpotatisen är något alldeles extra. Gratängen gjorde vi för övrigt i portionsformar och serverade tillsammans med lammfärsbiffar smaksatta med ajvar relish och vitlök. Ni hör ju vad gott, veckans godaste middag i det röda köket.

Sötpotatisgratäng med fetaost
2 stora sötpotatisar
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 paket fetaost

Skala och skiva potatisen i tunna (2 mm) skivor. Varva skivorna i 4 ugnsformar i portionsstorlek. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar, fördela över potatisen. Smula över fetaost och gratinera i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 min.

Lammfärsbiffar med ajvar relish
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,5 gul lök
2 msk ajvar relish
1 tsk rosmarin
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
smör

Finhacka gul lök och vitlök, blanda med färs, ajvar, rosmarin, salt och peppar. Forma 8 stycken biffar och stek på medelvärme i smör, ca 4-5 min på varje sida.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen