Fantastiskt är bara förnamnet

den 14 augusti 2007, kl 21:39

Om jag var din hemmafru kallade dessa bröd för Två fantastiska potatislimpor. Bakade bröden ikväll och fast jag saknar ord för hur gott brödet är, så kan jag säga så mycket som att fantastiskt bara är förnamnet. Som om inte detta vore bra nog så säger hon dessutom att brödet kommer att smaka ännu godare imorgon. Herremingud, jag tror knappt jag kan hålla mig tills det blir imorgon.

Jag kopierar receptet snudd på rakt av, för bättre än såhär blir det inte.

Två fantastiska potatislimpor
6 – 10 kokta, kalla potatisar
2 dl naturell yoghurt
5 dl vatten
paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkel
resten Saltå dinkelsikt
olivolja

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Skala och riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna också och låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

Skriv ut inlägg

Yoghurtträsket

den , kl 21:27

Somliga dagar när jag serverat köttbullar timme efter timme, så är jag inte sugen på att laga och äta mat när jag kommer hem. Då sjunker jag ner i yoghurtträsket, yoghurt och müsli till frukost, till lunch och till middag. Där har jag varit några dagar, men nu är jag påväg upp igen.

Sådant ska firas! Igår bakade jag kanelbullar, idag har jag bakat ett fantastiskt bröd efter ett nytt recept. Ikväll åt vi pitabröd som vi fyllde med sallad, kyckling, tsatsiki och lite småplock, gott!

Och imorgon är jag ledig, så det blir nog mer mat!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen