Borsjtj

den 15 augusti 2007, kl 19:40

Nya Buffé damp ner i brevlådan igår, efter noggrann läsning så var det rödbetssoppan som lockade allra mest. Så mycket att det idag blev ett besök på Ulvas gårdsbutik och färska rödbetor inhandlades. Soppan var god och kommer definitivt att lagas igen.

Rysk rödbetssoppa
Portioner: 6
ca 1 kg färska rödbetor
2 morötter
150 g rotselleri
2 potatisar
1 stor gul lökca
500 g vitkålev
1-2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar
1 paket passerade tomater (500 g)
1 tub tomatpuré (200 g)
4-5 lagerblad
2 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja till stekning
salt och peppar
gräddfil och kryddgrönt, t ex klippt persilja och dill, till servering

Skala alla rotsaker, potatis och lök. Riv allt utom vitlöken grovt i matberedare, även vitkålen. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs allt utom vitlöken. Det ska inte bli stekt, bara genomhettat. Häll på vatten så att det täcker. Lägg i buljongtärningarna. Pressa i vitlöken. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, lagerbladen, salt och peppar och låt koka på medelvärme tills allt är mjukt, ca 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten (totalt i soppan 1 1/2–2 liter), rör om med jämna mellanrum så att inte grönsakerna bränner fast. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ev kryddgrönt, och några rejäla brödskivor.



Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen