Den finska vinbärssaften, årgång 2008

den 21 augusti 2008, kl 13:42

Appropå skörd, här är en bild på saftskörden 2008. 28½ flaskor saft. Vitvinbärssaft, rödvinbärssaft, svartvinbärssaft och hallon- och rabarbersaft. Inte för att vi dricker särskilt mycket saft (det finns fortfarande flaskor kvar sen förra årets saftkok, och att det finns någon flaska kvar från 2006 känns inte helt omöjligt det heller). Men, god är den finska vinbärssaften och det är roligt att ta tillvara på bären! Det är dessutom roligt att ge bort en flaska hemkokt saft som present. Och inte minst, en rejält skvätt svartvinbärssaft i teet en regnig höstkväll kan råda bot på den värsta av halsont, jag lovar.

Koka saft i saftmaja (mehu-liisa)
Rengör glasflaskor noggrant och torka dem helt torra i ugnen (100 grader). Fyll flaskans botten med strösocker (ungefär 2 dl). Saftmajan består av tre delar. Understa delen fylls med vatten och översta delen med bär. När vattnet kokar stiger vattenångan, bären spricker och saften rinner ner i mittersta delen av saftmajan. Härifrån leder en gummislang med klämma som gör att saften kan tappas på flaska. Tappa först upp lite saft i flaskan och snurra den ordentligt tills allt socker lösts upp. Fyll flaskan och sätt på kork. Låt flaskan ligga ner en stund och rotera den ibland så att allt socker verkligen är löst.


Lite saft tappas i till en början

Flaskan skakas ordentligt så att allt socker löses upp

Därefter tappas flaskan helt full

Och så börjar man om….

När man vill variera sig lite så kan man göra svartvinbärsgelé mellan varven.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Den finska vinbärssaften, årgång 2008”

  1. frida kl 18:35, den 21 augusti 2008

    Kan väl knappast finnas en bättre present än en flaska hemgjord saft?

  2. tina kl 21:59, den 21 augusti 2008

    Hemgjorda presenter är dom bästa!

  3. KarinW kl 23:03, den 21 augusti 2008

    Jag vräker i sockret i min maja, blir det där bättre tycker du? Har nyss visat min vän från Finland din blogg, hon gillade den!

  4. tina kl 15:25, den 22 augusti 2008

    Åh, om jag det visste! Jag(eller egentligen Carl, som utsett sig själv till saftmajakung och mig till bärplockardrottning) gör som mamma, som gör som mormor… Jag ska höra efter om dom kan motivera sig, och återkomma om saken.

  5. Tjohalias blogg om inredning kl 22:23, den 22 augusti 2008

    Oj så gott det ser ut!

    Vad roligt att du är med och tävlar, lycka till! Kram Sandra

  6. Orchidea kl 12:56, den 26 augusti 2008

    Jag köpte rabarber saft i Gävle förra helg… det var också hemmagjort och SÅ GOTT!
    Ciao.

  7. Bärtips mottages tacksamt at pickipicki kl 16:18, den 16 augusti 2009

    [...] bärtips ur arkivet Vinbärssaft Svartvinbärsgelé  Romtopf  Krusbärskaka Filed under Ylöjärvi, bär | Skriv ut [...]

  8. Mimmi kl 10:15, den 10 september 2009

    Tycker om förenklade procedurer! Tack!!

  9. K kl 10:24, den 1 september 2010

    Jag har alltid sockret direkt i saftmajan, är det inte krångligt att göra såhär? Eller finns det några fördelar med metoden? Fin blogg har du i varje fall! :)

  10. tina kl 18:33, den 3 september 2010

    K: Jag har fått frågan förut och jag vet faktiskt inte varför vi gör såhär istället för att hälla sockret i saftmajan. Jag tycker visserligen inte att det här är särskilt krångligt, och kanske blir det mindre kladdig disk? Nä, jag vet faktiskt inte. Jag gör som mamma, som gör som mormor, som… ;-)

  11. Thafs kl 20:58, den 4 september 2010

    Hur mycket rymmer flaskan? Jag har ibland lie mindre flaskor, blir det inte väldigt sött med 2dl då?

  12. tina kl 21:10, den 4 september 2010

    Thafs: De flesta flaskorna är nog mellan 75-100 cl. Men vi brukar inte måtta sockret så noga, utan istället hälla i så att det täcker botten och lite till. Saften brukar inte bli söt utan frisk i smaken, men jag gillar den så. Sockermängden är nog en smaksak.

  13. Fråga picki: vinbärsfrossa! | pickipicki kl 09:49, den 31 juli 2011

    [...] guldstjärnor till alla recept som inte är saft eller gelé vetja! Vinbärsrecept på picki Koka vinbärssaft i saftmaja Svartvinbärsgelé Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen? Vinbärsspecial [...]

  14. Simone kl 11:54, den 9 augusti 2011

    har aldrig sett någon göra saft på det sättet,ser kul ut

  15. tina kl 21:48, den 9 augusti 2011

    Simone: Hur kokar du? I kastrull? Eller med socker i majan?

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen