Båten avgår 19.15
Packa väskan kära vänner, ikväll far vi österut. Det brukar räcka med regnkläder, badkläder och en tom kylväska så att alla bär får plats. Ni skulle bara veta vad mycket gott och spännande vi ska smaka och så roligt vi ska ha. Såhär ser min väska ut så att ni känner igen mig, vi ses i hamnen!
En riktig sommarröra
Till sommarmiddagarna som förrätt/tillbehör gör jag en god matjesröra som vi brer på mataffärens goda och billiga rågbröd. Sen ser vi till att det alltid blir matjesröra, kokt potatis och kokt ägg över. Dagen efter packas detta ner i lilla kylväskan och på väg ut till stranden handlar vi färskt bröd. När klockan slår tolv skivar vi potatis och ägg direkt på brödet och sen en rejäl klick röra ovanpå, vips har vi den allra godaste lunchsmörgåsen. Just nu är sommaren som allra bäst.
Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk kesella (1% fett)
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar
Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök. Smaka av med svartpeppar.
Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, picknick, röra, snabbt, sommar, utflykt | Kommentarer (3) Skriv ut inläggEn sommarvecka på turné i Sverige
Efter en intensiv vecka som kändes som två veckor, så är vi hemma igen. Här kommer några ögonblick som förevigats efter vägen.
Söderköping
Smultronstället med sina omtalade glassar levde inte upp till mina högt ställda förväntningar. Glassarna var visserligen de största jag någonsin skådat, men inte de godaste. Staden Söderköping i sig är mer ett smultronställe än vad själva glassrestaurangen är.
Glass i stora lass
Gårdsbutiken Hus-Modern
Ett par stenkast från det vackra lila fältet ligger fina gårdsbutiken Hus-Modern. Så många fina saker och så trevlig hon är Fru B. Carl blev eld och lågor över en ugnssten som fick följa med oss (på resan och) hem. Nu ser vi fram emot att baka förtrollande god pizza! Denna butik är verkligen värd en liten avstickare från E4:an om ni passerar förbi Linköping. Och vilken vacker omgivning! Tänk om man hade fått åka hit på sommarkollo.
Vykortsfina landskap
Torpet Äspeberg, Småland
Hos Carls syster och hennes fästman samt piga, dräng, hästar och hundar var vi på sommarkollo två dagar. Blev bortskämda med god mat, nybakat bröd och bästa grillelden.
Här har vi lagat bruschetta med pesto och chili sin carne med ris.
Lunch utanför Oskarshamn
Stormköket och jag var bästa vänner. Pasta med tonfisksåsen har aldrig varit så spännande att laga som på en solvarm klippa utanför Oskarshamn.
Finfina stormköket
Transjöhyttan
I Transjöhyttans elevhem sov vi en natt bland vacker glaskonst. Tillsammans med Carls bror gjorde vi energibollar av torkad frukt (dadlar, fikon, aprikoser), finhackade mandlar och mosad banan. Bollarna rullade vi i sesamfrön, pumpakärnor och finhackade mandlar. Så mäktigt men så gott, och vad med energi vi fick! Det blev en lång promenad den kvällen.
Energibollar och glasfat
Transjön
Grimsholmen, norr om Tylösand
Västkusten är förtrollande vackert. Efter flera timmars letande och när timmen var sen, hittade vi den vackraste platsen att slå upp vårt tält på. Att tälta var så spännande och roligt och jag hade storslagna planer om en morgonpromenad i naturreservatet och stormköksfrukost med vacker utsikt. Kvart i fyra kom stormen och strax därefter spöregnet. Klockan sju var vi blöta, kalla och hade redan packat ihop tältet. Men, jag är fortfarande övertygad om att det var den vackraste tältplatsen.
Stormköksmiddag strax utanför Tylösand; kantarellsoppa med pasta.
På tältplatsjakt någonstans mellan Tylösand och Grimsholmen
Grimsholmen
Göteborg
Återseendet med Göteborg var intensivt. För att torka oss (och tält, luftmadrass och sovsäck) tog vi in på hotell. Vi köpte ett Göteborgspaketet inklusive allt (finhotell, parkering, kollektivtrafik, Liseberg, museum osv). För att göra hotellet så billigt som möjligt bestämde vi oss för att hinna med så mycket som möjligt. Det var en bra investering, vi gjorde allt vi aldrig gjorde när vi bodde i Göteborg (vi åkte tom Paddan, fast det är hemligt, så säg det inte till någon). Vi räknade ut att hotellet kostade oss under hundralappen. Lättlurad? Kanske, men det var två roliga Göteborgsdagar.
Condecos salladsbuffé var ett kärt återseende
Universeum var precis så roligt som jag föreställt mig.
Lilla bommen
Maritiman, världens största flytande fartygsmuseum. Spännande att se, tror dock att jag har rekordet i att rusa genom ubåten
Botaniska trädgården
Lysekil
Lagom tills det var dax för konsert i Pinneviken sprack himlen upp. En fin julikväll såg vi Lars Winnerbäck, Miss Li och Maia Hirasawa. Jag har svårt att föreställa mig en bättre avslutning på vår turné.
Lysekilsbaugette
Maia Hirasawa
Miss Li
Lars Winnerbäck
Men vi ses snart igen!
Nu far vi på semester en liten sväng. Men misströsta inte, vi ses snart igen. Förhoppningsvis med många bra utflyktstips och smultronställen i bagaget. Blir ni hungriga så kika in bland recepten i registret så länge. Kanske att ni hittar något gott där i skafferiet.
Med oss i matsäckskorgen har vi bland annat Godmorgonsnurror med katrinplommon. Receptet hittade jag hos en av mina matbloggsidoler; Kardemumma. Eftersom det var lite skafferitömning så fick jag nöja mig med en simplare variant av bullarna, se nedan. Viktorias variant hittar ni här. Bullarna är riktigt goda, jag vet, för jag har tjuvsmakat.
Godmorgonsnurror med katrinplommon
25 g jäst för söta degar
50 g smör
3 dl mjölk
½ dl honung
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning;
25 g rumsvarmt smör
2 små (barnmats)burkar katrinplommonpuré
1 msk malen kanel
2 tsk stötta kardemummakärnor
Pynt;
1 uppvispat ägg
råsocker
pumpafrön
Smula jäst i en bunke. Smält smör, tillsätt mjölk och rör ut jästen vid fingervarmt. Tillsätt honung, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg och låt den jäsa i en halvtimme under bakduk. Kavla ut degen, tillsätt fyllnigen och rulla ihop. Skär i bitar (tror att det blev 18) och låt bullarna jäsa på bakplåtspapper under bakduk. Pensla med ägg och pynta, grädda därefter bullarna i mitten av ugnen i 250 grader i 8-9 minuter.
Publicerad i bakat, fika, kanske-i-picknickkorgen? | Kommentarer (5) Skriv ut inläggEtt av mina favoritbröd
Det här är Arlas bästa brödrecept och ett av mina favoritbröd. Idag har vi bakat Hurtbullen för att den ska få följa med på semesterresan. Frågan är hur långt vi kommer innan brödet är slut, vi har redan smygsmakat.
Hurtbulle
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
½ dl flytande honung
½ dl lingonsylt
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, honung och lingonsylt. Smörj en brödform med lite olja, häll i smeten och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 200 grader i ungefär en timme. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Gul, gulare, gulast!
Igår bjöd Johanna på god mat, som vanligt. Till efterrätt åt vi fina bär från lotten. Vi fick smaka både gula hallon och gula smultron. Eller hur var det nu igen, var smultronen vita? Efter maten for vi till skogen för att kolla läget hos kantarellerna. Lite regn (efter semestern, tack) så växer dem som på träd igen.
Basilikadjungel goes pesto
Förberedelserna pågår inför vår sommarresa. Som en del i detta ingår tyvärr att skala ner basilikadjungeln som breder ut sig över fönsterbrädor och bord (helt enkelt för att den ska bli mer blomvaktsvänlig). För att säga som det är så gör vi pesto av djungeln.
Pesto
2-3 krukor basilika
25 g pinjenötter
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2-3 krm salt
svartpeppar
(riven parmesanost)
Mixa pinjenötter med olivolja och pressad vitlök. Tillsätt basilikabladen och mixa till en slät pesto. Smaka av med salt och svartpeppar. Det fanns ingen parmesanost hemma, annars hade jag nog mixat i lite ost i peston. Fördelen med hemgjord pesto utan istället för med ost är att den håller sig längre i kylskåp.
Färsk pasta med pesto, mozzarella och salamichips
Koka färsk pasta, häll av vattnet och rör i pesto. Lägg upp en portion pasta på tallriken och pynta därefter med mozzarella, halverade körbärstomater, rödlöksbåtar, gröna oliver och salamichips. (Salamichips: stek salamiskivor på hög värme. En liten stund på vardera sida, vakta noga så att de inte bränns. Låt svalna på en bit hushållspapper och dela sedan i mindre bitar med en sax eller kniv).
Tinas havrekakor med tranbär
Tinas havrekakor med tranbär
200 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl
6-7 dl fiberberikade havregryn
1-1½ dl torkade tranbär
Blanda smör, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna. Forma smeten till runda kakor, 16-20 stycken. Grädda på plåt med bakplåtspapper i 175 grader i 15 minuter. Låt kakorna svalna på plåt eller galler.
Publicerad i bakat, havregryn, kakor, tranbär | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg