Quinoabiffar med smak av fetaost och basilika

den 30 juni 2008, kl 11:25

Middagen Carl lagade i lördags, och serverade lagom till jag kom hem från jobbet, var väldigt god. Quinoabiffar med fetaost och basilika i, bröd, klyftpotatis, couscous med aprikoser, persilja och pumpafrön och lite annat smått och gott som guacamole och oliver. Mums.

Quinoabiffar med smak av fetaost och basilika
1 dl quinoa
1 ägg
1 msk creme fraiché (eller liknande)
½ dl fetaost
1 msk ströbröd
½ dl finhackad gul lök
(minst) 3 msk färsk basilika
1 vitlöksklyfta
färsk chilipeppar
salt och peppar

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet och låt svalna. Blanda ägg, creme fraiché och ströbröd i en bunke och låt svälla ett par minuter. Finhacka lök, basilika, vitlök och chili. Smula fetaosten och blanda alla ingredienser i en bunke. Smaka av med salt och peppar och låt svälla i ungefär 5 min. Forma till biffar och stek i lite rapsolja.

Receptet är från SaltåKvarn och är beräknat till fyra personer. Det är dock lite snålt tilltaget, vi var fyra personer och hade utan problem kunnat äta mer om det funnits mer. Appropå snålt tilltaget, om jag känner Carl rätt så tror jag att han tyckte att 3 msk färsk basilika var alldeles för lite (inte minst när djungeln växer för varje dag). Men gott, det var det. De här biffarna vill jag äta fler gånger.

Skriv ut inlägg

Helgfrukost med scones och kvittenmarmelad

den 28 juni 2008, kl 10:09

Idag åt vi frukost som verkligen smakade helg. Nybakade scones och kvittenmarmelad. Det hör till ovanligheterna att jag äter marmelad, mest för att jag inte tycker att det är särskilt gott. Men, Minas fina mamma Faridé gör kvittenmarmelad med kardemummakärnor i som är så god att jag vill hoppa jämfota. Jag fick en stor burk häromdagen, jag ska se till att den räcker länge. Sconesen var dessutom riktigt goda.

Scones
2 dl vetemjöl
2 dl fullkornsdinkel
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk krossade linfrön
knappt en halv dl rapsolja
1½ dl turkisk yoghurt

Blanda alla ingredienser ordentligt. Forma fem scones och grädda i 250 grader i 10-11 minuter.

Receptet kommer härifrån.

Skriv ut inlägg

Om hon ändå vore min hemmafru

den 27 juni 2008, kl 07:07

En av mina matbloggsidoler är Lotta Lundgren som skriver så underhållande på sidan Om jag var din hemmafru. Och som jag önskar att hon ändå vore min hemmafru. Hennes potatislimpor har jag bakat flera gånger, dom är ljuvliga! Senast ut provade jag något som lät alldeles för tokigt för att gå obeprövat förbi, en pastasås av jordgubbar, tomat, röd chili och roquefort. Tokigt eller ej, det var otippat gott.

Se till att ni har följande ingredienser hemma:
1 liter jordgubbar
1/2 tetra passerad tomat (hemmafrun föreslår Mutti och här äventyras inget)
1 liten vitlöksklyfta
1 röd chili (gärna habanero)
1/4 – 1/2 citron
2 tsk honung
2 tsk balsamvinäger
svartpeppar
ca 50 g roquefort

Följ sedan receptet här. Avsett gärna lite extra tid för att du ska hinna med att nöjesläsa hemmafruns recept medan pastan kokar och såsen puttrar.

Skriv ut inlägg

En söndagsutflykt till SaltåKvarn

den 26 juni 2008, kl 08:00

Till sist blev den av, den utlovade utflykten till SaltåKvarn i Järna. Det låg längre bort än vad jag tänkt mig och butiken var mindre än vad jag föreställt mig. Men, fikat var desto godare. Vi satt i lummig grönska nere vid vattnet och sa Oj, vad gott! om allt vi smakade. I butiken handlade vi med oss hem både det ena och det andra. Allra godast var Rostade mandlar, ser ni en sån påse i affären måste ni slå till.

Tittade in på deras fina hemsida nu ikväll och där finns många recept som lockar, jag tror bestämt att jag vet vad jag ska laga den närmsta tiden. Det kan tänkas att det blir fler besök i SaltåKvarn i sommar. Nästa gång vill jag dock göra ett studiebesök i bageriet och gärna hälsa på antroposoferna ett stenkast bort. Johanna och Robin, följer ni med?

Såhär hittar du till SaltåKvarn.


Chokladboll, äppeljuice och leverpastejsmörgås

Smörgås med hommus och soltorkade tomater, lingontosca

SaltåKvarn

Rostade mandlar

Skriv ut inlägg

Nu är den kokta gröten stekt

den 24 juni 2008, kl 20:06



Sen jag läste om 
stekt gröt för någon vecka sen har jag till och från tänkt att jag måste prova och att det nog skulle falla mig i smaken. Det gjorde det! Som bonus spred kanelen en juldoft i köket, passande såhär på dagen då det är lika långt till/från julafton.

Stekt gröt
Pudra över kanel, kardemumma och lite socker på den kalla havregrynsgröten. Stek några minuter på bägge sidor och servera sedan tillsammans med mjölk. Jag hade tänkt äta lite lingonsylt till, men det var lika gott utan.

Skriv ut inlägg

Får det lov att vara lite midsommartårta?

den , kl 19:10

Midsommartårtan var lika god som den är vacker. Jag har sett att den (inte helt otippat) har funnits på mångas midsommarbord. För er som inte har provat så är den helt klart värd pysslet, jättegod är den. Receptet är från Buffé, nr 6 2008.

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.

Skriv ut inlägg

Fotografier från midsommarafton 2008

den 22 juni 2008, kl 01:02

Här är fotografier från midsommarafton. Solen sken, femkampen var spännande och maten var väldigt god. Rökt pepparlax från Söderqvist, faster Annikas frysta matjessill och midsommartårtan syns på bilden. Receptet nedan kommer raka vägen från fasterns fullskrivna receptbok som jag fick bläddra i idag, så fin, nästa gång tar jag nog med mig hela boken hem.

Faster Annikas frysta matjessill
2-3 burkar matjessill
en rejäl knippe gräslök
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Blanda vispad grädde med creme fraiche och hackad gräslök. Hacka matjessillen och blanda ner i gräddblandningen. Låt stå i frysen i ett dygn. Ta fram en timme före servering och garnera med ägg, rädisor och dill.

Receptet räcker till 10-12 personer.

Skriv ut inlägg

Glad midsommar!

den 20 juni 2008, kl 08:17

Nu är sommarklänningen på, väskan packad och det är dags att fara till kusten.
Mitt bidrag till midsommarbuffén är köttbullar och sega solrossnittar. I kylväskan har jag även kunna snegla sommartårtan ur senaste Buffé, jag gissar att den kommer att finnas på fler midsommarbord? En fin krans i håret och lite sol så kan det här bli riktigt bra.

Glad midsommar!

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen