Basilikadjungel

den 31 maj 2008, kl 22:50

Jag har glömt berätta att mina odlingar växer och breder ut sig på alla tänkbara vis. Några basilikaplantor tar farfar väl hand om i Diplomatstaden, en hel del har fått flytta till Midsommarkransen där C och jag vattnar och äter om vartannat, ett par stycken har skeppats med båt till Finland och somliga har flyttat till okänd ord. Trots detta är det fortfarande en djungel av basilika hemma på Tiundagatan.

Jag har skrivit ner en del basilikarecept här som ska provas. Någon som har ett bra recept? Eller kanske någon som vill ha lite basilika?

Skriv ut inlägg

Gaspacho

den 25 maj 2008, kl 19:16

Idag bjöd vi Carls mamma på gaspacho till lunch. Jag har aldrig lagat gaspacho förut, men det blev gott. Sommarens torsdagssoppa känns given.

Gaspacho, 4 personer
8-10 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1/3 gurka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-4 msk olivolja
1/2 citron
cayennepeppar/tabasco
salt och svartpeppar

Gör ett kryss i tomaterna (spara 1-2 till garnering) och skålla dem i kokande vatten så att skalen kan dras loss. Lägg två skivor bröd i vatten. Mixa tomaterna tillsammans med löken, den röda paprikan och brödet till en slät soppa. Pressa i vitlök och citronsaft från en halv citron, tillsätt olivoljan. Smaka av med salt, svartpeppar och till exempel lite cayennepeppar. Ställ soppan i kylskåpet.

Finhacka gurka, tomat (ta bort innanmätet) och grön paprika. Gör brödkrutonger av 2-3 skivor bröd. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja i (C hittade basilikaolivolja i föräldrarnas kök, gott) lägg i brödet som delats i kuber och färska kryddor. Stek försiktigt så att alla sidorna får fin färg.

Blanda i de finhackade grönsakerna innan servering. Servera soppan kall, toppa med brödkrutonger. Vi åt nybakat bröd till.

Vi tjuvkikade på Per Morbergs recept emellanåt.

Skriv ut inlägg

Rabarberkaka med cashewnötter

den 24 maj 2008, kl 22:13

Igår firade vi Carls sista skoldag, stort! Carl önskade tacosfrossa, jag önskade rabarberkakan ur Arla kökets senaste nummer. Johanna bakade goda tortillabröd, kom med rabarber från lotten och alla önskningar gick i uppfyllelse.

I receptet stod det att kakan skulle gräddas i 20 minuter. Kanske var det för att vi var väldigt generösa med rabarbern (vi tog nog 150 gram rabarber flera gånger om) men vi gräddade vår kaka i närmare 40 minuter, och då var den fortfarande krämig i mitten. Nedan är receptet ur Arla köket nr 2, 2008. För övrigt finns det både det ena och det andra ur det recepthäftet som jag vill testa.

Raberberkaka med cashewnötter
1 1/2 dl Arla smör-&rapsolja (eller bara smör, eller hälften av varje…)
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g rabarber (ja, eller efter behag. ju mer rabarber desto mindre söt kaka, vår blev ordentligt frisk i smaken)
1 tsk potatismjöl
1 dl rostade salta cashewnötter
vaniljsocker

Rör ihop smör, socker, ägg, gräddfil, mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form. Skiva rabarbern och blanda med potatismjöl. Hacka nötterna grovt. Strö först rabarber och sedan nötter över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 min (eller tills kakan är klar, 40 min tog det för oss). Sikta över vaniljsocker vid servering.

Skriv ut inlägg

Ruccolapesto

den 21 maj 2008, kl 18:35

Onsdagsmiddag: Kycklingfilé som delats i mindre bitar, vänts i ägg och semsamfrön och stekts i lite olja. Fullkornsris och gröna bönor med vit balsamvinäger och chilisting. Soja och ruccolapesto till.

Tisdagsmiddag: Spagetti med ruccolapesto. Grönsaker (lök, zucchini, paprika, fänkål och körsbärstomater) som stekts mjuka i lite olja i stekpannan, saltats och pepprats. Fetaost till det.

Vi köpte ruccola igår, lite dumt egentligen eftersom varken C eller jag gillar ruccola särskilt mycket. Det slutade med att vi gjorde ruccolapesto. Det smakar inte ruccolabeskt längre, men det smakar gräs. Snäll men ganska konstig smak. Jag har fortfarande inte bestämt mig för ifall det är gott eller inte.

Skriv ut inlägg

Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt

den 20 maj 2008, kl 10:02

Bröd bakar jag oftast inte efter recept utan istället utifrån det som står närmast i skafferiet. Ibland blir det godare än andra gånger. Som igår, då blev det särskilt gott. Dom gångerna gäller det att i efterhand komma ihåg hur man gjorde. Kan det ha varit såhär?

Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt
½ pkt jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 msk brödsirap
en nypa salt
5 torkade aprikoser
5 torkade katrinplommon
3 dl fullkornsdinkel
4-5 dl vetemjöl (eller så mycket som behövs)

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och torkad frukt delad i mindre bitar. Tillsätt dinkel och vetemjöl och arbeta tills degen släpper bunken. Jäs under bakduk i en timme. Dela därefter degen i 12 bitar. Rulla runda bullar och platta ut dem. Doppa ena sidan i frön (sesam, solroskärnor, pumpafrön eller andra favoritfrön). Låt jäsa på plåt i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i knappt 20 minuter.

Skriv ut inlägg

Lax- och melonsallad

den 19 maj 2008, kl 19:02

Ikväll har vi ätit ovanligt god mat. Jag hittade inspirationen hos en ny matbloggsfavorit, titta in där vetja! Ursprungligen är receptet från Laga lätt, nr 5 2008. Det här måste ni prova, det är sommarmat när den är som allra bäst.

Lax- och melonsallad (2 pers+1 matlåda)
600 g vattenmelon (ungefär 1/4)
½ honungsmelon
300 g varmrökt lax
½ rödlök
75 g fetaost
10 oliver
en rejäl bunt persilja
mynta
en lime
flingsalt, svartpeppar

Dela laxen i bitar. Gör kulor av melonen eller hacka i kuber. Skiva rödlöken fint och smula fetaosten. Hacka persilja och mynta efter behag. Dela oliver. Bland allting och pressa över limesaft. Salta och peppra.

Skriv ut inlägg

Pastarullar med spenat och ricotta

den 17 maj 2008, kl 19:44

Jag har tänkt på pastarullarna till och från sen jag såg dem hos Kardemumma. Jag var rädd att jag skulle bli lite besviken eftersom mina förväntningar var höga och jag dessutom inte hade något recept. Pastarullarna blev inte i närheten så fina som orginalet, men de var alldeles fantastiskt goda. Det här kommer vi göra igen!

Pastarullar med spenat och ricotta, 4 pers
Hemgjord pasta:
200 g vetemjöl
2 ägg
1 msk vatten

Väg upp mjöl och häll i en bunke. Gör en liten grop i mitten, häll där i rumsvarma ägg. Rör runt med en gaffel tills degen är helt utblandad. Tillsätt lite vatten om det behövs. Knåda ordentligt tills en slät deg fås. Kör degen i pastamaskinken tills du får platta rektanglar. Jag gjorde tre rektanglar (ungefär 15*25cm), sen blev det pasta över.

Om du inte har en pastamaskin (eller som jag, föräldrar med en pastamaskin längst inne i köksskåpet) så fungerar det säkert alldeles utmärkt med en hederlig kavel. Förutsatt att du orkar kavla tunnt! Eller varför inte färdiga lasagneplattor?

Spenat- och ricottafyllning:
1 påse bladspenat
1 burk ricottaost
salt, svartpeppar

Hacka spenaten grovt, fräs spenaten i lite smör i en het panna. Salta och peppra. Blanda spenaten med ricottaosten och mixa till en slät smet med en stavmixer. Bred smeten på rektanglarna och rulla ihop. Dela rullarna i lagom stora bitar med en vass kniv. Jag tror att det blev ungefär 12 rullar totalt. Lägg i en ugnssäker form.

Tomatsås:
1 gul lök
olivolja
krossade tomater
balsamvinäger
salt, peppar, oregano

Gör tomatsås och häll över rullarna så att det är helt täckta. Grädda i 200 grader i ungefär 25 minuter.

Vi åt tre rullar var och en rejäl bit ugnsstekt lax. Sen var jag proppmätt, nöjd och belåten.



Skriv ut inlägg

Majskolv och falafel

den 15 maj 2008, kl 22:07

En god torsdagsmiddag lagade Carl ikväll. På menyn stod kokt majskolv (färsk majskolv, koka 8 min under lock i saltat vatten), Evas falafel, ugnsbakade tomater och yoghurtsås med pressad lime och vitlök.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen