Mellis

den 14 maj 2008, kl 21:48


Torkade aprikoser, god mörk choklad i bitar, nötter och liknande (mandlar, pumpafrön, hasselnötter och solroskärnor) som rostas i en het stekpanna tills de börjar poppa/få lite lätt färg.

Tips på god choklad;
Eguale, KRAV och rättvisemärkt

Att-komma-ihåg-till-nästa-gång;
Häll inte de varma nötterna över chokladen, det blir så kladdigt när den smälter…

Skriv ut inlägg

Pizza på libabröd

den 12 maj 2008, kl 19:40

Pizza på libabröd, 2 portioner
2 stycken libabröd
tomatsås (½ gul lök, krossade tomater, salt, peppar och oregano)
½ fänkål
½ gul paprika
körsbärstomater
majs
½ paket mozzarella
salt, peppar, oregano

Gör tomatsås som får stå och puttra en stund. Dela fänkålen i mindre bitar, koka dessa i vatten tillsammans med fryst majs och lite salt. Lägg libabröden på en plåt med bakplåtspapper. Sila bort lite vätska från tomatsåsen och bred tomatsåsen över bröden. Fyll pizzan med fänkål, majs, paprika, halverade tomater och mozzarella. Strö över lite salt, svartpeppar och oregano. Grädda i 200 grader i 5-10 minuter.

Skriv ut inlägg

Dammsugare och kubb

den 11 maj 2008, kl 14:00


Idag fyller pappan år. Idag för ett år sen var en traumatisk dag. Dagen började med att jag bakade bröd och tårtbotten, fortsatte på akuten och slutade med att tårtbotten sent på kvällen åkte i sopnedkastet. Den dagen var början på en lång sjukhusresa. Idag bakar jag pappans favoritfika; kubb och dammsugare, firar framförallt att pappan är frisk och håller tummarna vita för att obehagligheter håller sig långt borta idag.

Kubb, 20 stycken
7 bittermandlar
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
2 dl filmjölk
5½ dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
pärlsocker

Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk, fint riven bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma till en rulle och dela i 20 bitar. (Tillsätt lite mera mjöl om degen känns kladdig) Forma till avlånga bullar. Strö över pärlsocker och grädda i 10-15 minuter i 225 grader.

Receptet är från Buffé 6, 2002

Dammsugare, 16 stycken
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3½ dl sockerkakssmulor
arrak eller punsch
300 g marsipan
grön och gul karamellfärg
mörk blockchoklad

Rör rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Smula sockerkakan fint och rör ner smulorna i smeten. Smaka av med arrak eller punsch och låt sedan smeten stå kallt en timme. Färga marsipanen och kavla ut den tunt. (Förslagsvis mellan två lager plastfolie). Dela arraksmeten i 16 delar och forma dessa till små rullar som kläs i marsipan. (Jag delade den utkavlade marsipanen i 4 lika långa remsor, klickade ut lite smet i början på en remsa, rullade och vek ihop kanterna vart efter och skar bort rullen från remsan när den var klar och fortsatte sedan på nästa. Pilligt och tidskrävande.) Smält chokladen i mikron och doppa ändarna i choklad. Låt dammsugarna ligga kallt så att chokladen stelnar.

Receptet är i princip detta.

Skriv ut inlägg

Lördagsgodis

den 10 maj 2008, kl 23:21

När man har tvättat en båt, krattat kottar och grenar, eldat pinnar i en tunna och travat ved, så förtjänar man alla gånger en paus med lördagsgodis, bara så att ni vet.

Grillade mashmallows
valfritt antal mashmallows
pinne
eld

Tälj en finfin grillpinne och trä mashmallows på pinnen. Håll försiktigt över elden, inte för nära, tills de får lagom med färg. Enligt min smak ska dom få lite ljusbrun färg och smälta inuti.

Skriv ut inlägg

Picknick på gräsmattan

den 9 maj 2008, kl 22:20

Sommarvärme på gräsmattan ikväll. Johanna gjorde spenat- och fetaostpaj, Carl bakade rabarberefterrätt och jag hittade förra sommarens flädersaft i frysen. Robin blandade flädersaften med bubbelvatten, smart idé, det var gott.

Spenat- och fetaostpaj
Gör pajdeg som får ligga svalt i kylen, tryck ut i pajform och förgrädda i ugnen. Fräs finhackad lök och 250 gram fryst spenat. Vispa till äggstanning; 3 ägg, 3 dl mjölk/matgrädde+vatten och kryddor (salt, svartpeppar och riven muskotnöt). Blanda spenaten med äggstanningen och häll i det förgräddade pajskalet. Tärna ett paket fetaost och strö över pajen. Grädda i 200 grader.

Skriv ut inlägg

Valnötskakor

den 8 maj 2008, kl 21:32

Jag har glömt att bjuda er på de här kakorna. Solrossnittarna och de här valnötskakorna bakade Emilia och jag till Ewas överraskningspickinick när hon fyllde 40 år i april.

Valnötskakor
2 dl valnötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl smör- och rapsolja (vi tog hälften av varje)
1 msk pressad citron

Hacka nötterna och blanda med mjöl, socker, smör och rapsolja samt citronsaft. Arbeta ihop en deg och forma till två rullar. Låt ligga i kylen ungefär en timme. Dela degen i ungefär 30 bitar och forma bitarna till små runda bollar. Grädda på plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen 10-12 min, 200 grader. Låt svalna. Sikta eventuellt över florsocker.

Receptet är från Arlaköket nr 4, 2006

Skriv ut inlägg

Minestronesoppa och blåbärsugnspannkaka

den , kl 21:07

Kvällens middag hade stor potential. För visst låter väl minestronesoppa och blåbärsugnspannkaka gott? Det var det inte, tyvärr. Soppan var det visserligen inget fel på, den var lika god som vanligt.

Men, pannkakan var en obehaglig historia. Jag vet inte var det gick snett. Kanske var det när jag inte orkade titta efter ett recept utan bestämde mig för att göra lite på frihand. Kanske var det när jag halvvägs in i smeten öppnade skafferiet och såg att vetemjölet var slut, det som fanns att tillgå var grovt dinkelmjöl, grahamsmjöl och fiberhavregryn, bestämde mig för att ta lite av varje. Kanske var det när jag såg att smeten började se lite konstigt ut och kompenserade med att hälla i alldeles för mycket blåbär. Eller så var det bara en märkligt sammanträffande att det smakade ogräddad deg med blåbärsomelett ovanpå, jag vet inte.

Någon som har ett gott ugnspannkakarecept att dela med sig av?


Ser blodpalt ut såhär?

Skriv ut inlägg

Fler sallader i maj

den , kl 20:38

Det har inte varit så stor variation på maten den här veckan. Mestadels har det blivit sallader i olika varianter som till utseendet ser i princip likadana ut (jmf med föregående inlägg). Men gott är det. I den här salladen är det glasnudlar, morotsnudlar (morot som hyvlats med potatisskalaren och fick koka tillsammans med nudlarna), färsk spenat, majs, tunt skivade rädisor, tomat, tonfisk och en dressing på japansk soya och pressad lime. Toppat med massor av sesamfrön.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen