Får det lov att vara lite midsommartårta?

den 24 juni 2008, kl 19:10

Midsommartårtan var lika god som den är vacker. Jag har sett att den (inte helt otippat) har funnits på mångas midsommarbord. För er som inte har provat så är den helt klart värd pysslet, jättegod är den. Receptet är från Buffé, nr 6 2008.

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Får det lov att vara lite midsommartårta?”

  1. Anne kl 07:57, den 25 juni 2008

    Den har jag också tänkte göra vid tillfälle ja! Fin!

  2. Hasse Carlsson kl 19:33, den 25 juni 2008

    Oj,vilken tårta!
    Underbar…

  3. tina kl 22:04, den 25 juni 2008

    Ja visst är den fin. Ett bra tips för eventuella sommarkalas!

  4. KarinW kl 22:12, den 1 juli 2008

    Jag gjorde också den där otroligt goda tårtan men jag använde frysta gubbar och det var ingen hit.LÖS MOUSSE!
    Ha ha den blev god ändå

  5. tina kl 22:28, den 1 juli 2008

    :)

  6. Gott och blandat kl 11:25, den 7 juli 2008

    Vilken härlig tårta! den ser supergod ut! ;-)

  7. När det vankas midsommar | pickipicki kl 14:02, den 20 juni 2011

    [...] och annat fint sommarfika En midsommartårta Läsarnas tips på somriga tårtor för många Rabarbermuffins med mynta och mandel Jordgubbar [...]

  8. Vevvan kl 02:15, den 23 juni 2011

    Jag undrar ”tina i rumstemepratur i 4 timmar innan servering” jag antar att det bara gäller om man haft den i frysen, om man haft den i kylen då, ska den ställas fram någonting innan servering då?

  9. tina kl 06:12, den 23 juni 2011

    Vevvan: Ja precis, tinas om den stått i frysen. Annars räcker det att ställs fram en liten stund innan. Jag vill minnas att jag har hört (det var nog rätt många som åt den här Buffé-tårtan 2008) att den blev som bäst om den fick stå just i frysen! Hoppas du får en fin midsommar! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen