Nu är den kokta gröten stekt

den 24 juni 2008, kl 20:06



Sen jag läste om 
stekt gröt för någon vecka sen har jag till och från tänkt att jag måste prova och att det nog skulle falla mig i smaken. Det gjorde det! Som bonus spred kanelen en juldoft i köket, passande såhär på dagen då det är lika långt till/från julafton.

Stekt gröt
Pudra över kanel, kardemumma och lite socker på den kalla havregrynsgröten. Stek några minuter på bägge sidor och servera sedan tillsammans med mjölk. Jag hade tänkt äta lite lingonsylt till, men det var lika gott utan.

Skriv ut inlägg

Får det lov att vara lite midsommartårta?

den , kl 19:10

Midsommartårtan var lika god som den är vacker. Jag har sett att den (inte helt otippat) har funnits på mångas midsommarbord. För er som inte har provat så är den helt klart värd pysslet, jättegod är den. Receptet är från Buffé, nr 6 2008.

Midsommartårtan
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (vi hade hälften)
smör + ströbröd till formen

Fyllning
5 gelatinblad
0,5 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vispa smör, socker och sirap, rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao och rör ner i smeten tillsammans med grovhackad daim. Häll smeten i en smord och bröad form (med avtagbara kanter). Grädda i 175 grader i ungefär 20 minuter och låt därefter kakan svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.  Mixa en halv liter färska jordgubbar till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen. Pynta tårtan med en liter färska jordgubbar vid servering.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen