Svartvinbärsgelé

den 14 augusti 2008, kl 12:05

Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).

För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Först ett lager, därefter en bit tråd i en ögla, och avslutningsvis ytterligare ett lager paraffin. Tack vare tråden kan sedan paraffinet lätt dras bort när gelén ska ätas.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Svartvinbärsgelé”

  1. Annica kl 20:36, den 14 augusti 2008

    Åh, svarta vinbär är SÅ gott! Lika gott som krusbär!

  2. KarinW kl 23:18, den 14 augusti 2008

    Kanske jag borde göra gele’ också, bara det inte är för sent! Fina burkar såna vill jag också ha!

  3. Daniel kl 16:37, den 17 augusti 2008

    Ser väldgit gott ut och det där håller bra också kan man ha i kylen och ta fram :-) ha det så bra mvh Daniel

  4. Anette kl 12:11, den 17 oktober 2008

    Tack för recept. Det blev både gelé och saft av de svarta vinbären i frysen idag.

  5. tina kl 12:47, den 17 oktober 2008

    Vad roligt att höra! :)

  6. Ett skepp kommer lastat med en back bär at pickipicki kl 09:13, den 6 augusti 2009

    [...] gjorde vi enligt samma recept som förra året, men förutom svartvinbärsgelé så provade vi att göra gelé på röda vinbär och blåbär. [...]

  7. gunilla närman kl 14:20, den 14 juli 2013

    Undrar varför svart vinbärsgele sockrar sej ibland.
    MVH Gunilla

  8. tina kl 17:48, den 20 juli 2013

    Gunilla: Ledsen för ett sent svar, semesterresan kom emellan. Jag vet inte vad du använder för socker, men gelén kan sockra sig om man använder syltsocker. Jag har också hört att man inte ska röra så mycket under själva kokandet, utan endast skopa bort skum.

  9. Fråga picki: vinbärsfrossa! | pickipicki kl 10:42, den 30 juli 2013

    [...] recept som inte är saft eller gelé vetja! Vinbärsrecept på picki Koka vinbärssaft i saftmaja Svartvinbärsgelé Apropå gelé, vad är det där geléprovet egentligen? Vinbärsspecial Fuskglögg på [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen