Mina fina morotsbröd

den 1 oktober 2008, kl 06:30

Periodvis bakar jag ganska mycket bröd. Det är spännande med nya recept och jag har många olika favoriter  och ännu fler finns här. Mitt eget morotsbröd återkommer jag alltid till med jämna mellanrum, det är kalasbra att ha i frysen för att plocka fram till frukost eller som utflyktsbröd.

Tinas morotsbröd
25 jäst
2½ dl fingervarmt vatten
2 portioner kall havregrynsgröt
1 stor morot (fin- eller grovriven)
½ tsk salt
mjöl (dinkel-, grahams- vetemjöl eller vad som finns i skåpen)

Rör ut jästen i vätskan och rör ner den kalla gröten, riven morot och salt. Arbeta ner så mycket mjöl att brödet släpper bunken (hellre för lite än för mycket mjöl). Låt jäsa i ungefär en timme. Dela i 8-10 lika stora bröd, rulla runda bröd och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Pynta om du vill med solroskärnor, pumpafrön eller liknande. Låt jäsa 20-30 minuter till, grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Mina fina morotsbröd”

  1. Ingela kl 07:03, den 1 oktober 2008

    Tack för recept, ligger i startgroparna för att baka mitt eget bröd och detta var precis vad jag behövde för att komma igång! :)

    Men jag måste fråga, var är morötterna i morotsbrödet!? Är det inte meningen att det ska vara med några morötter?

  2. tina kl 07:05, den 1 oktober 2008

    Hoppsan, jag glömde visst en viktigt detalj, ändrar det nu. Tack! :)

  3. KarinW kl 18:47, den 1 oktober 2008

    Tack för svamptipset!
    Jag borde ta mig i kragen och baka ditt goda bröd….

  4. Ingela kl 19:05, den 1 oktober 2008

    Nu har jag provbakat dina goda bröd, och oj vad goda de blev!! Skrev ett litet matinlägg idag och länkade till receptet, hoppas det var okej! :)

  5. tina kl 19:50, den 1 oktober 2008

    Så roligt! Klart att det är okej!

  6. mollya kl 09:08, den 4 oktober 2008

    Nu har även jag testat morotsbrödet och det var jättegott! Älskar bröd med havregryn sedan innan och detta var smidigt att göra, blev lagom mycket och något säger mig att moroten kommer hålla brödet saftigare än om den inte är med. Tack för tipset. Undrar om det inte blir några äppel- o kanelpannkakor idag… :)

  7. tina kl 09:40, den 4 oktober 2008

    Vad roligt att du gillade brödet! Klart att det blir äppel- och kanelpannkakor idag! :)

  8. Cecilia kl 19:20, den 7 oktober 2008

    Tack för ditt brödrecept! Dt var mycket gott! Vilken trevlig och inspirerande blogg du har, tittar in här regelbundet för att hitta inspiration för dagen.
    med vänlig hälsning

  9. tina kl 19:30, den 7 oktober 2008

    Tack för dom fina orden! Välkommen hit och kul att du gillade morotsbrödet.

  10. camilla kl 21:43, den 7 december 2008

    Jag sitter och googlar recept inför julbaket.
    Hur mkt mjöl går det åt på ett ungefär? Jag försöker räkna points 8-)

  11. tina kl 22:02, den 7 december 2008

    Vad lustigt, jag som tänkt baka morotsbröden imorgon! Lovar att mäta ordentligt och återkomma.

  12. tina kl 16:18, den 8 december 2008

    3 dl grovt dinkelmjöl + 6 dl vetemjöl

  13. Skuttie kl 19:37, den 22 februari 2010

    Jättegott, jag slängde i en del rågmjöl och rågflingor fr jag hade lite av det hemma också. Blev toppen! Roligt med bloggar som ger läsaren inspiration och tips.
    Nu ska snart andra plåten med bullar ut ur ugnen!!

  14. tina kl 19:43, den 22 februari 2010

    Skuttie: Härligt! Jag gillar också rågmjöl och rågflingor i brödet, det blir saftigt och gott! :-D

  15. Malin kl 21:57, den 18 mars 2010

    Dessa ska absolut provas, ser jättegoda ut.

  16. tina kl 15:52, den 19 mars 2010

    Malin: Gör det, mina favoritbröd!

  17. Morotsbröd » Thea och gänget kl 21:00, den 23 mars 2010

    [...] lite nyttigare än favoriterna Karlssons tekakor som har både mjölk, smör och sirap. De goda morotsbröden hittade jag på den trevliga bloggen pickipicki. I helgen gjorde jag på vetemjöl, rågsikt och [...]

  18. Ett lyxproblem | kl 19:22, den 27 mars 2011

    [...] ett nytt recept idag, Raisinsourdough, som är de knubbiga limporna till vänster. I bakgrunden Tinas morotsbröd och till höger Russin och valnötsbröd som aldrig blir som vanligt eftersom jag växlar [...]

  19. Med hopp om | kl 19:28, den 9 april 2011

    [...] låter den jäsa, bakar ut, gräddar och stoppar i frysen. Sen är det bara att tina och äta. Tinas morotsbröd, denna gång med [...]

  20. marine kl 15:51, den 16 juli 2011

    Bakade nyss dessa bullar. Väldigt goda blev dem :)

  21. tina kl 09:28, den 17 juli 2011

    Marine: Kul att du gillar morotsbröden, det gör jag med! :-)

  22. Morot- och valnötsbullar | Bönans Hörna kl 22:48, den 6 oktober 2011

    [...] tycker jag att det är något avkopplande över att baka ibland. Det här brödet är inspirerat av Pickipickis men när jag väl satte igång åkte både rågkross och valnötter i. Mjöl kan man ta vad man har [...]

  23. Hembakat morotsbröd | Sofie Mortensen @ Spotlife kl 16:23, den 20 augusti 2012

    [...] är Pickipickis recept på detta bröd som jag utgått ifrån när jag [...]

  24. 30 November | kl 13:59, den 30 november 2012

    [...] Morotsbröd, receptet hittar du här. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen