Bröd med fetaost och soltorkade tomater

den 21 september 2009, kl 20:38

picki_img_7614

I fredags hade två nästan-främlingar plus en hund bjudit in sig själva på middag i det röda köket. Pressen på att laga något gott var stor och det är inte lätt att glänsa när gästerna tror att man lagar godare mat än vad man egentligen gör. Det var med andra ord rätt passande att servera en vegetarisk moussaka som inte riktigt var färdiggräddad. Sen bakade jag en gammal favorit på picki, bröd med fetaost och soltorkade tomater och det verkade i alla fall gå hem. Nästan-främlingarna var snälla, den prickiga hunden matchade köket kalasfint och jag vann nästan yatzyn, en trevlig kväll med andra ord. Välkomna att bjuda in er till vårt kök fler gånger!

Bröd med fetaost och soltorkade tomater
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.

picki_img_7605
Klara
picki_img_7608
Färdiga
picki_img_7609

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Bröd med fetaost och soltorkade tomater”

  1. Lunkan kl 21:46, den 21 september 2009

    Mmmmmmm supergott!! mmmmmmm!!!

  2. tina kl 22:01, den 21 september 2009

    :-D

  3. Dennis kl 22:03, den 21 september 2009

    Så gott det ser ut!

  4. Ulrika kl 22:35, den 21 september 2009

    Ser precis ut som ett bröd jag brukar göra :) Fast fylkingen jag använder mig av brukar vara vitlök och basilika :)

  5. Camilla kl 01:09, den 22 september 2009

    Tack så jättemycket för att vi fick bjuda in oss själva! Maten var jättegod, jag kunde knappt sluta äta, kalasgott helt enkelt :-)
    Nästa gång blir det en omgång fia m knuff också! Och Carl ska inte få vinna…

  6. Helena Ljunggren kl 07:36, den 23 september 2009

    Tjusiga bröd! :) Ser fantastiskt goda ut!

  7. tina kl 10:27, den 23 september 2009

    Dennis: Och gott var det!

    Ulrika: Jag kan tänka mig att det går finfint att fylla bröden med både det ena och det andra, vitlök och basilika låter gott!

    Camilla: Fia med knuff, det tar jag som ett löfte!

    Helena: :-)

  8. KarinW kl 00:16, den 27 september 2009

    Mums det där gillar jag! Vegetarisk moussaka kanske man skulle testa någon gång….
    Ha en skön söndag!

  9. Bread with feta cheese and sun-dried tomatoes « OxymoronInez kl 20:23, den 21 februari 2011

    [...] find the recipe here Bröd med fetaost och soltorkade tomater. And if you don’t know Swedish, tell me, and I will help with the translation. [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008








Besökstoppen