En värmande pumpasoppa att längta efter

den 28 oktober 2009, kl 08:22

Fotograf: Tina

Ser att det är många nu i dagarna som ramlar in här i jakt på pumparecept. Här bjuds det därför på den goda pumpasoppan jag tänkt laga på lördag. Soppan var en av mina favoriter i PICKI OPEN-tävlingen och receptet inskickat av Veronica Friberg. Om jag inte minns fel så var ett av omdömena från juryn att soppan smakade ”lite som att äta på indisk restaurang”. Det är med andra ord ingen överdrift när jag säger att jag längtat efter att få äta den igen. Så till alla er som undrar vad ni ska göra av pumpan, här är svaret. Varsågoda vetja!

Gyllene squashsoppa, 4 personer
1 stor Butternut squash
(alternativt en ”vanlig” pumpa)
1 stor lök
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
0,5 l kyckling- eller grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk
2 msk hackad färsk timjan
salt och vitpeppar

Dela squashen/pumpan i mindre bitar, gröp ur kärnorna och pensla ytan med olivolja. Rosta i ugn i 200 grader i 20 minuter eller tills den är mjuk nog att gröpa ur köttet. Låt pumpan svalna. Hacka löken och bryn i någon matsked buljong tills löken är genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök samt ingefära och bryn i ytterligare någon minut. Tillsätt gurkmeja och curry, rör om ordentligt. Lägg därefter i squashen och tillsätt resten av buljongen. Låt koka upp och sänk sedan till låg värme, låt sjuda tills squashen är helt mjuk. Mixa soppan slät pch blanda därefter i kokosmjölken. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Servera soppan med nybakat bröd.

Liknande recept
Pumpalykta och rostade pumpakärnor
Morotssoppa med timjan och fetaost

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “En värmande pumpasoppa att längta efter”

  1. Johanna kl 10:46, den 28 oktober 2009

    längtar

  2. Loba kl 12:58, den 28 oktober 2009

    Åh, det här receptet låter som en perfekt sammanfattning av allt det godaste. Turligt nog har jag en liten pumpstackare stående i köket. Det får bli soppa av den!

  3. tina kl 01:34, den 29 oktober 2009

    Johanna: :-D

    Loba: En pumpastackare! Min pumpastackare fryser ute på balkongen! ;-)

  4. Mikaela kl 13:14, den 31 oktober 2009

    Grym inspiration, köpte en fantastiskt vacker BUtter Nut Squash igår på ekostore, läckraste grönsaken ever!

  5. kristina kl 15:06, den 13 november 2009

    Å sådana tallrikar hade jag en gång i tiden, så fina!

  6. tina kl 23:51, den 13 november 2009

    Mikaela: Ekostore är finaste butiken i Göteborg, lyllos dig!

    Kristina: Jag har loppisfyndat! Önskar att jag hade fler…

  7. Palak paneer, utan paneer men med fetaost! at pickipicki kl 08:40, den 15 april 2010

    [...] indiskt på pickipicki-vis Gyllene squaschsoppa Kycklinggryta, snabba fusk-naan, indisk yoghurtefterrätt Filed under fetaost, gryta, indiskt, [...]

  8. Mat i regnbågens alla färger? | pickipicki kl 19:29, den 23 januari 2011

    [...] Rödbetsbiffar (har någon ett bra recept?) i pitabröd, vitlökssås Tis En orange pumpasoppa med indisk smak Ons Halloumipanerad kyckling med saffransrisotto Tor En snabb grön pastarätt Fre Vinkokta [...]

  9. Vansinne. kl 19:02, den 6 september 2012

    [...] till soppan hittade jag i den fina bloggen pickipicki.se. God soppa och inspirerande [...]

  10. Isflingan kl 22:19, den 22 september 2013

    omg! det här var en av de godaste sopporna jag nånsin ätit :) längtar redan till morgondagens lunchlåda nu :)

  11. tina kl 20:44, den 24 september 2013

    Isflingan: Ja!!

  12. Isflingan kl 20:18, den 10 september 2014

    Bästa soppan fick d bli september 2014 oxå :)

  13. tina kl 20:21, den 10 september 2014

    Hehe, har du gått varvet runt på recepten nu?

  14. Johanna kl 21:36, den 5 november 2014

    Storpumpan vi fick av er har just blivit storsats av detta recept. Tänkte ha den som förrätt på möhippemiddag på lördag. Jag tror på succè!

  15. tina kl 20:16, den 10 november 2014

    Johanna: Hoppas möhippan var kul och soppa god. Tack för senast!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen