Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!

den 26 oktober 2009, kl 07:55

Fotograf: Carl Fredriksson

Ikväll äter vi rotfruktspaj med massor av dill. Jag härmar mamman som i sin tur härmade ett recept ur tidningen Land, att härma det som är bra är nog inte så dumt ändå. Om ni känner för att härma mig så tycker jag att ni ska passa på att handla hem rejält med rotfrukter nästa gång ni är i affären. Så här om hösten tillhör alla sorters rotfrukter favoriterna, billigare och bättre mat får man leta efter. Ibland skojar jag med Carl och säger att jag ska ställa mig med ett plakat på stan och ropa; Mer rotfrukter åt folket! Han håller inte med om att det är en bra idé, däremot gillar han rotfrukter lika bra som jag gör, och tur är väl i alla fall det!

Rotfruktspaj
3 dl siktat dinkelmjöl
alt 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
ett gäng rotfrukter;
morot, palsternacka, potatis,
rotselleri eller liknande
1 gul lök
massor av finklippt dill
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm peppar
ev riven ost

Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en stor pajform, nagga botten med en gaffel och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ungefär 1o minuter. Skär rotfrukterna i tunna stavar och koka dem några minuter i lättsaltat vatten. Lägg rotfrukterna i pajskalet tillsammans med skivad gul lök. Vispa ihop ägg, mjölk, dill, salt och peppar och häll över pajen. Strö över lite riven ost om du vill och grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin).

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Ropen skalla, mer rotfrukter åt alla!”

  1. Monkan kl 09:19, den 26 oktober 2009

    Javisst är rotfrukter både gott och nyttigt.
    Pajen som Du visar,kan man ha till både kött,fågel och som buffemat. Jättegod ser den att vara.

  2. Emilies Skafferi kl 11:06, den 26 oktober 2009

    Rotfruktspaj är verkligen en riktig höjdar paj. Ja det skulle nog vara en syn på stan det allt:)

  3. Josefina kl 09:47, den 27 oktober 2009

    rotfrukter är bäst. vilken underbar paj … :P

  4. kristina kl 16:15, den 27 oktober 2009

    Hälsa carl att du har rätt! Vilken fin blogg och vilket fint porslin!

  5. Becca kl 19:05, den 27 oktober 2009

    Å det verkar gott! :)

    Ha det mys!

  6. Sofie kl 22:25, den 27 oktober 2009

    Rotfrukter är så fantastiskt gott. Den där pajen ska jag testa. :)

  7. tina kl 00:13, den 28 oktober 2009

    Alla här verkar gilla rotfrukter, vad glad jag blir! :-D

  8. Cissy kl 19:31, den 7 november 2009

    Hej! Jag älskar rotfruktspaj. Brukar göra ett recept som påminner om ditt, men med 150-200 g fetaost och purjolök istället för gul lök. Ibland har jag i lite strimlad skinka med, för pojkvännens skull… Ett tips om du vill variera den lite :)

  9. Cissy kl 19:34, den 7 november 2009
  10. tina kl 11:58, den 8 november 2009

    Cissy: Tack för tipset! Tittade på ditt recept och det låter verkligen kalasgott! :-)

  11. Jag har höga förväntningar på den här pajen at pickipicki kl 10:33, den 23 november 2009

    [...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen