Hej Skåne, det här gör vi om!

den 17 november 2009, kl 07:15

Foto: Tina
Foto: Carl Fredriksson

Innan vår resa i Skåne i somras hade jag aldrig hört talas om äggakaka. Men så kom vi till Smygehamn och delade bord med ett äldre par som åt äggakaka till lunch, farbrorn berättade glatt att godare mat finns inte. Hade jag inte varit så mätt den gången hade jag nog smakat, jag gillar ju mat med traditioner. Ikväll slog vi dock till och stekte och åt skånsk äggakaka för första gången i livet. Medan äggakakan stektes hann jag oroa mig för att den aldrig skulle stelna, att den skulle bli vidbränd eller att den (hemska tanke) skulle smaka som en tjock omelett. Men jag hade fel flera gånger om och äggakakan var överraskande god. Den smakade som en tjock pannkaka ungefär, och jag som är svag för pannkaka, vilken vinstlott! Hej Skåne, det här gör vi om!

Äggakaka
4,5 dl vetemjöl
0,5 msk salt
2 msk socker
8 ägg
8 dl mjölk
smör att steka i
rårörda lingon
fläsk

Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Vispa ner äggen till en slät smet och vispa därefter ner mjölken försiktigt. Hetta upp en klick smör i en stor stekpanna och häll i smeten. Låt äggakakan steka på medelvärme, allt efter den stelnar i botten av stekpannan picka med en gaffel så att lös smet kan rinna ner. När äggakakan stelnat, lägg på en tallrik och vänd den för att steka ovansidan ett par minuter. Servera äggakakan med stekt fläsk/bacon, rårörda lingon och färsk persilja.

Receptet är för 4 personer och kommer ursprungligen från DN.

picki_img_5068
Foto: Carl Fredriksson
picki_img_5081
Smygehamn, juli 2009

Skriv ut inlägg

33 kommentarer till “Hej Skåne, det här gör vi om!”

  1. Karin/Rosa maränger kl 07:57, den 17 november 2009

    Fina bilder, får en att längta till sommaren.

    Har aldrig ätit äggakaka, men det verkar vara i min och min familj smak så det ska vi prova. Tack för tipset.

  2. Tina kl 08:11, den 17 november 2009

    Äggakaka är gott!!
    Jag undrar om du har recept på ”gnisselost”? -längesedan vi gjorde det och kan för allt i världen inte hitta mitt braiga recept.

  3. Fröken Dill kl 08:43, den 17 november 2009

    Vilka underbara sommarbilder! och som vanligt fin matbild.
    Hälsar fröken Dill

  4. Monkan kl 08:51, den 17 november 2009

    Kommer Du till Skåne igen ska Du prova Äggakaka på Sjöbo gästis och Östarps gästis …….mmmmm jättegott.
    När jag ser Dina bilder längtar jag till sommaren

  5. Sofia kl 09:07, den 17 november 2009

    Mmm nu blir jag hungrig. Äggakaka är en klar favorit hemm i vår familj nuförtiden.

  6. Mikaela kl 09:26, den 17 november 2009

    Somrigt, men mat som känns vinterrustik trots allt. Hur kan det gå fel med så många ägg i, tänker jag? Recept för framgång! :)

  7. Monkan kl 09:38, den 17 november 2009

    Hej igen,jag har en bok som heter Skånska matmästare, i den står receptet på äggakaka från Östarps Gästis,
    För 2 personer:
    150 g bacon
    3 ägg
    1 dl vispgrädde
    ½ tsk salt
    2 msk vetemjöl
    1 msk socker smör till stekning

    Till servering.
    klippt gräslök och rårörda lingon
    Har ätit denna ett flertal gånger på Östarp,
    Lycka till

  8. Eva Kronvall kl 11:03, den 17 november 2009

    En klar favorit! Det finns lika många recept på äggakaka som det finns skånska hushåll.. Vi äter det då och då och alltid på våren när gräslöken just har kommit upp i kryddlandet. Finskuren gräslök och lingon som tillbehör är ett måste för oss. Och knaperstekt fläsk förstås…
    Receptet du har verkar klart godkänt. Det finns mängder med recept som innehåller alldeles för få ägg för att kunna kallas för äggakaka. En riktig ”äggakaga” gjordes bara hos de välbeställda bönderna som inte behövde snåla med äggen.

  9. Emmas Kök kl 14:20, den 17 november 2009

    Härliga bilder! Får mig verkligen att längta hem till ett soligt Sverige. Här öser regnet ner idag..

  10. Villimay kl 14:24, den 17 november 2009

    Det där såg ju smarrigt ut!

    / Villimay – Little Miss Secret

  11. tina kl 17:42, den 17 november 2009

    Karin: Jag längtar också efter sommaren! Prova äggakaka vetja. Jag åt rester till lunch idag och jag är fortfarande mätt, så det är nog inte riktigt någon pannkaka-efter-soppan-pannkaka direkt!

    Tina: Gnisselosten vi åt hade mamman med sig hem från Finland och var köpt i affär. I sanningens namn har jag aldrig gjort eller ens hört talas om någon som gjort egen. Jag googlade lite efter recept, men utan resultat. Leta reda på ditt recept och sen mailar du det till mig. :-)

    Fröken Dill: Du ska veta vilken sommarlängtan jag fick när jag bläddrade bland sommarens fotografier!

    Monkan: Tack för receptet! Ingen mjölk i alls? Jag ska prova ditt recept nästa gång, för fler gånger lär det bli.

    Sofia: Jag åt resterna till lunch, gott!

    Mikaela: Hihi, så har jag nog aldrig tänkt förut. Men varför inte?

    Eva: Nä, det kändes verkligen inte som att vi snålade med äggen när vi knäckte 8 (!) ägg i bunken. Carl och jag och dom välbeställda bönderna, haha!

    Emma: Fast här är det inget sommarväder direkt. Jag tror att det har regnat varje dag i minst en vecka, sådant borde vara förbjudet!

    Villimay: Och smarrigt var det.

  12. Birgitta Höglund's Mat kl 05:58, den 18 november 2009

    Hej Tina och Grattis till Matbloggspriset :)
    Ett bra val av juryn. Du har en härlig blogg och stor matentusiasm, som smittar av sig.
    Soliga hälsningar från Alanya

  13. Helena Ljunggren kl 08:57, den 18 november 2009

    Äggakaka var det länge sen jag åt men jag minns det som väldigt väldigt gott :) Vackra bilder som vanligt!

  14. Annica kl 09:10, den 18 november 2009

    Åh, äggakaka! Det serverades som nattamat på vår bröllopsfest (på Sjöbo gästis), men då hade jag och maken redan åkt till hotellet där vi skulle övernatta :-( Men gästerna blev mätta och nöjda!

  15. Ullis kl 12:08, den 18 november 2009

    Jag har faktiskt aldrig testat äggakaka , men blir mer och mer sugen.. Måste nog planera in det på min meny någon dag snart!!!

  16. Bevemyrs blogg kl 18:03, den 18 november 2009

    Det där blir jag sugen på att prova, ser verkligen jättegott ut!/ Karin

  17. Johanna kl 18:29, den 18 november 2009

    Hej på dig lilla Pickipicki! :D Jag hoppas att du har det finfint och njuter av all härlig mat som du lagar! Jag blir alltid lika glad när du har skrivit ett nytt inlägg!Sköt om dig i höstmörkret!
    //Johanna

  18. tina kl 18:48, den 18 november 2009

    Birgitta: Tack för grattishälsning! Härligt att höra att du har sol, lyllos dig!

    Helena: Kanske dags igen?

    Annica: Sjöbo gästis igen! Jag fick ett recept här i kommentarsfältet om receptet på Sjöbo gästis äggakaka. Har tänkt prova, det kanske du också ska göra? För att kompensera för den äggakakan du aldrig fick smaka! :-)

    Ullis: Ja gör det vetja! Välkommen hit förresten, tror inte jag sett dig här tidigare.

    Karin: Ja, kalasgott! Välkommen hit förresten, kikade in på din blogg, vilka finfina fotografier!

    Johanna: Haha :D Din kommentar lyser helt klart upp höst(rusken)mörkret!

  19. Sanna kl 22:24, den 18 november 2009

    Mamma gjorde detta minst en gång i månaden under hela min uppväxt :) Gott och som du säger riktigt skånskt! Hade faktiskt glömt bort just denna rätt!

    Skoj att du hittade denna rätten och att du gillar det så mycket :)

    Härliga foton och nu inser jag att jag verkligen måste få tag i en stekpanna att ha i ugnen :)

  20. tina kl 22:29, den 18 november 2009

    Sanna: Men hallå där! Vi gjorde vår äggakaka i stekpannan på spisen, hur gör du din egentligen? :)

  21. elina elina elina kl 20:53, den 22 november 2009

    äggakaga är en lunchklassiker hemma hos oss – men med jordgubbssylt eftersom mamma är från österlen. helt annan smakupplevelse än lingonsylt – så det får ni pröva nästa gång..!

  22. tina kl 20:59, den 22 november 2009

    Elina: Intressant, det ska jag prova nästa gång. Jordgubbssylt istället för lingonsylt och fläsk, eller jordgubbssylt och fläsk?

  23. elina elina elina kl 03:29, den 23 november 2009

    en riktigt riktigt tjock och fluffig äggakaga med knaperstekt bacon och hemkokad jordgubbssylt :) mamma lagar det även till – förvånade – lunchgäster på vår gårdsrestaurang – så om du har vägarna förbi linköping är det bara att svänga in och provsmaka..! http://www.klefstad.se

  24. tina kl 08:24, den 23 november 2009

    Elina: Det låter verkligen annorlunda. Tack för tipset, det ska jag lägga på minnet. :)

  25. Nästa veckas mat börjar nu! at pickipicki kl 09:30, den 31 januari 2010

    [...] Mån Skånsk äggakaka Tis Spenat- och kikärtsbiffar Ons Varm pastasallad Tor Hemkokt ärtsoppa och pannkaka Fre Grön [...]

  26. Gunnar Hjert kl 10:54, den 31 januari 2010

    Grattis till detta kulturfynd! Men du kan gott dra ner på mjölet. Tre dl till 8 ägg räcker.
    Gunnar i Malmö

  27. tina kl 19:51, den 31 januari 2010

    Tack för tipset Gunnar, det ska jag tänka på!

  28. Till alla er som tror att jag kan laga mat… at pickipicki kl 22:13, den 3 februari 2010

    [...] klippet är från november när jag gjorde mitt livs första äggakaka, och tro det eller ej, resultatet blev faktiskt bra. (Vrid upp ljudet, tryck på pilen för att starta filmen) Filed under Mat-Tina, bildbevis, det [...]

  29. Sara kl 22:29, den 3 februari 2010

    Gnisselost, det är väl det samma som bondost om jag inte har fel? I så fall så finns recept här:

    http://www.martha.fi/pa_svenska/start/sok_recept/recept-88-482.html

  30. tina kl 12:11, den 4 februari 2010

    Sara: Intressant, det ska jag spana in. Tack!

  31. Skåne del 1 (inkl gissa fredagsporslinet) | pickipicki kl 23:01, den 22 maj 2011

    [...] somrars vykort från Skåne Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa Skånsk äggakaka, Smygehamn Vid vägs ände ligger Friden Vi dukar med spritkök i Brantevik Fler ätbara tips, Ystad och [...]

  32. Vi tjuvstartar nu! | pickipicki kl 07:19, den 28 mars 2013

    [...] Om en liten stund tjuvstartar vi påsken i P4 Morgon Uppland. Att fylla äggskal är alltid roligt och idag fyller vi våra med dillslungad potatis i botten, laxmousse och så lite dill och laxrom på toppen. Fint och gott till påskbordet. Vad man gör av innehåller i åtta ägg? Till exempel världens bästa skånska äggakaka. [...]

  33. Wanda kl 14:17, den 26 mars 2018

    W twoich nowoczesnych czasach oferuje się do uwzględniania niezaprzeczalnie mnogość sposobów lub narzędzi w celu zrealizowania systemu hydrauliki. Najczęściej ktoś, kto ma nic wspólnego z instalacjami, i musi znaleźć odpowiedni dla siebie środek ogrzewania budowli, bywa na ogół zagubiony. Problem… Kliknij Tutaj http://www.budujemy-lublin.pl

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen