Så trollar du med färskpotatis

den 30 juni 2010, kl 09:01

Färskpotatis är givetvis god kokt precis som den är, allra helst just nu. Och än dröjer det länge innan jag hunnit äta mig mätt på små fina potatisar till sill, rökt fisk, grillat, och ja, det mesta faktiskt. Men, när suget efter något annat kommer kan man med fördel trolla lite med färskpotatisen. Likaså om man fått kokt färskpotatis över efter en middag. Man kan med fördel göra Ekolådans ugnsrostade färskpotatisar med grönsaker. Det är ett lyckat alternativ, det vet jag eftersom jag blev bjuden på just detta i helgen. Man kan också göra kalasfina färskpotatissallader i alla färger och former. Jag gillar den gröna varianten skarpt, basilikaslungad färskpotatis med lite annat smått och gott i.

Basilikaslungad färskpotatis,
med lite annat smått och gott

kokt och kall/ljummen färskpotatis för fyra personer
(ju mindre potatisar desto roligare)
0,5 dl färsk basilika
0,5 dl slätbladig persilja
1 vitlöksklyfta (om man vill)
0,5 dl riven parmesanost (den är god utan också)
2 msk olivolja
2 msk vatten
salt
grönsaker, ex: grön sparris, sockerärtor och rädisor
2 msk pinjenötter eller andra frön

Mixa örter och vitlök med olja och vatten. Smaka av med salt. Vänd ner potatisen och parmesanosten i basilkaoljan. Koka sparris och sockerärtor någon minut i lättsaltatvatten. Halvera sparrisen, skiva rädisorna och vänder ner grönsakerna i potatissalladen. Pynta med nötter eller frön.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Så trollar du med färskpotatis”

 1. Robin kl 12:53, den 30 juni 2010

  Tina, kan inte du lära mig tycka om färskpotatis på riktigt? Härom veckan när jag skulle veckohandla blev jag så frustererad över att det bara fanns färskpotatis i affären. De var så små och pyttiga. Och jag känner verkligen ingen skillnad i smak.

 2. KarinW kl 18:31, den 30 juni 2010

  Älskar färskisar och med örter och ost blir det bara bättre!
  Ha det fint/Karin

 3. tina kl 21:46, den 30 juni 2010

  Robin: Fy vilka fula ord du säger! Jag har längtat efter färskpotatis hela vintern, och ju mindre desto bättre! :-D Kom hem till Uppsala så ska jag lära dig äta färskpotatis! Det var förresten alldeles för länge sen ni var här. Hade jag vetat att ni skulle komma hem såhär sällan hade jag aldrig tillåt en flytt, det ska du ha klart för dig!

  KarinW: Ja, du är klok du!

 4. charlotta kl 11:10, den 1 juli 2010

  hur kan man inte gilla färskpotatis? what’s not to like?! i min familj bråkar man om vem som ska få de minsta (och godaste) potatisarna!

 5. Majsan kl 22:45, den 1 juli 2010

  Den där varianten måste jag minsann prova. Jag är skogstokig i kokt färskpotatis med lite smör och flingsalt medan fästmannen föredrar den lite piffad så då blir det till att kompromissa.

  Ha en underbar helg!

 6. Tobbe kl 10:58, den 2 juli 2010

  Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok… http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

 7. anna kl 17:35, den 2 juli 2010

  Börjar bli lite orolig för att picki tagit semester!

 8. tina kl 00:07, den 3 juli 2010

  Charlotta: :-D

  Majsan: Inget pynt i världen slår smör och lite flingsalt till färskpotatisen. En fin helg önskar jag dig.

  Tobbe: Kokbok säger du…

  Anna: Ja. Baka lite så lovar jag att mata picki litegrann!

 9. Johanna kl 13:04, den 3 juli 2010

  Ja, Robin har verkligen inte koll på färskpotatis. Han har skalat bort flera kilo nu på förmiddagen! Vilket slöseri alltså. Han fattar inte att man ska äta det tunna skalet. Om jag kokar färskpotatis sitter han och pillar och skalar dom i efterhand. *suck*
  Och ja, Vi besöker Uppsala lite för sällan. Verkligen.

 10. Katrin kl 23:09, den 3 juli 2010

  Åh, det ser verkligen gott ut! Vilken färgglad och härlig bild!

 11. Robin kl 23:30, den 3 juli 2010

  Tina: Varför äter man skalet? Är det verkligen godare? Jag borde göra en blindtest på dig. Vi hade en diskussion ikväll vid grillningen om huruvida man ska skala eller borsta färskpotatisen. Jag var nog ensam om att tycka att skala är bäst, men ensam är stark :) Jag försökte dock hävda att det är det enda sättet att upptäcka om potatisarna är dålga eller inte. Hur gör ni som skrubbar potatisarna? Det är väl inte så gott att upptäckte en rutten potatis i munnen? :) Angående Uppsalabesök så kommer jag & övriga i Tumbaligan gärna och hälsar på någon helg i sommar. Vad sägs om lite bad också?

  Johanna: Det var inte mitt fel att många färkspotatisar var dåliga under skalet. Det behövdes rensas lite i färskpotatisträsket! Äta skal? Pyttsan!

 12. tina kl 20:14, den 4 juli 2010

  Johanna: Robin är inte riktigt klok, klart att man inte skalar färskpotatis!

  Katrin: Potatis är gott!

  Robin: Potatisskalet äter man för att det knappt är något potatisskal att tala om! :-) Du skulle gilla färskpotatis hemma hos farfar, han borstar och skrubbar så att potatisarna är så söta och fina (och alldeles utan skal). Klart att ni ska komma hem och bada! Jag lovar att inte bjuda på potatis…

 13. När det vankas midsommar | pickipicki kl 09:18, den 21 juni 2012

  [...] och småplock Basilikaslungad färskpotatis Faster Annikas frysta matjestårta Matjesrullar Skagenröra för många Kall soppa i glas [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen