Vi kokar syrénsaft – en favorit i repris

den 17 juni 2010, kl 08:55

För två år sedan kokade vi syrénsaft för första gången. En saft som är alldeles särskilt rolig att bjuda på, om man i samma andetag frågar saftdrickarna vad dom tror att det är i. Vill minnas att ingen lyckats gissa rätt hittills. Tills det avslöjas vad det är för saft, förstås. Då faller alla bitarna på plats, och  smaken som tidigare var bekant men inte gick att sätta fingret på, är genast självklar. Utöver det är syrénsaften fantastiskt vacker i sin färg. Beroende på val av blomma är den någonstans mellan ljust lila till mörkt röd. Bara en sådan sak!

Syrensaft
40 blomklasar
800 g socker
35 g vinsyra
½ citron
1 liter vatten

Lägg syrénklasar (som tvättats i kallt vatten), socker och vinsyra i en stor kastrull (eller hink). Häll över kokande vatten. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt stå kallt i 5 dygn. Sila och häll upp på glasflask, alternativt små plastburkar/plastflaskor, så att saften går att frysa och kan plockas fram i vinter (en ännu större utmaning i gissningsleken).

Vill man ge en ledtråd i gissa-saften-leken, så är ett tips att göra isbitar med syrénblommor i. Vackra isbitar kan man givetvis göra med andra inte-giftiga blommor eller bär.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Vi kokar syrénsaft – en favorit i repris”

  1. Bambi kl 09:50, den 17 juni 2010

    Oh det lät gott. Jag tror nog jag måste ta och prova någon dag. :)

  2. tina kl 09:57, den 17 juni 2010

    Bambi: Syrénerna börjar blomma ut här hos oss. Men om du vill så kom och drick ett glas syrénsaft på vår balkong när du har tid!

  3. Eva-Len kl 19:43, den 17 juni 2010

    Det låter som ett mycket bättre recept än det jag använde. Där var det 40 blomklasar och 2 kg socker, 3 citroner och citronsyra. Finns inte mycket smak av syren kvar. Men vacker är den. Får prova ditt recept nästa år.

  4. charlotta kl 22:26, den 17 juni 2010

    det låter ju himla gott, det där med syrensaft! kan du inte skicka ner lite till mig här i götet? snällis? :)

  5. tina kl 22:43, den 17 juni 2010

    Eva-Len: Det tycker jag, inget tvivel om att denna smakar syrén iaf. :-)

    Charlotta: Kanske det, eller så får du ta en tur norrut, så lovar jag att bjuda på saft och kaka!

  6. charlotta kl 23:35, den 17 juni 2010

    picki: ha! jag har en allra bästa vän i uppsala som jag har lovat att hälsa på i sommar. då tittar jag in på saft och kaka, kan jag lova!

  7. tina kl 08:38, den 18 juni 2010

    Charlotta: It’s a deal!

  8. Sanna kl 20:38, den 18 juni 2010

    hade helt glömt bort blommor i isen! Minns alla mammas islådor i stora frysen i källaren. Där samsades gurkört med rosenblad och syrén och säkert lite annat med! Hon använde dessutom någon gul blomma (måste varit krasse) i salladerna på sommaren :)

    vilka minnen!

    TACK för påminnelsen :) (saften är kanske ngt jag ska testa oxå…. undrar om barnen skulle gilla den?)

  9. tina kl 21:44, den 18 juni 2010

    Åh vilka härliga minnen Sanna! Saften smakar kanske lite mer vuxet än många andra saftvarianter, men vad vet jag? :-)

  10. Helena kl 12:41, den 19 juni 2010

    Åh vad skojsigt. Spara lite tills vi kommer hem vet ja, vi vill smaka.

  11. tina kl 14:58, den 19 juni 2010

    Helena: Absolut, det finns saft i frysen till er med.

  12. Loulas Kök kl 19:40, den 21 juni 2010

    Är den verkligen god? får för mig att det skulle smaka lätt parfymig?
    Men låter verkligen som en kul ide. Mina har blommat ut så det får bli nästa år.

  13. tina kl 21:48, den 21 juni 2010

    Loulas kök: Jag bjöd pappan idag, han gillade inte. Jag tycker att den smakar gott, men visst smakar den speciellt.

  14. Den omöjliga marinaden | pickipicki kl 10:42, den 21 januari 2012

    [...] iskall med is och lime i sommar, det är otippat svårt att gissa glögg mitt i varmaste juli. 2) Likaså brukar få kunna sätta fingret på att det är just syrén i saftglaset. 3) Och vad ätr det egentligen i den där memman? 4) En laxsallad som räcker till många och är [...]

  15. Gittan kl 16:31, den 6 juni 2013

    Halloj! Funkar det med all syren? En del säger att man bara ska använda bondsyrener, andra att det funkar med all sorts syrenblommor. Vad är rätt? Mvh Gittan

  16. tina kl 09:52, den 7 juni 2013

    Gittan: Jag har testat olika sorters syrén och tycker att nog blir olika färg och smak från buske till buske. Men allt blir drickbart. Jag tror man får testa sig fram och hitta sin egen favorit.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen