Deklart att vi ska äta mat!

den 20 september 2010, kl 22:25

Nej, jag har inte glömt att det ska ätas mat den här veckan också. Bland annat blodpudding som jag inte ätit särskilt mycket av sedan skolmaten, om ens då. Men jag håller på att lära mig. Apropå det så skulle jag gärna vilja lära mig att laga en god majssoppa. Jag har fått en kasse majskolvar och tänkte koka majssoppa för första gången. Någon som sitter inne med ett bra recept? Tipsa gärna. Blodpudding och majssoppa i all ära, mest av allt ser jag fram emot lördagens meny, det vore lögn att påstå annat.

Veckomatsedel

Mån Återvinning
Tis Stekt blodpudding med bacon, äpple och råröda lingon
Ons Ugnsbakad lax med fänkålssås och pressad potatis
Tor Majssoppa och äggakaka till efterrätt
Fre Fredagspizza med zucchini och fetaost
Lör Kåldolmar på farmors vis
Sön Tacopaj

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Deklart att vi ska äta mat!”

  1. Plommonet kl 23:00, den 20 september 2010

    Jag har ett ruskigt bra recept på majssopa i boken ”Soppor och röror” med Lisa Eisenman Frisk och Moniva Eisenman (Två systrar söta du vet). Det är med sweet chili, väldigt lätt och jättegott! Jag kan slänga iväg det via mail imorgon om du vill? :)

  2. Matpolisen kl 00:53, den 21 september 2010

    Blodpudding är helt utestängd från det här hushållet. Allt med blod i, förresten. Dolmar av olika slag, inklusive kåldolmar och vinblandsdolmar, fungerar ypperligt.

  3. Camilla kl 08:13, den 21 september 2010

    Är det den där bilden som kallas Återvinning? =) Grymt gott! :)
    Majssoppa lät spännande. Hoppas på många goda recept.
    Kram!

  4. whynja kl 09:26, den 21 september 2010
  5. Anna B kl 10:16, den 21 september 2010

    Cheddar och majs är en kombo jag lärt mig av Lisa FW. Ljuvligt gott!

  6. charlotta kl 10:40, den 21 september 2010

    kåldolmar 4-ever!

  7. Hanna kl 19:15, den 21 september 2010

    Ett tips är att rosta majskornen lite lätt (i stekpanna alltså), sen koka upp med buljong, grädde, vad man känner för… och mixa slätt. Blir supergott och lite småsött!

  8. Erika - Bakglädje kl 19:19, den 21 september 2010

    Vi brukar också äta fredagspizza ibland. Hembakad förståss! Min favorit är med penslad olja på degen, skivad tomat, fetaost, rödlök, svarta oliver och riven ost.
    Tyvärr har jag inget bra recept på majssoppa, men jag kanske hittar ett här sen. :-)

  9. Eva kl 19:40, den 21 september 2010

    Äggakaka till efterrätt?

  10. tina kl 19:53, den 21 september 2010

    Plommonet: Jatack jättegärna! Jag gillar systrarna.

    Matpolisen: Så har det varit här också, men jag övar och det går bättre än förväntat!

    Camilla: På sätt och vis, men ändå inte. Fotot är visserligen en redan använd bild på fredagspizza. Måndagsmiddagen syftade på rester=återvunnen mat! :-D

    Whynja: Tack! Och quesadillas till som är så gott!

    Anna: Du frestar, som vanligt.

    Charlotta: Hurra!

    Hanna: Smart! Tack för tips!

    Erika: Fetaost på pizza är verkligen gott. Kanske härmar jag dig, blir lite sugen att lägga till både rödlök och oliver på vår variant:-)

    Eva: Haha, ja! I det röda köket får man göra som man vill. Fast egentligen var det en miss i planeringen. Vi trodde vi räknade till sju rätter i mataffären och när vi kom hem var det vips åtta. Så äggakakan fick bli istället-för-torsdagspannkaka/smakprov-på-fredagens-matlåda. Förlåt!

  11. Ulrika kl 20:08, den 21 september 2010
  12. nässelblom & choklad kl 12:14, den 22 september 2010

    Har bara gjort majssoppa en gång faktiskt. Den blev sådär så jag har inget vinnande recept att dela med mig av. Lyxigt med färsk majs. Skrev en kommentar på äppelinlägget också.

  13. nässelblom & choklad kl 12:16, den 22 september 2010

    Har inget bra recept att dela med mig av. Du får berätta när du testat att laga majssoppa. Lämnade en kommentar på äppelinlägget…./Eva

  14. Emma kl 15:57, den 22 september 2010

    Jag har hittat ett recept på latinamerikanska majsknyten, där man använder både korn och skalet(till att ångkoka i). Hoppas kunna laga detta snart. Har liksom du en kasse med majskolvar i kylen.
    Håller så med dig om både blodpudding och kåldolmar (fast jag gillar dem på ungerskt vis)

  15. Jojo kl 22:00, den 22 september 2010

    Majssoppa är helt klart en favorit! Maken min gör den godaste men han freestaylar alltid så jag kan inte heller bidra med något recept, men vitt vin, spiskummin och grädde gör det ljuvligt gott!
    Hemlagad pizza som är så gott, får nog bli fredags middag även här.

  16. tina kl 22:41, den 22 september 2010

    Ulrika: Mmm, låter toppengott!

    Nässelblom&choklad: Färsk majs är onekligen något annat än burkvarianten;-)

    Emma: Så spännande, ser fram emot att få se resultatet i bloggen!

    Jojo: Åh, det låter frestande gott!

  17. Josefin kl 18:10, den 23 september 2010

    Vi äter majssoppa hemma ibland, det är helt fantastiskt gott faktiskt. Har inget recept med måttangivelser, men så här brukar det gå till vissa torsdagar (soppa är nog allra godast just på torsdagar, varför är det annars den klassiska soppdagen?): två stora burkar majs mixas tillsammans med sitt spad. Den mixade majsen värms sedan i kastrull tillsammans med lagom mängd (matlagnings)grädde. Soppan smaksätts med en liten klick sambal oelek, salt och peppar. Soppan uppstod som en påskrätt och då var det självklart att dekorera soppan med en kokt ägghalva. Det var så gott att det blev standard! Läste atr du har färska majskolvar, men borde väl gå att koka kolvarna, skrapa av kornen och mixa tillsammans med vatten eller lite grönsaksbuljong?

  18. tina kl 20:39, den 23 september 2010

    Hej Josefin, kul att se dig här! :-)
    Tack för majssopetips! En påsksoppa som ni äter äter året om måste vara något alldeles extra!

  19. Josefin kl 19:01, den 24 september 2010

    Ja, jag tittar in här lite titt som tätt men har varit dålig på att lämna spår efter mig. Det ska bli spännande att läsa om din surdegshöst. I april lyckades jag äntligen få igång surdegar, så sedan dess har det bakats en hel del bröd. Önskar dock att jag var lite bättre på det, men jag tänker och hoppas att övning ger färdighet. Lycka till med bakningen och tack för en inspirerande blogg!

  20. tina kl 10:20, den 25 september 2010

    Josefin: Det finns inget godare än hembakat bröd. Håller tummarna för att övning ger färdighet och att vi får se fantastiskt fina surdegsbröd hemma hos oss i höst! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen