Stava till ćevapčići om du kan!

den 17 mars 2011, kl 17:25

De här vitlöksstarka, avlånga köttbullarna från forna Jugoslavien är lika kul att uttala som svåra att stava. Ćevapčići må det heta, men att pricka samtliga varianter på c rätt borde ju snudd på belönas med pris. Alldeles för svårt för mig, och ska man ändå fuska så kan man ju passa på att göra det ordentligt. Därför heter det chivapchichi här på picki, rätt fint det med om jag får säga det själv. Visserligen fick vi (eller framför allt vår utbrända ugn) kämpa länge innan pitabröden blev färdiggräddade. Men när bröden väl var fyllda med chivapchichis, sallad, tunt skivad rödlök, stark ajvar, och en klick yoghurt, så var det värt både väntan och pitabröd lite i blekaste laget.

Chivapchichi
400 g nöt- eller blandfärs
1 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor

Blanda samman ingredienserna till en slät smet. Forma färsen till avlånga köttbullar. Grilla eller stek i lite olja eller smör. Biffarna kan kryddas med lite extra salt, svartpeppar och stark paprikakrydda vid stekning.

Skriv ut inlägg

17 kommentarer till “Stava till ćevapčići om du kan!”

  1. Linda - Cupcakefluffan kl 21:02, den 17 mars 2011

    Så gott och nej, jag tänker inte stava till det ordet :-)

  2. Ansibecki kl 21:43, den 17 mars 2011

    Det låter gott! Och smidigt att göra. Måste testas snarast. Jag har ju både pitabröd och färs i frysen :)

  3. Ines kl 23:12, den 17 mars 2011

    kul! jag kan både stava och uttala det!:) Är nämligen från Bosnien. Innan när jag bodde hemma hos mina föräldrar brukade vi äta det varannan månad ungefär.. nu blir det inte det så ofta längre, men ibland är det gott! Godast är det att grilla och även grilla pitabrödet på sommaren tycker jag!
    Om du åker till Bosninen i framtiden så får du beställa det någon gång så ska du få se vilken skillnad det är på hemmagjort och cevapcici där nere på restaurang.. ”pita”brödet är mycket tjockare och de steker det i olja så att de dryper om brödet… Men gott, ibland!:)

  4. Tina kl 07:29, den 18 mars 2011

    Linda: :-)

    Ansibecki: Härligt! Glöm inte ajvar!

    Ines: Men åh vad roligt med en kommentar från någon som har chivapchichi-koll! Såklart att jag ska beställa detta om jag reser till Bosnien! Men då måste jag veta hur det uttalas! Säger man chi-vap-chi-chi, eller kanske se-vap-si-si? :-D

  5. Martina kl 09:10, den 18 mars 2011

    Nej, det var inte lätt att stava till det. Ajvar är en favorit, gott!

  6. Veckans matbloggar! | Matlykka.se kl 14:34, den 18 mars 2011

    [...] Stava till ćevapčići om du kan! Pickpicki tipsar om… Ja, jag ska inte försöka skriva det, men gott verkar det i all sin enkelhet. [...]

  7. Ines kl 18:53, den 19 mars 2011

    che-vap-chi-chi uttalas det ungefär:)

  8. tina kl 18:57, den 19 mars 2011

    Martina: Ja, ajvar kan liva upp mycket! :-)

    Ines: :-D Fantastiskt, tack!

  9. Camilla kl 23:21, den 19 mars 2011

    Vi brukar värma våra pitabröd i brödrosten. Ett tips för er med havererad ugn… :)

  10. Tina kl 08:13, den 20 mars 2011

    Camilla: Smart! Men vi har ingen brödrost heller! Dessutom hade vi nog fått lite problem om vi försökt grädda våra pitabröd i brödrosten. Hihi.

  11. En vecka med favoriter | pickipicki kl 20:55, den 20 mars 2011

    [...] rökt sidfläsk Fre Våffelfrossa Lör Karins krämiga pasta med kräftstjärtar och ädelost Sön Ćevapčići med ris och stark sås Tweet Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  12. Goran kl 08:38, den 25 mars 2011

    Hej,
    Kul att det dyker upp lite cevapcici-recept. Själv är jag ingen jättefan men någon gång per år blir det väldigt gott. Tänkte bara ge er lite fler tips när ni skall göra denna rätt:
    - Skall man göra det på ett traditionellt sätt skall
    man mala olika delar från både kalv och lammkött. I
    regel brukar det vara hemliga recept som varje ställe
    bevarar och som gör deras cevapcici ”unika”
    - Man får gärna ha lite mineralvatten i köttfärsen för
    att de skall bli lite luftigare.
    - Originalbrödet heter ”lepinja” och finns att köpa i
    vissa utländska affärer eller Willys. Det skall
    värmas ordentligt och gärna doppas i lite olja från
    stekningen. Så här ser originalbrödet ut (delat på
    denna bild):
    http://www.flickr.com/photos/25093236@N08/2652818115/

    Nu skall jag inte krångla till det utan ta det ni har
    och kör. De kommer att bli jättegott.

    Hälsningar
    Goran

  13. tina kl 20:55, den 25 mars 2011

    Goran: Det är sådana här kommentarer som är det bästa med att matblogga. Tack för dina finfina tips, jag ska testa allihop! :-D

  14. Marie kl 05:31, den 23 maj 2012

    Vi kallar dem ”Tjillivippare”

  15. tina kl 07:59, den 23 maj 2012

    Marie: Haha, så himla smart! :-D

  16. Isflingan kl 20:28, den 8 oktober 2014

    Jag struntar i att försöka stava dem…men goda e d oavsett, d där köttbullarna :)

  17. tina kl 18:39, den 14 oktober 2014

    Isflingan: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen