Premiär för polenta!

den 27 april 2011, kl 12:11

Vårt skafferi är en historia för sig. Där står sakerna i tredubbla rader efter ett system som ännu ingen förstått sig på. Det är lite som att spela bingo. Man kan öppna skafferiet gång på gång utan lyckträff. Ibland flyger något ur skafferiet med en farlig fart, men oftast inte det man letar efter. Dock händer det att man får in en riktig högoddsare, som igår när jag öppnade skafferiet och mitt framför ögonen stod en påse polenta som jag aldrig tidigare sett. Jag har överhuvudtaget aldrig tidigare lagat polenta, så hur påsen hade hamnat där är fortfarande oklart. Men egentligen spelar det ingen roll. Efter att ha premiärlagat polentan och serverat den tillsammans med en het kycklinggryta och tunt skivad mango, så fick hela anrättningen mer än väl godkänt. Polentan behövde med andra ord inte skämmas när den flyttade in i skafferiet igen.

Het kycklinggryta med polenta
1,5 dl polenta
7,5 dl grönsaksbuljong
800 g kycklinglårfilé
2 msk rapsolja
1 tsk salt
2,5 dl crème fraîche + 1 dl vatten
0,5-1 msk sambal oelek (eller efter smak)
1 dl marinerade vitlöksklyftor
1 dl goda oliver

Koka upp 7,5 dl grönsaksbuljong. Vispa ner polenta och låt småputtra i 5-6 min. Skölj en form (ca 20*20 cm) med kallt vatten. Häll därefter polentan i formen. Låt stå kallt. Dela kycklingen i mindre bitar och stek i rapsolja, salta. Häll över crème fraîche och vatten. Låt småputtra tills kycklingen är genomkokt. Smaka av såsen med sambal oelek. Rör ner marinerade vitlöksklyftor och oliver. Skär polentan i trekanter och stek i lite olja, ca 3 min på varje sida.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Premiär för polenta!”

 1. Alexandra - kärlek på tallrik kl 13:54, den 27 april 2011

  åh, jag har smakat polenta en gång och tyckte då inte om det, men jag tror att min tillagning nog inte var att lita på, så jag har tänkt prova det igen! Jag hade då köpt någon variant på färdig polenta i korvformat… Ingen hit… Det här låter bra mycket godare!

 2. anna kl 14:10, den 27 april 2011

  Har du mitt tårtfat?

 3. Pernilla kl 14:27, den 27 april 2011

  jag har faktiskt aldrig vågat mig på polenta, tänker att det ska vara så krångligt av någon anledning, men du beskrev det ju som väldigt enkelt så jag kanske ska våga mig på det!

  på tal om andra saker jag inte vågar så var det att gå ner i u-båten, det var en gigantisk tysk som verkligen trängde sig ner genom hålet strax innan mig och jag blev rädd att han skulle fastna på väg upp igen så vi skulle bli fast där nere, så jag lät bli att gå ner ;)

 4. frida kl 14:39, den 27 april 2011

  vi brukar använda polenta när vi panerar fisk och kyckling, men jag har aldrig ätit det kokt och stekt. men det verkar gott!

 5. Hanna kl 16:12, den 27 april 2011

  Polenta är så himla gott, men har inte lyckats få till den sådär härligt krämig ännu.

 6. Elin kl 16:31, den 27 april 2011

  jag älskar stekt polenta. Vi har det ofta på temat lamm och ratatoille, typ lite mer som höstmat :)

 7. milla kl 16:53, den 27 april 2011

  Visst är det spännande med fyllda skafferier. Man kan hitta diverse som man glömt att man köpt. Försöker själv att göra en struktur i mina skåp just nu ( vårstädning) vi får väl se hur länge det håller.

 8. Tina N kl 18:35, den 27 april 2011

  Har alltid velat testa polenta, men inte kommit till skott än. Ätit det ute och det är bara så gott! :)

 9. Matilda kl 19:27, den 27 april 2011

  Vad är polenta för något egentligen?

 10. Linda - Cupcakefluffan kl 19:41, den 27 april 2011

  Polenta har jag inte testat ännu, ja det är lätt att man köper på sig saker man vill testa och sedan så hamnar de bara i skafferiet men kommer inte därifrån :-)

 11. Ansibecki kl 20:55, den 27 april 2011

  Jag har heller aldrig provat polenta innan. Har fått för mig att det är krångligt (som Pernilla skrev här ovan också) men det här receptet borde jag ju kunna följa :)

  Jag har förresten gjort min nässelsoppa med ost nu. Är du intresserad av hur jag gjorde så har du den här: http://ansibecki.blogspot.com/2011/04/nasselsoppa-med-ost-och-graslok.html

  Ha en fin kväll!

 12. Ines kl 21:05, den 27 april 2011

  Matilda, polenta är som så gryn av majskornets kärna.. supergott!

  jag älskar polentagröt! brukar klicka över lite creme fraiche på det! supersmaskigt!:)

 13. tina kl 21:13, den 27 april 2011

  Alexandra: Jag har aldrig sett polenta på korv. Att koka och steka polentan själv var både enkelt och gick snabbt. Testa det nästa gång vetja!

  Anna: Japp!

  Pernilla: Enkelt var ordet! U-båten, hua! :-D

  Frida: Smart, det ska jag testa!

  Hanna: Skam den som ger sig!

  Elin: Höstmat säger du, då är ju jag helt fel ute mao. Men gott var det, det går inte att komma ifrån, trots vår! ;-)

  Milla: Vårstädning kanske är något att satsa på, jag tror det.

  Tina: Kanske är det dags nu?

  Matilda: Polenta är ett slags grovt majsmjöl.

  Linda: :-)

  Ansibecki: Åh, tack för recepttips! Ska spanas in! :-D

  Ines: Det måste jag prova! Tack!

 14. charlotta kl 09:15, den 28 april 2011

  jag tror jag har använt polenta en gång, när jag bakade majsbröd. har tänkt göra något med det i maträtts-väg också, men dagen d har ännu inte kommit. snart, snart!

 15. tina kl 10:35, den 1 maj 2011

  Charlotta: Majsbröd ska jag också baka, de blir så tjusigt gula!

 16. Hur smakar egentligen polenta? | pickipicki kl 09:16, den 5 juni 2011

  [...] polenta Stekt polenta Grillad polenta Tweet Publicerad i kyckling, polenta, sås | Inga kommentarer ännu(0) [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen