Yoghurtefterrätt med kardemumma

den 31 mars 2011, kl 07:20

Idag inleder jag morgonen med en efterrätt i radion. Vi pratar om kardemumma, och det här är en av mina favoritefterrätter med just kardemumma. Vanligtvis varvar jag tunt skivad banan i yoghurten, men idag lyxar jag till det mango och hallon bara för att det är så gott. Apropå kardemumma så tänker jag på indisk mat och hur jag som liten alltid pillade kardemummakärnorna ur kanelbullarna och sparade till sist. Eftersom de var det allra godaste i bullarna. Vad tänker du på om jag säger kardemumma?

Yoghurtefterrätt med kardemumma
5 dl tjockyoghurt (turkisk el liknande)
3-4 msk florsocker
1-2 tsk hela kardemummakärnor
1 näve osaltade pistagenötter
frukt eller bär: ex.vis hallon, mango el banan

Mortla kardemummakärnorna grovt. Rör ner florsocker i yoghurten efter behag, rör även ner kardemumman. Yoghurten kan med fördel stå kallt en stund. Tärna mangon, och varva mango och hallon i botten av 4 små glas. Fördela yoghurten i glasen. Toppa med grovhackade pistagenötter och lite grovstött kardemumma.

Skriv ut inlägg

En vardagskväll bakom kulisserna

den 29 mars 2011, kl 22:06

Kl 18 köper vi varsin 16 kronors tallrik med köttbullar på IKEA. Kl 22 kommer jag på att det inte är så snällt att låta picki somna hungrig, likasom att det faktiskt är en matlådedag imorgon också. Det är då jag ställer mig och lagar Korma-kyckling på mitt eget vis, fast klockan egentligen närmar sig läggdags. Gott blev det, eller hemskt gott, som min farfar skulle ha sagt. Själv säger jag såhär, jag kommer ha godaste matlådan på KI imorgon.

Kyckling Korma
800 g kycklinglårfilé
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
en tumme färsk ingefära
1 dl sötmandel
2 msk olja
1 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
2,5 dl kokosmjölk el grädde
för den som vill:
tomater och russin

Dela kyckling och stek i olja i en gryta. Mixa lök, vitlök och ingefära och rör ner i grytan. Häll över kokosmjölk och kryddor. Låt puttra. Mixa mandlar och rör ner i grytan. Låt puttra i en halvtimme. Vänd ner lite hackade tomater och eller russin om du vill. Smaka av med mer kryddor efter behag. Servera med ris eller liknande.

Skriv ut inlägg

Då och nu

den 28 mars 2011, kl 07:56

I mammans receptpärm kan det hända att man hittar recept som inte tillagats på mer än 10 år. Recept på mat som man minns att man tyckte om, åtminstone på den tiden. När jag åt den här fläskfilégrytan för första gången så var det en sen kväll efter en lång resa, dukat för många runt ett stort bord i stort kök i ett stort och vackert hus. Jag vill minnas att maten smakade gudomligt gott just där och då. Igår var det dukat för två, runt ett litet bord i mitt eget vardagsrum. Den goda potatisen fick vi tyvärr skippa, eftersom ugnen fortfarande är osams med oss. Men jo, maten var fortfarande god.

Jukkas fläskfilé med kapris
500 g fläskfilé
2 dl grädde av valfri sort
1 dl kapris
salt, svartpeppar

Rensa och dela köttet. Bryn i lite smör eller olja, salta och peppra. Häll över och låt puttra klart. Häll över kapris. Serveras med fördel till kryddstark klyftpotatis (kusin med potapas?)

Kryddstark klyftpotatis
1 kg potatis
3-5 vitlöksklyftor
1/2 dl olja
1 msk tabasco
chilipulver
paprikapulver

Blanda olja, krossade vitlöksklyftor, tabasco och kryddor i en stor skål. Dela potatisen i klyftor och lägg dem i marinaden i en halv timme, vänd då och då. Ugnbaka på en plåt (gärna på bakplåtspapper) i 200 grader tills färdig.

Skriv ut inlägg

Dagens outfit: randigt och prickigt

den 27 mars 2011, kl 20:54

Forsa hembageris godaste bröd rågsur. För dagen klädd i röd-vit-randigt i form av Bregott mellan och prickig, kryddstark salami från Martinas Italienska Delikatesser.

Skriv ut inlägg

Mer än en makaron alltså

den 26 mars 2011, kl 20:03

Om någon av er är nyfiken på vad vinstkuvertet innehöll, utöver makaron nr 12 förstås, så finns det förevigat på bild här.

Skriv ut inlägg

Jag maskerar fusk med hemlagat

den 25 mars 2011, kl 20:49

Att göra egen gnocchi är inte svårt, men lite pyssligt och tar en stund. Köpegnocchi däremot, är den snabbaste av snabbmat. Men trots att gnocchikoket går fort som bara den, så hinner man utan problem med att mixa ihop en pesto under tiden vattnet kokar upp. Det är faktiskt en riktigt god idé. Peston blir cirka hundra gånger godare än burkvarianten, och på samma gång har man bokstavligt talat maskerat sina fuskgnocchisar med hemlagat. Förresten finns det väldigt sällan pinjenötter hemma hos oss, så peston görs på andra nötter eller frön. Det finns nog med andra ord de som skulle säga att även peston faller inom ramen för fusk. Så vi säger väl det, det här är fusk på riktigt, men inte desto mindre gott.

Fuskpesto
1 kruka basilika
1 näve solroskärnor
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ev en liten nypa salt
en liten bit riven parmesan

Mixa.

Gnocchi
Recept på gnocchi hittar du här.

Skriv ut inlägg

Mina två favoriter bland våffelrecept

den 24 mars 2011, kl 13:46

Imorse var jag effektiv på våffelfronten. Innan klockan slog halv sju hade jag gräddat ett rejält lass våfflor och en timme senare bjöd jag på finfina våffeltips i radion. Apropå på våffeltips så kanske ni vet att man kan byta ut en del av vätskan i smeten mot bubbelvatten, för extra frasiga våfflor. Radio-Elin kontrade med att när hon var liten så gräddade familjen våfflor med snö i smeten. Det låter ju alldeles galet roligt, någon mer som har hört talas om detta? Eller så gör man som Cajsa Warg i mitten på 1700-talet, gräddar våfflor på tjock, sur grädde (kan översättas till crème fraîche år 2011). Själv håller jag hårt i mina två favoritrecept, men inte hårdare än att jag delar med mig till er förstås.

Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja

Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla kallt någon timme innan gräddning.

Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör

Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.

Tips på goda tillbehör
Kallrökt gravad lax och Johannas goda röra med 2 kokta och hackade ägg, 1 msk finklippt färsk dill, en nypa salt, 2 dl gräddfil och en halv finhackad rödlök.

Skriv ut inlägg

Gissa trädet!

den 23 mars 2011, kl 14:17


Brisbane, december 2004.
Ledtråd: ätbart, men ändå inte.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen