Färdigdukat!

den 29 maj 2011, kl 22:57

Jag har förresten fått frågan om dukningstips för ett tag sedan. Såhär tänker jag när det vankas duka-lite-extra-fint. Hur tänker ni?

  • Att duka med udda glas är kul, att duka med udda porslin likaså. Att loppisfynda är därför tacksamt. Så tjusigt porslin som går att hitta på loppis hittar du sällan i en butik, och knappast för samma peng.
  • Det är inte bara blommor som blommar. Ta med naturen in vetja! Syréner i maj, fläder i juni, blåbärsris i juli, rönnbärskvistar i augusti, lönnlöv i september…
  • Att smaksätta vatten är gott och inte minst snyggt. Karaffer med skivad rabarber, eller med rosmarinkvistar, myntablad och skivad citron. Eller varför inte klasar med röda vinbär.
  • Apropå vatten, så är isbitar med det-ena-och-det-andra-i inte att underskatta. Ju mer otippat det som hamnar i isbitarna är, desto fler skratt väcker det. Dock blir det oftast bär här, ibland blommor.
  • Servettkonst är inte min starka sida. Men jag kan vika näckrosor av servetter, jag ska visa hur vid tillfälle.
Skriv ut inlägg

Nu gör vi granskottssirap igen

den 26 maj 2011, kl 20:57

Knappt har jag hunnit säga hejdå till nässlorna så öppnar naturen sin stora famn och bjuder på almfrön, blommande syréner, granskott och rabarber. Maj är en månad som verkligen bjuder till, och det är lätt att bli nyförälskad i allt som växer och gror. Men mycket vill ha mer, och själv håller jag daglig koll på fläderbusken här utanför. Tio dagar max, sen blommar även den. Då ska vi fira fläderns återkomst med att koka fläderbubbel och steka fläderpannkakor. Tills dess blir det granskottssirap, ljuvlig till ett gäng amerikanska pannkakor, och en kul gå-bort-present.

Bästa granskottssirapen
Varva lika mängder granskott med fint råsocker (eller honung) i en glasburk med lock (viktigt att det översta lagret är socker och inte granskott). Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad, eller när sockret smält, silas skotten av.

Skriv ut inlägg

Nämen hej på er!

den , kl 07:30

Hej alla ni som googlar på studentbuffé och liknande ord i varierande kombinationer! Jag vet precis vad ni letar efter. Ni letar efter den här goda västerbottenpajen. Hur jag kan veta det? Jo, det ska ni få höra. Den går att förbereda dagen innan, den går att skära i portionsstora bitar (läs: ingen ges möjligheten att generöst servera sig själv alldeles för stor del av pajen). Inte minst så har pajen den mycket lämpliga egenskapen att den är godare kall än varm. Se där, inte så dumt tänkt va? Ett annat mycket smart drag är att bjuda på en kall soppa serverad ur små glas, gazpacho till exempel. Soppan har precis samma egenskaper som pajen, därtill är soppa-i-glas dessutom lättminglat. I denna sommarbufféanda lagar vi mat i radion idag, och den som lyckas navigera Sveriges Radios hemsida bättre vad jag gör, är välkommen att ansluta i webbradion (Radio Uppland ni vet).

Västerbottenpaj pyntad med gravad lax,
gräddfil, löjrom och gräslök
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
fyllning:
150 g västerbottenost
3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
100 g gravad lax
2 dl gräddfil
1 burk löjrom
färsk gräslök

Knåda ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt en timme i kylskåp. Tryck ut degen i en form (24 cm i diameter), nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min. Riv osten. Vispa upp ägg tillsammans med grädde, rör ner osten. Smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 min, tills pajen stannat. Servera pajen ljummen eller kall. Pynta vid servering med gravad lax, gräddfil, löjrom och klippt gräslök. (Som en del av större buffé kan pajen i förväg skäras upp i 12-14 portionsstora bitar. Pajen kan förberedas dagen innan).

Skriv ut inlägg

Marinerade jordgubbar

den 25 maj 2011, kl 10:15

Jag erkänner, egentligen borde det vara förbjudet att göra den här efterrätten före midsommar. Först ska man fylla sin kvot med att äta jordgubbar precis-som-de-är, därefter är det okej att härja fritt. Men, jag lever inte alltid som jag lär.

Jordgubbar marinerade i lime och mynta
Blanda rivet skal från lime, med limesaft och lite råsocker. Finhacka några färska myntablad. Blanda med jordgubbarna och servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Skriv ut inlägg

Grillad polenta

den 24 maj 2011, kl 10:15

Carl tog sitt uppdrag på större allvar än vad jag tänkt mig, när han i fredags gav sig iväg till affären för att handla något extra kul att grilla. Besvikelsen över att han kom hem med en påse polentamjöl(!), övergick ganska snabbt i ett hur-ska-detta-gå. Men det gick fint, och blev tillslut riktigt gott. Kul dessutom att kunna variera tabolehn och potatissalladerna emellanåt. Ibland är det tur att jag inte bestämmer allt här hemma.

Grillad polenta
Koka upp 7,5 dl grönsaksbuljong. Vispa ner 1,5 dl polenta och låt småputtra i 5-6 min. Smörj en form (ca 20*20 cm) med rapsolja. Häll därefter polentan i formen. Låt stå kallt. Skär i mindre bitar och grilla ca 10 min på varje sida. Ett tips är att använda någon slags stekspade för att lättast vända polentan på grillen (fastnar lätt).

Skriv ut inlägg

Skåne del 2 – matvandring

den 22 maj 2011, kl 23:06

Matvandringen vi var på för ett par veckor sedan kommer jag att bevara i mitt minne länge. Att det tog 5,5 timme att promenera 4 kilometer är ju anmärkningsvärt i sig, och avslöjar kanske hur många uppdukade bord vi stannade vid längs vägen. Den som har varit på utflykt med mig vet att ju-fler-fikapauser-desto-bättre är mitt motto, jag befann mig med andra ord i himmelriket. Precis som man hinner med att smaka mycket mat, så hinner man med att fota många bilder. Här är ett urval av bilderna och av maten vi åt. En extra bonus är ett av Monicas recept som jag har fått lov att publicera här. Sätt er bekvämt, det här kan vara tidernas längsta inlägg på picki;


För mig är Skåne öppna rapsfält, men vi vandrar över både stock, och sten…


Vi har inte vandrat speciellt långt när vi kliver in i ett mäktigt uterum där
stora trädkronor bildar tak. Uppdukade bord, och finporslin i höga travar.
När Monica berättar om maten som serveras viskar jag till Carl att det måste vara såhär det ser ut i Nangijala. När vi smakat av allt, och lite till ropar Monica att vi ska hjälpas åt att tömma faten innan hon dukar undan, då slår det mig att det är ju Emil i Lönnebergas stora tabberas vi befinner oss mitt i.


Möjligen lite otippat föll den skånska drickablandningen mig
i smaken, svagdricka med mjölk.

Fler saker från det stora matstoppet som föll mig lite alldeles extra i smaken var Tockafarmarens varmrökta tuppbröst, liksom Monicas finfina kålsallad.

Monicas kålsallad
2/3 riven vitkål + 1/3 riven rödkål blandas noga med:
2 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 krm timjan
1 krm citronmeliss
1 krm oregano
1 krm libbsticka
1 krm salvia
2 msk salt
2 dl vatten

Får stå över natten med tyngd över lock


Sen vandrar vi vidare. Vi äter i skogen…

Vi äter fiskbuffé vid vattnet…


Vi vandrar över backar…

Och i en kohage äter jag spettekaka för första gången någonsin. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men för mig som inte vet bättre smakar spettekaka lite som maräng med omelettsmak. Märklig skapelse, synd att skära sönder något så vackert.


På efterrättsbuffén fanns förresten en ljuvlig hallonnektar, jag tror aldrig att jag har druckit godare saft. Håller tummarna för en rejäl hallondjungel på sommarkollot, går den här saften att härma någorlunda så får svartvinbärssaften konkurrens vad gäller sommarens saftkok. Jag googlade förresten hallonsaftsproducenten och såg att de även driver ett Halloncafé i Bodarp. Ännu ett inringat utflyktsmål på Skånekartan tack-så-mycket.

Matvandring
Monica Frangeur arrangerar matvandringar under sommarhalvåret och all mat är ett urval av smakprover från småskaliga livsmedelsproducenter i Skåne. Matvandringarna är inte helt otippat poppis och sommarens vandringar är så gott som fullbokade. Nästa sommars matvandringar släpps i november, och jag tror jag vet någon som vet vad hon ska köpa i julklapp i år. Jag säger inget mer, så har jag inget sagt.
Hemsidan med mer info återfinns här.

Skåne del 1
Kastanjelund

Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg

Skriv ut inlägg

Rabarberkräm med kardemummamjölk

den 21 maj 2011, kl 09:58

Årets första rabarberkräm smakade förresten precis som den ska göra i maj: en försmak av sommaren som väcker längtan efter mer-mer-mer. Det här receptet är inget storkok. Det är däremot precis lagom om man som jag har en begränsad skörd på sin balkongodlade rabarber. Men den räcker alldeles finfint till att bjuda någon som man tycker om.

Rabarberkräm med kardemummamjölk
250 g rabarber
2 dl vatten
3-4 msk socker
0,5 vaniljstång
1 msk potatismjöl

Skölj rabarbern (skala om det behövs, tunna späda rabarber kan gott och väl få behålla sitt skal). Dela i små bitar. Koka upp vatten, socker och en halv vaniljstång som delats på längden, skrapa ur innehållet med en sked och låt det koka med. Tillsätt rabarbern och låt koka några minuter. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, rör ner i krämen under omrörning. Låt koka upp, krämen är då klar (fiska upp vaniljstången). Låt svalna och servera med kall mjölk med nystötta kardemummakärnor i.

Skriv ut inlägg

Skåne del 1 (inkl gissa fredagsporslinet)

den 20 maj 2011, kl 12:00

Att jag är svag för Skåne kan inte ha undgått någon som har hängt med ett tag här på picki. Av just den anledningen sa jag ja-tack-så-hemskt-mycket när jag tidigare i år fick frågan om jag ville komma ner på matvandring en helg i maj. Natten till matvandringslördagen bodde vi på ett värdshus i Yngsjö. Eller ja, jag kommer framförallt minnas att vi på värdshuset åt ljuvligt gott. Jag vill att ni skriver Kastanjelund på en papperslapp och plockar fram nästa gång ni har vägarna förbi nordöstra Skåne. Godare mat får man nämligen leta efter. Efterrätten (en riktig försommardröm med rabarberfylld munk, vaniljbavaroise med jordgubbsskum och rabarber-yoghurtglass) serverades för övrigt på det tjusigaste porslin jag någonsin skådat. Någon som känner igen det här porslinet tro? Det är förresten mäktigt att äta middag i ett hus som under en dryg hundraårsperiod har hyst sjukstuga för scharlakansfebersjuka, finska krigsbarn under andra världskriget och isoleringssjukhus för TBC-smittade. Att de sjuka som inte klarade sig grävdes ner på gårdsplätten utanför fönstret där vi sov, fick oss dock att avstå från planerna vi smidde under middagen, dvs att under natten smyga upp och leta i trädgården efter de förtrollande goda (och egenplockade) toppmurklorna som vi serverats till huvudrätten. Någon respekt får man ändå visa eventuella spöken.

Ta mig dit
Kastanjelunds hemsida med meny återfinns här

Tidigare somrars vykort från Skåne
Fotografier från Kivik med omnejd, Haväng och Kiviks lilla Råa
Skånsk äggakaka, Smygehamn
Vid vägs ände ligger Friden
Vi dukar med spritkök i Brantevik
Fler ätbara tips, Ystad och Helsingborg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen