Jordnötssmör?

den 10 maj 2011, kl 08:59

Jag har en burk jordnötssmör i kylskåpet som jag emellanåt tänker att jag ska göra någonting av. Men det händer liksom ingenting. Eller jo, ibland händer det någonting. Häromveckan hände en nudelsallad med jordnötsdressing, biff stekt tillsammans med sesamfrön och ett gäng med grönt. Inte så pjåkigt faktiskt. Jag vet inte om jag ska tacka jordnötssmöret eller de krispiga grönsakerna, men gott var det. I övrigt står det rätt still på jordnötssmörfronten, tips någon?

Nudlar med jordnötsdressing, biff
och krispiga grönsaker

400 g biff
2 msk rapsolja
en näve sesamfrön
250 g äggnudlar
1 knippe sparris
1 knippe rädisor
1 paket sockerärtor
jordnötsdressing:
3 msk jordnötssmör
4 msk kokande vatten
1 lime (saft)
1 msk soja

Strimla köttet och stek i olja tillsammans med sesamfrön. Koka äggnudlarna. Rör ihop jordnötsdressingen. Ansa sparrisen och låt sparris och sockerärtor koka i en minut. Blanda nudlarna med jordnötsdressingen. Servera nudlarna med biff och grönsaker. Servera med lime och skivade rädisor

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Jordnötssmör?”

 1. Pernilla kl 09:29, den 10 maj 2011

  Det här är en dressing till något som kallas indiansallad, men jag gör den bara som sås till grillat. Då brukar jag tredubbla receptet. Minst.
  Rör ihop: 2 msk olja, 2 msk jordnötssmör, 1 msk stark chutney, 1 tsk worchestersås, 2 msk rödvinsvinäger. Tillsätt, lite i taget: 1 dl olivolja. Rör i: 2 msk vispgrädde och 1 kruka gräslök. Klart.

 2. Alexandra - kärlek på tallrik kl 10:44, den 10 maj 2011

  Jag råkar faktiskt också ha jordnötssmör hemma, och i matväg vet jag aldrig riktigt vad jag ska göra med det. Tack för inspirationen!

 3. Hanna kl 10:51, den 10 maj 2011

  En annan nudelsallad: http://matarkivet.wordpress.com/2011/04/08/nigellas-sesam-och-jordnotsnudlar/

  eller goda jordnötskakor: http://sotasaker.com/peanut-butter-cookies/, det är nog alla tips jag har förutom julgodis.

 4. Plommonet kl 10:54, den 10 maj 2011

  Jag åt en jättegod jordnötssås hemma hos en av mina bästa vänner för ett par månader sen och när jag bad om receptet så fick jag det mailat av hennes pojkvän – jag ska vidarebefodra det mailet till dig, det är något att bli glad i magen av! :)

 5. frida kl 11:00, den 10 maj 2011

  Jag kommer som ett skott och äter några jordnötssmörsmackor! Senast i går tänkte jag på hur sjukt sugen jag är på jordnötssmör.

 6. Foodelicious.se kl 13:41, den 10 maj 2011

  Ibland har jag jordnötssmör på mina pannkakor tillsammans med nutella och skivad banana. Busigt och inte det minsta nyttigt men sååå gott ;)

  En gång gjorde jag detta: Kycklingspett i jordnötssmör http://foodelicious.se/kycklingspett-i-jordnotssmor
  Det var riktigt, riktigt gott och jag måste göra det igen, snart!! Rekommenderas!

 7. whynja kl 14:09, den 10 maj 2011

  Jordnötssås med kycklingspett (eller tvärtom, beroende på hur mycket man gillar jordnötssås):)!

  Jordnötssås

  1 gul lök
  2 vitlöksklyftor
  1 msk smör- & rapsolja
  1/2 dl jordnötssmör, gärna ”crunchy”
  2 1/2 dl Kelda kokos
  2 msk sweet chilisås
  2 msk soja

  Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den mjuk
  utan att den får färg.Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, sweet chilisås och soja. Låt sjuda ca 3 minuter.

 8. Mårtenssons kök kl 19:01, den 10 maj 2011

  Vi har en sås med jordnötssmör som vi brukar göra till kyckling, den blir så himla god! Till vår fasa upptäcker vi att vi inte har bloggat om den, hur kan vi ha missat det?! Skriver receptet här istället:)
  1 dl jordnötssmör
  2 dl kokosmjölk
  1 msk farinsocker
  1 msk citronsaft
  2 msk kinesisk soja
  ½-1 tsk sambal oelek (beroende på hur het man vill ha den)
  salt och peppar
  Vispa samman jordnötssmör och kokosmjölk i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp. Låt det puttra ett par minuter och smaka av till önskad hetta.

  Lycka till!

 9. Johanna kl 19:27, den 10 maj 2011

  Jag säger bara: Vegansnickers! Blanda ihop 1 dl socker, 2 dl ljus sirap och en liten burk jordnötssmör i en kastrull. Låt det koka upp försiktigt. Blanda 1 tsk vaniljsocker, 1 dl kokosflingor och ca 1 liter cornflakes som du krossar. Rör ihop allt och bred ut på ett bakplåtspapper. Smält 250 g mörk choklad och bred på. Låt allt svalna och skär sedan mumsiga bitar. Mäktigt, onyttigt men ack så gott!

 10. Loba kl 19:52, den 10 maj 2011

  Jag håller med Johanna: Vegansnickers är supergott. Annars brukar jordnötssmöret nog mest hamna i bullar eller på macka hos mig (åh. Guru Nanak-macka med jordnötssmör, skivad banan och extra jordnötter. Gärna på levain.)

  Du ville veta något när du var hos mig idag.
  Här kommer svaret :)

  http://omloba.wordpress.com/2011/05/10/om-den-dar-almfrosalladen/

 11. Linda - Cupcakefluffan kl 20:18, den 10 maj 2011

  Ser gott ut och jordnötsåserna som de andra gett förslag på måste jag allt testa, älskar jordnöstsås

 12. Emmy kl 22:01, den 10 maj 2011

  Ser väldigt gott, för en som är tokig i aisatisk mat. Och det är väl just det jag använder jordnötssmör till. Främst blir det kycklingspett med jordnötssås när familjen får cravings på jordnötssås. Här är två recept från mig. Asiatiskt då…

  http://remsansbistro.blogspot.com/2009/10/pippi-pa-kyckling-har-jag-nastan-jamt_20.html

  http://remsansbistro.blogspot.com/2010/11/fruktmorat-kott.html

 13. mini kl 22:47, den 10 maj 2011

  Smoothie!!

  Frysta hallon, banan, jordnötssmör + mjölk.
  Smakar som en peanutbutter/jelly sandwich, minus brödet då ;)

  Perfekt mellis :)

 14. Pernilla kl 23:34, den 10 maj 2011

  hemmasnickers var ju min första tanke också, som tydligen kallas vegansnickers av några här ser jag och som vissa andra fått för sig att är julgodis. det är det inte, det är året om godis!

  förutom i bakning används det mest i marinader eller slängs ner nån sked i woken ibland här hemma, var faktisk tvungen att slänga en burk för någon månad sen som stått kvar i kylen alldeles för längesen. så får du några bra tips så kan du ju vidarebefodra dem :)

 15. tina kl 08:54, den 11 maj 2011

  Pernilla: Tack för recept! Vad använder du för chutney?

  Alexandra: …och massa bra tips här bland kommentarerna!

  Hanna: Tack snälla för fina tips! Jordnötskakor får mig att tänka på några jordnötskakor med glass jag har för mig finns här på picki. Hm! Här: http://www.pickipicki.se/2009/03/en-slags-kaka-av-det-maktigare-slaget/ I nöt och inte smörformat förvisso, men goda vill jag minnas. :-)

  Plommonet: Haha, ja, jag fnissade verkligen när jag läste receptet! :-D

  Frida: Du är så välkommen!

  Foodelicious: Tack för finfina tips! :-)

  Whynja: Tack! Kelda kokos har jag aldrig testat (eller sett, men å andra sidan aldrig letat efter heller). Är den bra?

  Mårtenssons kök: Era tokar, det är straff på att inte blogga om bra recept! :-D

  Johanna: Jag vill minnas att du har bjudit mig på detta någon gång. Verkligen gott!

  Loba: Tack, du är bäst!!

  Linda: Ja, nu kan du äta en sås i veckan ett bra atg framöver! :-)

  Emmy: Tack för fina recepttips, woksalladen ser ljuvlig ut!

  Mini: Oj, har aldrig hört på maken. Men om jag känner mig själv så blir jag alldeles för nyfiken för att kunna låta bli att testa!

  Pernilla: Varsågod att förse dig med alla toppentips i kommentarerna ovan! :-)

 16. Annica kl 16:59, den 11 maj 2011

  En sked jordnötssmör (eller annat nötsmör) i grötkoket är gott tycker jag!

 17. sofie mumsfillibaba kl 19:03, den 11 maj 2011

  Så fint och gott!! Jag blev sugen på jordnötssmör en gång. köpte en burk. Sen stod den där. Sen bakade jag kakor av dem. Mums!

 18. tina kl 21:54, den 11 maj 2011

  Annica: Har aldrig provat, men det ska jag göra! Tack för tips!

  Sofie: Härligt! :-D

 19. whynja kl 13:08, den 13 maj 2011

  Kelda kokos verkar inte finnas i sortimentet längre; det är synd. Men det går lika bra med kokosmjölk som man reder med lite maizena eller potatismjöl.

 20. tina kl 10:34, den 15 maj 2011

  Whynja: Aha, då förstår jag varför det inte är en produkt jag sett. Tacl för ditt svar!
  :-)

 21. Ann-Louise kl 00:03, den 18 maj 2011

  Ooooo… jordnötssmör… Jag älskar att göra låtsas glass med frusna bananskivor, frusna jordgubbar och en stor klick jordnötssmör i. Mycket gott! Annars håller jag just nu på med att experimentera fram en söt jordnötssås att soppa vietnamesiska vårrullar i. Jag åt detta i NY nyss och det var helt sagolikt gott. :)

 22. tina kl 18:10, den 18 maj 2011

  Ann-Louise: Vad lustigt, vi åt vietnamesiska vårrullar i förrgår, utan jordnötssås till dock. Gott ändå! Återkom med din sås sen vetja! Bananglassen ska jag lägga på minnet, låter som en energikick!

 23. Isflingan kl 10:15, den 10 april 2013

  Lanade lite av huskamraternas jordnotssmor och lagade detta igar. Faktiskt ganska gott…men jag foredrar nog att ata jordnotssmoret direkt ur burken som lordagsgodis

 24. tina kl 10:19, den 10 april 2013

  Isflingan: Själv har jag börjat nöjesäta chasewnötssmör på bröd ibland, det är gott så gott!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen